SP Leiden: “Tekorten sociaal domein oplossen met geld uit andere projecten”

10

Leidenaren met een minimum inkomen gaan volgend jaar waarschijnlijk meer betalen voor hun zorgverzekering. De gemeente Leiden wil gaan bezuinigen op de zogeheten Collectieve Zorgverzekering Minima. Met die regeling krijgen de Leidse minima korting op hun zorgverzekering. Door de maatregel stijgen de kosten vanaf volgend jaar voor deze groep met 15 tot 30 euro per maand. In totaal moet het zo’n 954.000 euro opleveren. SP-raadslid Thomas van Halm windt zich er behoorlijk over op. “Het sociaal domein is het belangrijkste onderwerp waar wij het verschil in kunnen maken voor de mensen.”

De gemeente Leiden stevent af op een miljoenentekort in het sociaal domein en neemt daarom de komende periode een aantal forse maatregelen om bij te sturen. Een van die maatregelen is het korten op de collectieve zorgverzekering voor Leidenaren met een minimum inkomen. Vergeleken met andere gemeenten draagt Leiden fors meer bij. Een aanpassing naar wat meer gemiddeld is, vindt wethouder Marleen Damen dan ook gepast. Raadslid Van Halm kan zich er niet in vinden. “We moeten het juist toejuichen dat de regeling zo riant is in Leiden. Wat een non-argument van de wethouder.”

Van Halm kijkt dan ook naar de voordelen van de regeling. “Het is een investering in de toekomst”, zegt hij. “Deze mensen zouden namelijk zorg kunnen gaan mijden omdat het duurder voor ze wordt. Uiteindelijk lijdt dat ook weer tot meer kosten in het sociaal domein”, beredeneert het raadslid dat daarom absoluut niet wil gaan korten in het sociaal domein. “Het kost veel op de korte termijn, maar op de lange termijn gaat het ons geld opleveren.”


Thomas van Halm in gesprek met presentator IJsbrand Terpstra tijdens Politiek071

Declaratieregeling
Het is niet de eerste bezuiniging op het sociaal domein. Eerder schafte het college al de declaratieregeling af voor mensen met een inkomen lager dan 120% van het sociale minimum. Daarmee kregen deze mensen maximaal 210 euro per jaar voor extra uitgaven, zoals het aanschaffen van een koelkast of een krantenabonnement. Het korten op de collectieve zorgverzekering is een volgende bezuiniging binnen het sociaal domein. Van Halm begrijpt dat er tekorten zijn, maar volgens hem moet de oplossing juist van buiten het sociaal domein komen. “Denk bijvoorbeeld aan bezuinigen op het Bio Sciencepark, investeringen in de binnenstad of infrastructuurprojecten zoals de Gouden Balbrug”, legt het raadslid uit.

Een andere oplossing zou een grotere bijdrage vanuit het Rijk kunnen zijn. Daar is ook een lobby voor vanuit de Leidse gemeenteraad. “Ik weet alleen niet of dat voldoende is. Het Rijk komt ons sowieso niet heel snel tegemoet”, aldus Van Halm, die zich in dat standpunt gesteund weet door een grote groep raadsleden, ook in de rest van Nederland. Vooralsnog is het echter aan gemeenten zelf om tekorten in het sociaal domein op te lossen.

Op 26 september wordt de bezuiniging op de collectieve zorgverzekering besproken in de commissievergadering en op 17 oktober wordt er over gestemd in de gemeenteraad.

Delen

10 reacties

  • Een Leids burger op

   “Denk bijvoorbeeld aan ….. infrastructuurprojecten zoals de Gouden Balbrug”, legt het raadslid uit.

 1. Stop de verbouwing van het stadhuis waar geen een Leidenaar blij van wordt behalve de Leidse politiek.

 2. Mee eens. De begroting voor de restauratie van het stadhuis en de raadszaal laat een tekort zien van 2,5 miljoen. Daar kan vast wel op bezuinigd worden.

  • Ron middelkoop op

   We kregen er toch allemaal wat meer bij.het ging toch goed
   Nu blijkt loze beloften.gelukkig hebben we de 3 oktoberver en Hermes House band en hutspot en haering
   Misschien wordt wel tyd voor bevrijding van elite van vnmlk rechts

 3. Een Leids burger op

  Het is maar de vraag of de verbouwing van het stadhuis en raadszaal nog terug gedraaid kan worden. Hoewel ik denk dat de gemeenteraad dit ook niet zal willen. En een eventuele soberder verbouwing zal de minima ook niet helpen want dat geld is dan nodig om het tekort bij de verbouwing op te vullen.

  • Ja, we worden andermaal collectief genaaid door Rutte en z’n clan. Maar voor de rest gaat het goed met de BV Nederland, de winsten klotsen bij het bedrijfsleven over de muren…

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline