(Foto: Opruimactie Groenlinks Voorschoten)

Leidse regio ruimt zwerfvuil op tijdens World Cleanup Day

Inwoners en politici uit de Leidse regio hebben afgelopen zaterdag op diverse locaties de buurt een grote schoonmaakbeurt gegeven. Dat deden ze tijdens de World Cleanup Day, georganiseerd door de Plastic Soup Foundation.

Tijdens de opruimactie werd het opgeruimde afval geregistreerd met behulp van de Litterati-app op de telefoon. De informatie die dat oplevert, maakt het mogelijk om het zwerfvuilprobleem bij de bron aan te pakken, zodat bijvoorbeeld betere verpakkingen kunnen worden ontwikkeld of doordat statiegeld wordt ingevoerd op veel voorkomende afvalitems zoals blikjes en flesjes.

Opruimacties in de regio
Langs de Leidse Singels werd het plastic afval verzameld door jongeren. In Oegstgeest hebben bewoners van de wijken Nieuw-Rhijngeest en Poelgeest de handen uit de mouwen gestoken en wisten ze veel (zwerf)afval te verzamelen. De gemeentewerf stelde voor deze initiatieven afvalgrijpers en vuilniszakken beschikbaar en zorgde ook voor de afvoer van het verzamelde afval.

Ook het gebied rond station de Vink in Voorschoten was dit jaar aan de beurt bij de opruimactie. Hier werd veel zwerfafval gevonden in groenstroken, heggen en struiken. In de wijk achter De Vink was de oogst rondom de Zeven Provinci├źn stevig te noemen. De Straatjutters uit Leiderdorp werkten hard in het gebied rond winkelcentrum Winkelhof met het opruimen van zwerfafval.

Plastic Soup Foundation
Wereldwijd komt maar liefst 80% van de plasticsoep vanaf het land via rivieren in zee. Door zwerfafval beter in kaart te brengen, bijvoorbeeld tijdens World Cleanup Day, kan de bron van het probleem worden achterhaald en kunnen producenten worden geconfronteerd met het afval van hun verpakkingen.

Met behulp van de app wordt zichtbaar wat voor en waar het afval is gevonden, het soort verpakking, het materiaal en (indien zichtbaar) het merk. Uit de ruim 77.000 landelijk geregistreerde afval items blijkt dat de zwerfafvalberg voor 61 procent bestaat uit plastic, gevolgd door metalen en papier, beide 17 procent en overig afval met vijf procent.

 

 

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×