Het aantal auto-inbraken in Oegstgeest is dit jaar veel hoger dan vorig jaar. (Archieffoto: Politie Oegstgeest).

Auto-inbraken Oegstgeest meer dan verdubbeld; 'vooral niet stoppen met preventie'

Het aantal auto-inbraken in Oegstgeest is dit jaar fors hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt vooral door een inbraakgolf in maart en april van dit jaar, toen er 23 auto’s werden opgebroken. Het aantal woninginbraken nam dit jaar niet niet toe, al was er in de maanden juni en juli wel een stijging te zien. Dat blijkt uit cijfers waar de fractie van de VVD onlangs om vroeg na zorgen over het aantal inbraken in Haaswijk.

Uit antwoorden op vragen die de VVD afgelopen zomer stelde blijkt dat er tot half augustus 36 auto-inbraken zijn gepleegd in Oegstgeest, waar het in dezelfde periode vorig jaar om 16 inbraken ging. Daarbij werden vooral airbags en navigatie-apparatuur buitgemaakt, meldt burgemeester Emile Jaensch. In 2019 werd daar tot nu toe één persoon voor aangehouden, die later ook aan een woninginbraak werd gelinkt. De woninginbraken bleven nagenoeg gelijk: 30 tot nu toe dit jaar tegenover 32 in dezelfde periode vorig jaar.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met VVD-raadslid Inge Oosterhuis

De VVD maakte zich deze zomer zorgen over een mogelijk inbraakgolf in Haaswijk. Na het indienen van vragen daarover aan het gemeentebestuur is er op de rotonde bij de Eysingabrug in Haaswijk een tekstkar gezet om mensen te attenderen op de mogelijke aanwezigheid van inbrekers en wat mensen daartegen kunnen doen. “Tegelijkertijd is er ook meer gesurveilleerd en zijn er meer burgers op de been geweest om hun wijk veilig te houden”, weet VVD-raadslid Inge Oosterhuis die de vragen stelde. Met haar vragen wilde ze inwoners vooral attenderen op de inbrekers, wat naar eigen zeggen is gelukt.

Niet stoppen
De toename in het aantal inbraken is volgens Oosterhuis niet direct aanleiding om meer maatregelen te nemen. “Er wordt al veel gedaan, maar we moeten daar vooral niet mee stoppen”, vindt ze. Ook na de zomerperiode is het belangrijk om mensen te blijven wijzen op hun eigen verantwoordelijkheid en hoe je ervoor zorgt dat je geen slachtoffer wordt van inbraak. “In de zomervakantie gaan veel mensen op vakantie, maar de mensen zonder kinderen gaan de aankomende periode waarschijnlijk weg. Die worden dan ook geattendeerd”, zegt Oosterhuis over de onlangs geplaatste tekstkar in Haaswijk.

Wintermaanden
De komende maanden start de politie net als afgelopen jaren overigens ook weer met het zogenoemde donkere dagen offensief. Daarbij wordt er in de donkere avonduren extra gesurveilleerd. Tegelijkertijd worden inwoners gewezen op manieren waarop ze hun voertuig en woning goed kunnen afsluiten en een oogje in het zeil kunnen houden bij hun buren.

112 Sleutelstad Oegstgeest Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×