Zoeterwoudse Burgemeester Bloemen en Wethouder Bouter op duofietsen. (Archieffoto: Chris de Waard).

Samen bewegen op Wereld Alzheimer Dag 2019

Ongeveer 25 duo’s van Fietsmaatjes zullen op Wereld Alzheimer Dag (21 september 2019) deelnemen aan een stervormige fietstocht vanuit Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude, Teylingen, Voorschoten, Oegstgeest, Voorschoten, Alphen aan den Rijn, Noordwijk en Hillegom naar de Leidse wielervereniging Swift. Wereld Alzheimer Dag is de dag waarop wereldwijd aandacht wordt gevraagd voor dementie, een ziekte die grote impact heeft op het leven van veel mensen. De jaarlijkse viering heeft een thema. In 2019 is dit: ‘Samen bewegen’.

“Het thema ‘Samen bewegen’ maakt dat de samenwerking met Fietsmaatjes zo goed past. Een deel van de huidige gasten van Fietsmaatjes heeft geheugenproblemen en rijdt met een vrijwilliger van Fietsmaatjes regelmatig een tocht(je) op een van de elektrisch ondersteunde duofietsen. De organisatie van Fietsmaatjes draagt zorgt voor de veiligheid van de gasten, door goede training en begeleiding van haar vrijwilligers,goede planning van de fietsritten en door goed technisch beheer van de duofietsen. Voor de gasten en vrijwilligers van Fietsmaatjes heeft het fietsen en bewegen in veel opzichten een aantoonbaar positief effect”, verklaart Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland

Programma zaterdag 21 september

Vanaf 10.00 uur: De deelnemende lokale Fietsmaatjes starten in hun eigen gemeente op een duofiets met een gast met geheugenproblemen en fietsen naar de Wielervereniging Swift, Willem van der Madeweg 1 in Leiden.

12.00 uur: aankomst bij Swift. De fietsmaatjes en hun begeleiders krijgen een met muziek omlijste lunch aangeboden.

13.30 – 14.30 uur: Voor geïnteresseerden is er bij Swift de mogelijkheid om een proefrit op een duofiets te maken.
Over Alzheimer Nederland / regio Zuid-Holland Noord

Fietsmaatjes

Fietsmaatjes, een vrijwilliger en een gast, maken fietstochten van 1-3 uur op een duofiets met elektrische trapondersteuning. De gasten zijn mensen met een beperking in bewegen, cognitie, zien of horen. Samen lekker fietsen en genieten! In Nederland bestaan al 18 organisaties voor Fietsmaatjes die met meer dan 900 gasten fietsen. Meer informatie: https://fietsmaatjes.nl/.


Fietsen met Jonge mensen met Dementie.

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×