GroenLinks-wethouder Leewis stapt na volgende raadsvergadering op

Wethouder Martine Leewis (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte) heeft zojuist haar ontslag aangekondigd. “Wethouder is een prachtige baan, maar niet voor mij.” Leewis, één van de twee wethouder namens GroenLinks, vertrekt na de volgende gemeenteraadsvergadering op 17 oktober. Tot die tijd zal ze haar taken nog uitvoeren en zo goed mogelijk overdragen.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Martine Leewis over haar ingediende ontslag.

Burgemeester Lenferink laat in een eerste reactie weten dat ‘het college uiteraard respect heeft voor haar keuze’. “We zien en voelen dat het ook verdrietig is dat ze weggaat, in eerste instantie voor Martine zelf, maar ook voor de rest van het team, dat haar heeft leren kennen als een hele prettige collega.”

De gemeente laat weten dat Leewis nog in functie blijft tot haar opvolg(st)er bekend is. “De werkzaamheden voor de portefeuille Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte worden dan ook niet tijdelijk overgedragen aan één van de collegeleden”, aldus de gemeente op haar website. Het indienen van haar ontslag betekent overigens wel dat ze over uiterlijk dertig dagen afscheid moet nemen. “Zo werkt het gewoon, dus daar houd ik mij aan”, aldus Leewis desgevraagd.

Burgemeester Lenferink reageert op het vertrek van Leewis.Hij noemt dat ‘verdrietig’.

‘Geen haarscheuren’
Fractievoorzitter Ashley North gaat daarom zo snel mogelijk op zoek naar een nieuwe kandidaat die hij over dertig dagen kan presenteren. “Maar uiteraard wel zorgvuldig”, aldus North die het moedig vindt dat Leewis het besluit heeft genomen. Oud-fractievoorzitter Walter van Peijpe (GroenLinks), tijdens de vorming van de coalitie de derde wethouderskandidaat voor zijn partij, laat in een eerste reactie weten nu niet meer beschikbaar te zijn voor de functie.

De fractie van GroenLinks heeft veel respect voor de beslissing van Martine Leewis om haar functie van wethouder neer te leggen. Volgens fractievoorzitter Ashley North getuigt het van moed en visie. ´Je ziet niet vaak dat een bestuurder zo durft te reflecteren en daar conclusies aan verbindt. Daar heb ik veel ontzag voor.´, aldus North.

Na de bekendmaking van het aftreden werd de reguliere gemeenteraadsvergadering voor ongeveer een half uur geschorst. Daarna vond er een kort debat plaats, waarin Leewis herhaalde dat er geen politieke aanleiding was – zoals een flinke kostenstijging van de Leidse Ring die gisteren bekend was – voor haar aftreden. North zei op zijn beurt tegen het CDA – die op een afbrokkelende coalitie hintte – dat ‘er geen haarscheuren zijn in de coalitie, het gaat hartstikke goed, daar hoeft u zich geen zorgen over te maken’.

Fractievoorzitter Ashley North van GroenLinks Leiden in gesprek met Chris de Waard over het vertrek van Leewis en haar opvolging. De partij komt snel met een naam. Of dat die van North zelf is, wil hij nog niet bevestigen.

Waterwethouder
Leewis was, naast Yvonne van Delft, één van de twee wethouders waarmee GroenLinks kwam voor de nieuwe coalitie na de gemeenteraadsverkiezingen. Voordat Leewis wethouder werd, was ze rijksambtenaar en Hoogheemraad bij Rijnland. ‘Waterwethouder’, noemde ze die laatste functie tijdens haar installatie als wethouder. Daarmee voegde ze anderhalf jaar geleden zowel bestuurlijke ervaring als inhoudelijke kennis toe aan het college van D66, GroenLinks en PvdA.

Onder de foto is de brief te lezen die de wethouder heeft voorgelezen in de vergadering van de gemeenteraad.

Geachte voorzitter, leden van de raad,

In het voorjaar van 2018 begon voor mij het bijzondere avontuur als lid van het college van Burgemeester en Wethouders. Op verzoek van mijn partij GroenLinks aanvaardde ik de eer om nota bene in mijn eigen Leiden een bijdrage te mogen leveren aan het bestuur van de stad. De afgelopen anderhalf jaar heb ik mijn werk met inzet en geloof in onze ambities gedaan. Ik voelde me bevoorrecht om onze prachtige stad en uw raad te mogen dienen.

Ik ben ook trots op wat we in de afgelopen anderhalf jaar met elkaar tot stand gebracht hebben; van, bijvoorbeeld, de Groene Kansenkaart of het benoemen van de Stadsecoloog tot het voortgangsbesluit over de Centrumroute. Ik genoot van de gesprekken in de stad, en de samenwerking met ons gedreven, deskundige en hardwerkende ambtelijk apparaat.

Toch wil ik u mijn ontslag aanbieden en aankondigen dat ik na de volgende raadsvergadering mijn taken zal neerleggen. In de tussentijd zal ik lopende dossiers uiteraard
 zo goed mogelijk behartigen. Waar mijn focus en bestuursstijl is gevormd door wie ik ben: mijn achtergrond in mediation en het sluiten van maatschappelijke allianties en ervaring met water, natuur en klimaat, heb je in het gemeentelijk bestuur ook te maken met de politieke kant van hef instituut wethouder. Een prachtige baan, maar niet voor mij.

De rol begon mij te beklemmen, en don loop je het risico minder effectief te worden. Ik moet dan ook vaststellen dat ik mijn diepgevoelde
idealen op het gebied van duurzaamheid beter op een andere plek in de praktijk kan brengen en dat de ambitieuze agenda van dit college, waarvan ik Leiden de uitvoering van harte gun, beter door iemand anders uitgevoerd kan worden.


Voordat ik definitief afscheid neem wil ik graag nu al alle ambtenaren, collega’s, raadsleden, organisaties en alle Leidenaars bedanken voor de fijne samenwerking, de prettige gesprekken en de wijze inzichten. Ik kijk met plezier terug op veel mooie ervaringen. U zult begrijpen dat deze beslissing geen gemakkelijke is. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat mijn partij en de coalitie de doelen van het beleidsakkoord op een goede manier en met een goede opvolger zullen realiseren. Ik ben ervan overtuigd dat deze persoon, die ik bijzonder veel succes wens, samen met uw raad en de stad verder zal bouwen aan een duurzaam, leefbaar Leiden.

Leiden Politiek leewisweg


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×