Thomas van Halm is niet te spreken over de voorgenomen bezuinigingsmaatregel om Leidse minima te korten op de collectieve zorgverzekering. (Foto: Lieuwe van Slooten).

SP Leiden: "Tekorten sociaal domein oplossen met geld uit andere projecten"

Leidenaren met een minimum inkomen gaan volgend jaar waarschijnlijk meer betalen voor hun zorgverzekering. De gemeente Leiden wil gaan bezuinigen op de zogeheten Collectieve Zorgverzekering Minima. Met die regeling krijgen de Leidse minima korting op hun zorgverzekering. Door de maatregel stijgen de kosten vanaf volgend jaar voor deze groep met 15 tot 30 euro per maand. In totaal moet het zo’n 954.000 euro opleveren. SP-raadslid Thomas van Halm windt zich er behoorlijk over op. “Het sociaal domein is het belangrijkste onderwerp waar wij het verschil in kunnen maken voor de mensen.”

De gemeente Leiden stevent af op een miljoenentekort in het sociaal domein en neemt daarom de komende periode een aantal forse maatregelen om bij te sturen. Een van die maatregelen is het korten op de collectieve zorgverzekering voor Leidenaren met een minimum inkomen. Vergeleken met andere gemeenten draagt Leiden fors meer bij. Een aanpassing naar wat meer gemiddeld is, vindt wethouder Marleen Damen dan ook gepast. Raadslid Van Halm kan zich er niet in vinden. “We moeten het juist toejuichen dat de regeling zo riant is in Leiden. Wat een non-argument van de wethouder.”

Van Halm kijkt dan ook naar de voordelen van de regeling. “Het is een investering in de toekomst”, zegt hij. “Deze mensen zouden namelijk zorg kunnen gaan mijden omdat het duurder voor ze wordt. Uiteindelijk lijdt dat ook weer tot meer kosten in het sociaal domein”, beredeneert het raadslid dat daarom absoluut niet wil gaan korten in het sociaal domein. “Het kost veel op de korte termijn, maar op de lange termijn gaat het ons geld opleveren.”


Thomas van Halm in gesprek met presentator IJsbrand Terpstra tijdens Politiek071

Declaratieregeling
Het is niet de eerste bezuiniging op het sociaal domein. Eerder schafte het college al de declaratieregeling af voor mensen met een inkomen lager dan 120% van het sociale minimum. Daarmee kregen deze mensen maximaal 210 euro per jaar voor extra uitgaven, zoals het aanschaffen van een koelkast of een krantenabonnement. Het korten op de collectieve zorgverzekering is een volgende bezuiniging binnen het sociaal domein. Van Halm begrijpt dat er tekorten zijn, maar volgens hem moet de oplossing juist van buiten het sociaal domein komen. “Denk bijvoorbeeld aan bezuinigen op het Bio Sciencepark, investeringen in de binnenstad of infrastructuurprojecten zoals de Gouden Balbrug”, legt het raadslid uit.

Een andere oplossing zou een grotere bijdrage vanuit het Rijk kunnen zijn. Daar is ook een lobby voor vanuit de Leidse gemeenteraad. “Ik weet alleen niet of dat voldoende is. Het Rijk komt ons sowieso niet heel snel tegemoet”, aldus Van Halm, die zich in dat standpunt gesteund weet door een grote groep raadsleden, ook in de rest van Nederland. Vooralsnog is het echter aan gemeenten zelf om tekorten in het sociaal domein op te lossen.

Op 26 september wordt de bezuiniging op de collectieve zorgverzekering besproken in de commissievergadering en op 17 oktober wordt er over gestemd in de gemeenteraad.

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×