Een afgezaagde boom wordt onbedoeld functioneel groen. (Foto's: Robbert Beurse).

Westwoud wil meer functioneel groen

Zowel de kinderen als volwassenen in de Zoeterwoudse wijk Westwoud zien graag meer functioneel groen in hun wijk. Dit blijkt uit het onderzoek dat de gemeente dinsdag onder haar inwoners deed.

Dinsdagmiddag wandelden de kleinste inwoners van de wijk met onderzoekers en medewerkers van de gemeente langs alle speelplekken in Westwoud. Tijdens de wandeling mochten de kinderen vertellen hoe ze graag spelen en op welke plekken dit gebeurt. ’s Avonds werden de bevindingen aan een grote groep buurtbewoners gepresenteerd in het gemeentehuis. Zij organiseerden een thematafel: ‘Spelen in de wijk Westwoud’. Na de presentatie werden de inwoners uitgedaagd om in groepjes rond tafels te zitten waar ze, onder leiding van een medewerker van de gemeente, hun ideale speelplan op de kaart van de wijk mochten tekenen.

Functioneel groen
Meerdere groepjes trokken dezelfde conclusie: er is wel veel groen in de wijk, maar dit is vooral ‘kijkgroen’. Als de gemeente dit groen vervangt voor ‘functioneel groen’ ontstaan er extra speelplekken voor de kinderen. “Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan het vervangen van een grote heg door een tunnel van wilgentakken”, verklaarde een bezoeker.

Kameleon
Over de toekomst van de plek aan de Noordbuurtseweg waar voorheen het atelier van teken- en schildervereniging De Kameleon was gevestigd zijn de meningen verdeeld. Omwonenden hebben een werkgroep opgericht die een toekomstplan heeft gemaakt. Zij wil het gebouw weg laten halen om op die plek een avontuurlijk speelveld te realiseren. De gemeente, die eigenaar van de grond is, houdt de toekomst van de locatie nog in het midden. Zij sluit ook woningbouw niet uit. Wethouder Ruud Bouter heeft de werkgroep toegezegd dat hij binnenkort met een afvaardiging in gesprek zal gaan over hun plannen.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×