Op camping Stochemhoeve overnacht een groep studenten noodgedwongen in tentjes. (Foto: Maarten de Crom).

Politici treffen wederom studenten noodgedwongen op camping: "hebben gemeente en universiteit wel grip op het probleem?"

Het studiejaar is bijna een maand oud en veel nieuwe studenten hebben inmiddels een kamer. Dat geldt echter niet voor iedereen, ondervonden twee raadsleden die na een aantal regenachtige dagen de proef op de som namen. Op de Leidse camping Stochemhoeve troffen ze net als in dezelfde periode vorig jaar een groep studenten die geen woning heeft kunnen vinden. “Hebben de gemeente en de universiteit wel echt grip op het probleem?”, vraagt VVD-raadslid Maarten de Crom zich in Politiek071 af.

Samen met SP-raadslid Thomas van Halm bezocht hij de camping langs het Rijn-Schiekanaal afgelopen week. Vorig jaar deden de twee raadsleden hetzelfde, waarna zij een oproep deden voor een snelle oplossing. Die kwam er toen niet direct, waardoor de twee hun experiment dit jaar hebben herhaald. Ze vonden negen Nederlandse en internationale studenten die de nacht veelal in tentjes doorbrengen. “Elke student in een tent is er een teveel”, vindt De Crom.


VVD-raadslid Maarten de Crom in gesprek met Politiek071-presentator IJsbrand Terpstra

“Ik heb ook signalen over dat er meerdere campings en hostels zijn die ook noodgedwongen studenten herbergen. Ik vermoed dat dit het topje van de ijsberg is”, zegt De Crom. Volgende week stellen de twee raadsleden hun bevindingen aan de kaak in de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling. Ze vragen wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking) dan om in actie te komen, maar het is nog maar de vraag of zij wel de aangewezen persoon is om het probleem op te lossen.

Universitaire verantwoordelijkheid
Is het niet de universiteit die telkens teveel studenten aanneemt? In dat geval zou een maximum aantal studenten per jaar een optie zijn, maar dat is ‘wel een heel extreme maatregel’, vindt De Crom, die wel vindt dat er een verantwoordelijkheid hoort bij de universitaire ambities om veel (internationale) studenten naar de stad te trekken. “Het huisvestingsbeleid is niet iets van de gemeente maar ligt ook echt bij de universiteit.”

Wat De Crom is opgevallen, is dat er ook studenten kamperen die op basis van hun reistijd voorrang hebben op een studentenkamer in Leiden. “Is er dan een communicatieprobleem of zijn er gewoon te weinig kamers?”, vraagt de liberaal zich openlijk af. Het minste wat er gedaan kan worden is het toevoegen van extra woningen in de piekmaanden aan het begin van het studiejaar, is zijn conclusie. De Crom denkt daarbij bijvoorbeeld aan het Werninkterrein bij de Amphoraweg, waar in de toekomst een gloednieuwe woonwijk moet verrijzen.

Werninkterrein
In 2011 werd het Werkninkterrein ook al genoemd als locatie voor tijdelijke studentenhuisvesting, maar dat plan kwam uiteindelijk niet tot uitvoering. Toenmalig VVD-wethouder Paul Laudy concludeerde na ruim vier jaar dat de vraag naar zelfstandige woonruimtes voor studenten kleiner was dan eerdere prognoses hadden uitwezen. Met name door de invoering van het sociaal leenstelsel bleven veel meer studenten dan voorheen langer thuiswonen, beredeneerde hij in 2015.

Leiden Politiek Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×