Dit weekend Open Monumentendagen in Leidse regio

1

In zowel Leiden, Oegstgeest, Voorschoten en Leiderdorp zijn dit weekend monumenten te bezoeken tijdens de Open Monumentendagen. Het thema is dit jaar ‘Plekken van plezier’. In Oegstgeest valt het monumentenweekend zoals ieder jaar gelijk met het Osger Weekend en in Voorschoten wordt ook het Weekend van Voorschoten gehouden.

Leiden
In Leiden kunnen bezoekers op 14 en 15 september in totaal 36 monumenten bezoeken, waaronder de sociëteiten van vier grote studentenverenigingen, een tuinkamer en de oude gymnastiekschool. Niet alleen is er plezier te beleven aan het bezoeken van monumenten, er is ook een uitgebreid activiteitenprogramma: optredens van koren, kinderactiviteiten in de Hortus botanicus, rondleidingen en veel meer.

Leiderdorp
De Leiderdorpse monumenten zijn alleen zaterdag te bezoeken. Het zijn er acht, gecentreerd rondom de Hoofdstraat en tussen de Berkenkade en de Eikenlaan.

Voorschoten
Ook Voorschoten stelt de monumenten zaterdag open. Op zaterdag 14 september zijn ongeveer 25 monumenten vrij te bezichtigen. Naast de bekende ‘top’-plekken zoals Bijdorp en Duivenvoorde, wordt een aantal nieuwe plekken toegevoegd. Zo is onder meer het Brandweermuseum open. Ook dit jaar valt het Weekend van Voorschoten gewoontegetrouw weer samen met de Open Monumentendag.

Oegstgeest
De Stichting Osger Support organiseert samen met haar partners voor de tiende keer het Open Monumenten & Osger Weekend. Voor het lustrumjaar is een selectie gemaakt van de bijzondere monumenten en panden uit de voorgaande jaren en deze verrijkt met een programma van muziek, zang en dans, sport en spel. 

Zoeterwoude
In het weekend waarin veel gemeenten in Nederland de deuren van hun monumenten openen in het kader van Open Monumentendag, verwelkomen de kunstenaars van Zoeterwoude-Dorp en Rijndijk bezoekers in hun huis of atelier. Aan de zesde editie van van de Kunstroute doet een recordaantal deelnemers mee. 

Delen

1 reactie

  1. Albert van de Biezenbos op

    Ik vond het wel uniek om de sociëteit van Quintus te bezoeken, de vijfde studentenvereniging van Leiden. De geur van verschraald bier was nog aanwezig , maar deze jonge mensen zijn zo gastvrij om zomaar de deuren open te zetten aan wildvreemde mensen. Het thema van deze Open Monumentendag was “plaatsen van plezier” , dat viel te bezien, er waren ook plekken waar serieus gewerkt werd. Verder nog de kegelbaan bezocht van Amitia , een geslaagde dag beleefd. Een leuk cultureel uitje in Leiden.

Je bent nu offline