Maandenlange overlast is een schrikbeeld voor bewoners en ondernemers van de Hooigracht. (Archieffoto: Chris de Waard).

Hernieuwde onrust bij Hooigracht-ondernemers om centrumroute

Volgend jaar start de gemeente met de herinrichting van het tracédeel Hooigracht van de Centrumroute die globaal van Leiden Lammenschans naar Leiden Centraal loopt en moet zorgen voor een veel vlottere afwikkeling van het verkeer in de binnenstad dat wordt gescheiden van het doorgaande verkeer dat in de toekomst buitenom wordt geleid via de Leidse Ring.

Horizontaal in plaats van verticaal
Afgelopen periode is de klus vergund en ondernemers aan de Hooigracht hebben van de aannemer begrepen dat er een belangrijke wijziging is in de manier waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd en zijn zich doodgeschrokken. “We hebben steeds afgesproken dat er van gevel tot gevel gewerkt zou worden in blokken van tachtig meter,” zegt Paul van Ginkel van de in oprichting zijnde Ondernemersvereniging Hooigracht. “Nu hebben we gehoord dat het niet via die verticale as zal gaan, maar via de horizontale as van de straat. Die wordt van aan een kant afgesloten en het verkeer gaat dan over de andere helft. De straat is dan maandenlang slecht bereikbaar en daarna gebeurt datzelfde nog een keer voor de andere kant. Iedereen heeft dan dus ook twee keer te maken met al die overlast.


Chris de Waard in gesprek met Hooigracht-ondernemer Paul van Ginkel over de manier waarop de herinrichting van de Hooigracht wordt uitgevoerd.

Wethoudersbrief moet helderheid brengen
De gemeente heeft in de aanloop naar de aanbesteding aan de ondernemers gevraagd om input te leveren voor het opstellen van de bereikbaarheids-, leefbaarheids-, veiligheids- en communicatieuitgangspunten. De inschrijvingen op de aanbesteding zijn daar mede op beoordeeld. Wethouder Martine Leewis zei gisteravond geen aanwijzingen te hebben dat de uitgangspunten zijn veranderd, maar kon ook niet met zekerheid zeggen hoe het zit. De ondernemers kwamen gisteravond inspreken bij de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid, maar hadden zich pas in de loop van de avond aangemeld, waardoor het uitzoekwerk niet meer op tijd lukte. Leewis komt nu met een brief waarin ze uiteenzet hoe de planning en uitvoering uiteindelijk zijn afgesproken.

Start herinrichting in januari
De herinrichting van de Hooigracht begint op verzoek van de ondernemers pas over enkele maanden. Op die manier is de straat tijdens de voor winkeliers belangrijke decembermaand gewoon goed bereikbaar. Wel wordt in november alvast begonnen met het kappen van alle bomen in de straat. De aannemer kan dan in januari daadwerkelijk starten met de werkzaamheden waarbij de straat van gevel tot gevel opnieuw wordt ingericht.

Economie Leiden Politiek Centrumroute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×