Wethouder Marcel Cramwinckel kondigt aan de de gemeente Voorschoten de bouwleges aanpast. (Foto: Chris de Waard).

Voorschoten past bouwleges aan naar landelijk gemiddelde

De gemeente Voorschoten gaat de bouwleges voor kleine verbouwingen halveren. Voor grote projecten gaan de kosten voor de leges juist omhoog. “Per saldo houden we dezelfde inkomsten,” licht de Voorschotense wethouder Cramwinckel dat besluit toe. Voorschoten verhoogde de leges in 2017 toen de gemeente naarstig op zoek was naar extra inkomsten om onder het financieel toezicht van de provincie Zuid-Holland uit te komen. Dat lukte en nu vindt het huidige college het tijd om de scherpe randjes van de toen genomen maatregelen af te halen.

In dit geval werd dat mede ingegeven door een lijstje van de Vereniging Eigen Huis waar Voorschoten op plek één van duurste gemeenten stond op het gebied van de leges die in rekening worden gebracht voor een bouwvergunning.

 

Chris de Waard in gesprek met wethouder Marcel Cramwinckel over de aanpassing van de bouwleges.

Lineair tarief
In de nieuwe situatie waartoe het Voorschotense college nu heeft besloten, wordt voortaan een lineair tarief aan leges in rekening gebracht. Voor kleine verbouwingen was het tarief zo’n tien procent, waardoor een aanvragen van een bouwvergunning van 10.000 euro ruim 980 euro aan gemeentelijke kosten moest aftikken.

Het tarief wordt nu vijf procent waardoor de kosten bij kleine verbouwingen halveren. Dat verlies aan inkomsten wordt door de gemeente gecompenseerd door bij grotere projecten een hoger tarief in rekening te brengen. Op die manier komen de tarieven meer met elkaar in balans zonder dat het de gemeente geld kost.

Egalisatiefonds
Nadeel van het nieuwe systeem waarbij met een vast percentage wordt gewerkt is dat het werk dat gemeente-ambtenaren moeten doen voor een klein project niet wezenlijk verschillen van dat voor een groot project, terwijl de inkomsten in dat laatste geval een stuk hoger zijn. Als er dus relatief weinig grote projecten zouden zijn, schiet de gemeente er bij in. In Voorschoten is  momenteel het tegenovergestelde het geval. Veel grote projecten, leveren de gemeente zeker negen ton extra op dan waarmee was gerekend. Dat geld gaat in een egalisatiereserve om toekomstige schommelingen op te vangen.

 

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×