De verouderde verlichting in de masten bij RCL wordt vervangen door LEDlampen. (Foto: J.P. Kranenburg).

LEDverlichting voor RCL en manege Liethorp in de Bloemerd

De gemeenteraad van Leiderdorp stelt een ton beschikbaar voor de aanleg van energiezuinige LEDverlichting bij voetbalvereniging RCL en manege Liethorp. Het college wil in de aanloop naar een CO2-neutrale gemeente in 2050 investeren in LED-sportveldverlichting bij buitensportaccommodaties. Tegenover de kosten van 100.000 euro staat een besparing van minimaal 22 procent. Dat geld mogen de clubs zelf houden.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Willem Joosten over de keuze van de gemeente Lederdorp om nu te investeren in LEDverlichting bij RCL en Liethorp.

In de Bloemerd zijn veel meer clubs, maar bij RCL en Liethorp leveren deze maatregelen het meeste rendement op. De bestaande verlichting is daar al ouder. Bij andere clubs, zoals Velocitas, is al LEDverlichting aangebracht en Alecto is zelf verantwoordelijk voor de veldverlichting. De club kreeg daarvoor enkele jaren geleden al de middelen van de gemeente. Weer andere clubs hebben geen veldverlichting of brandt deze zo weinig dat de investering niet opweegt tegen het te behalen (milieu)voordeel.

Tenslotte zijn er nog verenigingen waar LED-veldverlichting weliswaar een goed idee zou zijn, maar daar is de bestaande verlichting nog niet aan vervanging toe. In de komende jaren komen die een voor een alsnog aan de beurt.

Duurzaamheid Leiderdorp Politiek Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×