Martine Leewis nam vanavond afscheid als wethouder van Leiden en wordt opgevolgd door Ashley North. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Wethouder Leewis neemt afscheid: "Ik ben effectiever wanneer iedereen hetzelfde doel heeft"

Anderhalf jaar na haar plotselinge verschijning in de Leidse politiek laat wethouder Martine Leewis (GroenLinks) het stadhuis na vanavond weer achter zich. Ze stapt op omdat het politieke spel niet voor haar is gemaakt en ze vooral genoot van de beleidsterreinen waarbij betrokkenen hetzelfde doel nastreefden. “Het politieke deel is onwijs belangrijk, anders komt het niet voor elkaar, maar die functie verdient iemand die dat heel goed kan en er plezier in heeft.”

Een paar uur voordat ze officieel afscheid neemt van de Leidse gemeenteraad zit de aanstaand oud-wethouder er wat verloren bij in haar werkkamer op het Leidse stadhuis. De meeste spullen zijn al ingepakt, terwijl het normale werk om haar heen gewoon doorgaat. Ze vindt het jammer om afscheid te nemen, zegt ze in een afscheidsinterview, maar doet het wel met volle overtuiging. Ze heeft er de afgelopen zomer goed over nagedacht en veel gesprekken over gevoerd. “Het was geen lichtzinnige beslissing en heeft me heel wat slapeloze nachten gekost”, zegt ze over haar keuze om op te stappen, waar ze de gemeenteraad een maand geleden van op de hoogte bracht.


Martine Leewis aan de vooravond van haar vertrek in gesprek met verslaggever IJsbrand Terpstra

Toen haar naam anderhalf jaar geleden werd genoemd als nieuwe wethouder voor GroenLinks fronste menigeen de wenkbrauwen. De Hoogheemraad van Rijnland was nog niet zo bekend in Leiden. “We hebben de coalitieonderhandelingen gevoerd vanuit inhoud en bij de wethouderskandidaten niet gezocht naar de poppetjes”, legt ze de keuze uit. Haar ruime kennis over duurzaamheid en water kwam goed van pas, vertelt ze, maar ze had er graag meer mee willen doen in de gemeente. “Ik vind klimaat, water en duurzaamheid zo verschrikkelijk belangrijk dat ik daar echt voor wil gaan. Ik ben ervan overtuigd dat de gemeente dat ook belangrijk vindt, maar ik moet m’n energie net even op andere dingen kwijt.”

Politieke spel
Wat haar uiteindelijk heeft opgebroken als wethouder is het politieke spel. Een groot verschil met haar eerdere werk bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. “Bij een waterschap gaat het over één groot onderwerp – schoon water en droge voeten – en over het belang daarvan is iedereen het eens”, blikt ze terug. “In een gemeente moet je klimaatmaatregelen afwegen tegen een cultuurfonds en jeugdzorg. Dat maakt het interessant, maar ook ingewikkeld.” Leewis merkte dat ze in dat soort politieke discussies niet effectief was. Zo liet een nieuw parkeerbeleid de afgelopen tijd lang op zich wachten en werd de Kiss&Ride achter het centraal station toch niet opgeheven. “Ik ben effectiever als iedereen hetzelfde doel heeft.”

Er waren ook successen, vertelt Leewis enthousiast. “Van de invoering van de elektrische bussen heb ik erg genoten. Iets wat nu alweer heel normaal vinden, dat het stadsvervoer elektrisch is, is in een samenwerking tussen veel partijen tot stand gekomen”, noemt ze zo’n dossier waarbij eigenlijk iedereen van meet af aan al enthousiast was. En het was een project waarmee ze haar duurzame ambities waar kon maken. Dat andere wethouders dat ook doen, stoorde haar niet. “In tegendeel, het was juist heel mooi om samen aan de gestelde duurzame ambities te werken.” Als coördinerend wethouder Duurzaamheid stuurde ze dat aan, maar stond daardoor niet altijd in de schijnwerpers. “Ik heb altijd gezegd dat dit een te groot thema is voor één wethouder.”

Oude water- en klimaatnetwerk
In een speciale bijeenkomst van de gemeenteraad heeft Leewis vanavond afscheid genomen van het wethouderschap. Ze werd lovend toegesproken door burgemeester Henri Lenferink, die de ‘door-en-door groene wethouder’ zal missen. “Martine kon verbindend en de-escalerend optreden en van water wist ze altijd meer dan anderen”, aldus Lenferink. “We nemen vanavond afscheid van een fijne collega.” Vergelijkbare woorden waren er van partijgenoot Walter van Peijpe, die haar als plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad toesprak. “Je hebt je honderd procent ingezet voor de stad, daar heeft het niet aan gelegen.”


GroenLinks-raadslid en plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad Walter van Peijpe in gesprek met IJsbrand Terpstra

Leewis gaat op zoek naar een baan met minder politiek en meer breedgedragen doelstellingen op haar terreinen: klimaat, water en natuur. Op die terreinen moet samen worden gewerkt tussen verschillende maatschappelijke partijen, waarvan de (gemeente)politiek er maar één is. Ze gaat daarom ‘blijmoedig’ aan de slag bij een van de andere betrokken partijen bij de door haar zo geliefde onderwerpen. “Gelukkig is mijn oude water- en klimaatnetwerk ook wakker geworden, ik krijg veel uitnodigingen voor een kopje koffie. Ik heb er alle vertrouwen in dat dat goedkomt.”

Opvolger
Aanstaande donderdag wordt partijgenoot Ashley North voorgedragen als nieuwe wethouder. Hij zal vrijdagochtend zijn nieuwe werkkamer in het Leidse stadhuis betrekken en van de nodige goedbedoelde adviezen worden voorzien door Leewis. “Ik heb er het volste vertrouwen in dat Ashley de ambities uit ons coalitieakkoord gaat bereiken”, sprak Leewis hem tijdens haar afscheid bemoedigend toe. North zal Leewis’ portefeuille één op één overnemen en binnenkort dus aan de slag gaan met onder meer een visie op parkeren in de stad en de Leidse Ring Noord.

Leiden Politiek leewisweg


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×