GroenLinks-wethouder Leewis stapt na volgende raadsvergadering op

25

Wethouder Martine Leewis (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte) heeft zojuist haar ontslag aangekondigd. “Wethouder is een prachtige baan, maar niet voor mij.” Leewis, één van de twee wethouder namens GroenLinks, vertrekt na de volgende gemeenteraadsvergadering op 17 oktober. Tot die tijd zal ze haar taken nog uitvoeren en zo goed mogelijk overdragen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Martine Leewis over haar ingediende ontslag.

Burgemeester Lenferink laat in een eerste reactie weten dat ‘het college uiteraard respect heeft voor haar keuze’. “We zien en voelen dat het ook verdrietig is dat ze weggaat, in eerste instantie voor Martine zelf, maar ook voor de rest van het team, dat haar heeft leren kennen als een hele prettige collega.”

De gemeente laat weten dat Leewis nog in functie blijft tot haar opvolg(st)er bekend is. “De werkzaamheden voor de portefeuille Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte worden dan ook niet tijdelijk overgedragen aan één van de collegeleden”, aldus de gemeente op haar website. Het indienen van haar ontslag betekent overigens wel dat ze over uiterlijk dertig dagen afscheid moet nemen. “Zo werkt het gewoon, dus daar houd ik mij aan”, aldus Leewis desgevraagd.

Burgemeester Lenferink reageert op het vertrek van Leewis.Hij noemt dat ‘verdrietig’.

‘Geen haarscheuren’
Fractievoorzitter Ashley North gaat daarom zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe kandidaat die hij over dertig dagen kan presenteren. “Maar uiteraard wel zorgvuldig”, aldus North die het moedig vindt dat Leewis het besluit heeft genomen. Oud-fractievoorzitter Walter van Peijpe (GroenLinks), tijdens de vorming van de coalitie de derde wethouderskandidaat voor zijn partij, laat in een eerste reactie weten nu niet meer beschikbaar te zijn voor de functie.

De fractie van GroenLinks heeft veel respect voor de beslissing van Martine Leewis om haar functie van wethouder neer te leggen. Volgens fractievoorzitter Ashley North getuigt het van moed en visie. ´Je ziet niet vaak dat een bestuurder zo durft te reflecteren en daar conclusies aan verbindt. Daar heb ik veel ontzag voor.´, aldus North.

Na de bekendmaking van het aftreden werd de reguliere gemeenteraadsvergadering voor ongeveer een half uur geschorst. Daarna vond er een kort debat plaats, waarin Leewis herhaalde dat er geen politieke aanleiding was – zoals een flinke kostenstijging van de Leidse Ring die gisteren bekend was – voor haar aftreden. North zei op zijn beurt tegen het CDA – die op een afbrokkelende coalitie hintte – dat ‘er geen haarscheuren zijn in de coalitie, het gaat hartstikke goed, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken’.

Fractievoorzitter Ashley North van GroenLinks Leiden in gesprek met Chris de Waard over het vertrek van Leewis en haar opvolging. De partij komt snel met een naam. Of dat die van North zelf is, wil hij nog niet bevestigen.

Waterwethouder
Leewis was, naast Yvonne van Delft, één van de twee wethouders waarmee GroenLinks kwam voor de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen. Voordat Leewis wethouder werd, was ze rijksambtenaar en Hoogheemraad bij Rijnland. ‘Waterwethouder’, noemde ze die laatste functie tijdens haar installatie als wethouder. Daarmee voegde ze anderhalf jaar geleden zowel bestuurlijke ervaring als inhoudelijke kennis toe aan het college van D66, GroenLinks en PvdA.

Onder de foto is de brief te lezen die de wethouder heeft voorgelezen in de vergadering van de gemeenteraad.

Geachte voorzitter, leden van de raad,

In het voorjaar van 2018 begon voor mij het bijzondere avontuur als lid van het college van Burgemeester en Wethouders. Op verzoek van mijn partij GroenLinks aanvaardde ik de eer om nota bene in mijn eigen Leiden een bijdrage te mogen leveren aan het bestuur van de stad. De afgelopen anderhalf jaar heb ik mijn werk met inzet en geloof in onze ambities gedaan. Ik voelde me bevoorrecht om onze prachtige stad en uw raad te mogen dienen.

Ik ben ook trots op wat we in de afgelopen anderhalf jaar met elkaar tot stand gebracht hebben; van, bijvoorbeeld, de Groene Kansenkaart of het benoemen van de Stadsecoloog tot het voortgangsbesluit over de Centrumroute. Ik genoot van de gesprekken in de stad, en de samenwerking met ons gedreven, deskundige en hardwerkende ambtelijk apparaat.

Toch wil ik u mijn ontslag aanbieden en aankondigen dat ik na de volgende raadsvergadering mijn taken zal neerleggen. In de tussentijd zal ik lopende dossiers uiteraard
 zo goed mogelijk behartigen. Waar mijn focus en bestuursstijl is gevormd door wie ik ben: mijn achtergrond in mediation en het sluiten van maatschappelijke allianties en ervaring met water, natuur en klimaat, heb je in het gemeentelijk bestuur ook te maken met de politieke kant van hef instituut wethouder. Een prachtige baan, maar niet voor mij.

De rol begon mij te beklemmen, en don loop je het risico minder effectief te worden. Ik moet dan ook vaststellen dat ik mijn diepgevoelde
idealen op het gebied van duurzaamheid beter op een andere plek in de praktijk kan brengen en dat de ambitieuze agenda van dit college, waarvan ik Leiden de uitvoering van harte gun, beter door iemand anders uitgevoerd kan worden.


Voordat ik definitief afscheid neem wil ik graag nu al alle ambtenaren, collega’s, raadsleden, organisaties en alle Leidenaars bedanken voor de fijne samenwerking, de prettige gesprekken en de wijze inzichten. Ik kijk met plezier terug op veel mooie ervaringen. U zult begrijpen dat deze beslissing geen gemakkelijke is. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat mijn partij en de coalitie de doelen van het beleidsakkoord op een goede manier en met een goede opvolger zullen realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat deze persoon, die ik bijzonder veel succes wens, samen met uw raad en de stad verder zal bouwen aan een duurzaam, leefbaar Leiden.

Delen

25 reacties

   • Misschien de volgende keer een zorgvuldiger selectieprocedure, waarbij het alleen om iemands capaciteiten en geschiktheid voor de functie gaat en voorkeursbeleid geen rol speelt? Overigens hoorde ik dat ze deze week nog als wethouder op bijeenkomsten sprak, terwijl ze al geweten moet hebben dat ze heel binnenkort zou aftreden. Je kunt je afvragen of dat wel zo verstandig was.

    • Ja, precies wat Baudet nu al een tijd roept, dat ben ik dan wel met hem eens. Maar dat geldt over de hele linie, ook als je kijkt wat er in de Tweede Kamer komt bovendrijven vanuit het gemeentelijke en provinciale niveau. Politieke partijen zijn gemarginaliseerd tot baantjescarroussels en gaan voorbij aan wat de kiezer nou eigenlijk wil. Zeker nu het referendum door de gevestigde orde is afgeschaft.

 1. Zelf ontslag nemen, en dus een gouden afvloeiingsregeling, dat zit er wel in. Voor een wethouder die de Leidse Rondweg financieel uit de hand heeft laten lopen. Toevallig, nu ineens aftreden. Ach,….Burgemeesterspostje in het verschiet?

 2. Schudthethoofd op

  Dapper dat iemand durft toe te geven dat de baan niet bij je persoonlijkheid past. Zouden meer mensen moeten doen.

 3. Sympatieke, maar te softe GroenLinks wethouder die zich zou gaan vertillen aan zware dossiers als de Leidse Ring inclusief die vermaledijde groen verziekende Rijnlandroute. In feite wordt ze nu door bewonersverenigingen afgerekend op de 66 draaikonten blunders van haar voorganger en nu Utrechts Gedeputeerde Robert Strijk. En de VVD autolobby in de Provincie. Dan kan mevr. Leewis zich beter inzetten voor behoud van natuur, milieu e.d.bij de relevante organisaties op dit gebied. En niet het dienen van de fossiele overheidspolitiek van deze afgeschreven verrutte consumptie maatschappij. Martine jij vindt je beste plek wel weer. Heel veel succes!

 4. Ja, jammer. Net een beetje een relatie opgebouwd tussen bestuurder en maats happelijke club. Afwachten hoe welwillend de opvolger zal zijn.

 5. Gerard van Hees op

  Martine, ontzettend jammer dat het zo gelopen is, maar wat moedig dat je hier zelf mee komt en de regie in eigen hand houdt. Daar kunnen sommige andere politici een voorbeeld aan nemen. RESPECT. Heel veel succes in je verdere arbeidzame leven.

  • Hey Gerard van Hees, niks voor jou die vacante functie van wethouder? Als vergadertijger en politiek geheugen van je partij ben jij daar bij uitstek voor geknipt. En zeker omdat jij tot de zgn. ‘realo’s’ binnen je partij behoort. 👍👊

 6. Een wethouder heeft recht op wachtgeld, ongeacht de omstandigheden – of het nu gaat om vrijwillig of gedwongen aftreden, een politiek conflict, langdurige ziekte of bijvoorbeeld het opzeggen van vertrouwen. Ben je tussen de 3 maanden en 2 jaar wethouder geweest, wat voor Martine Leewis geldt, heb je recht op maximaal 2 jaar wachtgeld. Je hebt echter wel een sollicitatieplicht. Het wachtgeld bedraagt het 1e jaar 80% van je laatst ontvangen salaris, daarna 70%.

 7. Geheel zoals verwacht. Mooi, nou de rest nog van het college, Damen incluis.(kostenoverschrijdingen verbouwing Stadhuis, afschaffen minimabeleid, bezuinigingen collectieve zorgverzekering via gemeente etc.etc.)

 8. Een Leids burger op

  Het blijft inderdaad vaag wat nu de eigenlijke reden voor haar vertrek is.
  Zelf zegt ze nu:”.. met mijn achtergrond in mediation…..heb je in het gemeentelijk bestuur ook te maken met de politieke kant van het instituut wethouder. Een prachtige baan, maar niet voor mij.”
  .

  Dat de baan niet bij je persoonlijkheid past en dat toegeven is ok, maar had ze dat dan niet eerder kunnen bedenken?…. Ze is tenslotte toch alweer een tijdje wethouder.
  .

  Overigens had ik liever gezien dat ’t Damentje van de PvdA was afgetreden.

  • Je moet het inderdaad niet op je geweten hebben (juffrouw Damen) als wethoudster de minimaregelingen af te schaffen c.q. uit te kleden, hetgeen de arme Leidenaar tot armoede brengt.
   Zou mevrouw Leewis zich mede schuldig voelen voor dit a-sociale neo liberale beleid van het college ?

Over de auteur

Je bent nu offline