(Video/afbeelding: Roos Tulen).

Tien jaar Leiden compassiestad gevierd met Rembrandt en Compassieprijs

Het platform Leiden Compassiestad bestaat tien jaar en pakt daarom flink uit uit dat te vieren. Op 12 november 2009 was Leiden de eerste stad in de wereld die verklaarde het Charter for Compassion – het handvest voor compassie – te onderschrijven. Seattle volgde weliswaar nog dezelfde dag, maar door het tijdsverschil toch enkele uren later. Van 12 tot en met 14 november wordt dat heugelijke feit groots herdacht en gevierd.

12 november staat in het teken van een feestelijke terugblik op tien jaar Leiden Compassiestad en een uitnodiging aan organisaties in en inwoners van Leiden om het handvest mede te onderschrijven. Op 13 november volgt een symposium over kinderrechten in partnerschap met de Universiteit Leiden. En op 14 november wordt tijdens de feestelijke finale in de Lakenhal de Rembrandt en Compassie prijs uitgereikt.

Rembrandt en Compassieprijs
De tiende verjaardag van Leiden Compassiestad valt samen met de herdenking van het 350e sterfjaar van Rembrandt. Voor die gelegenheid toont de prachtig vernieuwde Lakenhal een tentoonstelling over de jonge Rembrandt. Hebben beide, Rembrandt en Compassie, iets met elkaar te maken? “Zeker wel”, zegt dominee Adriaan Alblas: “Rembrandt was een meester in het uitbeelden van compassie. Neem een schilderij als De verloren zoon, het is vol van emotie, begaan met de ander, geroerd worden… Dat wordt in het schilderij uitgebeeld. En de stemmingen worden ook bij de beschouwer vandaag de dag weer opgeroepen.”

Bovenstaande is maar een voorbeeld: “Er zijn vast nog mooiere te vinden, waarover ook veel overtuigender kan worden verteld. Doet u dat,” zo luidt de oproep van Alblas om mee te doen aan de wedstrijd rond Rembrandt en het thema compassie. Het is de bedoeling dat er Nederlandstalige teksten worden ingezonden van maximaal 750 woorden, waarin op originele, verrassend, speelse manier Rembrandt en Compassie met elkaar in verband worden gebracht.

Iedereen die hier iets over denkt en dat wil delen, kan meedoen door vóór 14 oktober in te zenden via bureaucommunicatie@leiden.nl onder vermelding van  ‘Rembrandt en compassieprijs’.

De feestelijke presentatie van de uitslag met prijsuitreiking volgt op donderdag 14 november van 15.30 tot 18.00 uur in de Lakenhal.

Jury
Een jury van acht personen kiest uit de inzendingen de beste drie, in volgorde.
– Yvonne van Delft, wethouder Werk, Inkomen, Economie & Cultuur
– Steven Engelsman, oud directeur Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden (voorzitter)
– Mirjam Flik, cultuurmakelaar Leiden
– Wim Kuin, kunstenaar in Leiden
– Peter Labruyere, bekende Leidenaar
– Herbert Mattie, videokunstenaar in Leiden
– Roos Tulen, ervaringskunstenaar in Leiden
– Theo de With, redacteur Leidsch Dagblad

Prijzen
Er is een bescheiden geldprijs voor beste drie inzendingen, verder wordt het winnende verhaal gepresenteerd in De Lakenhal en gepubliceerd in het Leidsch Dagblad. De beste drie verhalen worden ook op de website Leiden Compassiestad gezet.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×