(Foto's/video: Chris de Waard).

Informatiepaneel voor Stevenshofjesmolen onthuld

Zaterdagmiddag is bij de Stevenshofjesmolen een informatiepaneel onthuld. Op het bord staat informatie voor de bezoekers van de molen die niet alleen een monument is aan de rand van de wijk, maar ook een werktuig. “Als het een week hard regent, kan het best zijn dat het hoogheemraadschap ons belt met de vraag of we willen helpen om het water de polder uit te malen,” vertelt een enthousiaste voorzitter Wim Bos van de Rijnlandse Molenstichting.

Chris de Waard ging naar de onthulling en sprak met voorzitter Wim Bos van de Rijnlandse Molenstichting en met Quirien van der Ham wiens vader meer dan een halve eeuw molenaar was op de Stevenshofjesmolen.

De oorspronkelijke Stevenshofjesmolen was van hout en werd in 1674 als wipmolen gebouwd. Bij een brand in 1796 ging die molen verloren en werd een jaar later de huidige stenen poldermolen gebouwd. Halverwege de jaren zeventig werd de molen overgedragen aan de Rijnlandse Molenstichting.

Ruim vijftig jaar molenaar
Bij de onthulling was ook Quirien van der Ham aanwezig. De melkveehouder kijkt vanaf zijn boerderij, net over de gemeentegrens met Wassenaar, op de molen waar zijn vader vanaf 1946 meer dan vijftig jaar molenaar was. Eerst in dienst van het polderbestuur dat eigenaar was de molen en later bij het Hoogheemraadschap van Rijnland waarin de polderbesturen, die meestal bestonden uit agrariƫrs, zijn opgegaan.

Informatiepaneel Stevenshofjesmolen
De Rijnlandse Molenstichting zet zich in voor het behoud van de molens in onze regio en geeft daarom ook zoveel mogelijk informatie over de individuele molens. Onder meer via de website, maar ook op informatiepanelen bij de meest bezochte molens waar de Stevenshofjesmolen er een van is. “Hij hoort ook echt bij de wijk,” zegt voorzitter Bos, wijzend op de molen die deel uitmaakt van het logo van de Wijkraad Stevenshof. De wijkvereniging en ondernemers uit de wijk hebben dan ook financieel bijgedragen aan het bord.

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×