(Foto's: Reanne van Kleef).

Valkenburgse feesten barsten los met 1074e paardenmarkt

De feestweek in Valkenburg is gisteren officieel van start gegaan met de taptoe en de lampionnentocht, maar voor veel Valkenburgers start het feest vandaag echt met de opening van de Valkenburgse Paardenmarkt. De oudste paardenmarkt van Nederland werd vanmorgen om 10.00 uur geopend door de Katwijkse burgemeester Cornelis Visser en wordt voor de 1074e keer gehouden. Tot en met donderdagavond wordt in Valkenburg onder andere ook nog Castellumpop gehouden, staat er een jaarmarkt en een kermis en is de Biertrom open tot in de vroege uurtjes.


Reanne van Kleef in gesprek met Henny Star van Stichting Neerlands Oudste Paardenmarkt en Cees Langmuur van Stichting Castellumpop over Valkenburgse feesten.

“Het ging dit jaar erg goed met de aanmeldingen voor de paardenmarkt”, vertelt Henny Star van Stichting Neerlands Oudste Paardenmarkt. “Helaas zit het weer een beetje tegen waardoor er toch veel afzeggingen zijn. Er zijn zo’n 80 paarden, terwijl dat er vorig jaar 140 waren.”

De echte Valkenburger zal er niet minder om genieten, want hoewel er nog steeds wel handel wordt gedreven is de paardenmarkt veel meer dan dat. Star: “Mensen komen ook terug naar Valkenburg om elkaar nu weer te ontmoeten. Valkenburg is een redelijk klein dorp en iedereen is er echt mee bezig.” Dat is ook terug te zien in de geel/rode versieringen die door het hele dorp hangen. Naast veel vlaggen en slingers staan er ook overal geel/rode paarden.

Welzijn
Tegenwoordig is er steeds meer kritiek op paardenmarkten. Veel mensen vinden het niet meer van deze tijd en maken zich zorgen om het dierenwelzijn. “Eigenlijk valt het bij ons altijd wel mee met de kritiek”, zegt Star. “Een dierenarts controleert ook alle paarden en we leggen extra stro voor ze neer. Soms is de kritiek wel lastig, maar het houdt de handelaren ook scherp om goed voor de dieren te zorgen.”

Feest op het plein
Een ander hoogtepunt van de feestweek is Castellumpop. Het muziekevenement wordt woensdag en donderdag gehouden op het Castellumplein, de plaats waar ooit een ooit Romeins Castellum stond. “Wanneer je hier echt moet zijn?”, zegt Cees Langmuur van de Stichting Castellumpop. “Gewoon woensdag van 17.00 tot 00.00 uur en donderdag ook. We hebben allemaal goede bands en het wordt een fantastisch feest.” Maar als bezoekers dan echt een keuze moeten maken, dan raadt hij tocht de afsluitende donderdagavond aan met de band Ooostblok.

Wie na de muzikale optredens op het plein nog steeds geen genoeg heeft van de feestweek of de regen even wil ontvluchten, kan door naar de Biertrom. Daar vinden deze dagen allerlei activiteiten plaats en ook ’s avonds laat is er nog feest.

 

Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×