De Kaasmarktschool gezien vanaf de Kaasmarkt in Leiden. (Archieffoto: Chris de Waard).

Burgerinitiatief wil Kaasmarktschool als broedplaats behouden

Het burgerinitiatief B.ONT.Leiden – broedplaatsen voor ontwikkeling en ontdekking – wil dat de Kaasmarktbroedplaats (in de monumentale Kaasmarktschool in Leiden) behouden blijft als culturele en maatschappelijke broedplaats.

“Juist deze locatie verdient speciale aandacht”, aldus Greetje van der Hout, een van de initiatiefnemers van B.ONT.Leiden. “Wij constateren dat bestaande broedplaatsen uit hun voegen barsten.”
“De Kaasmarktbroedplaats is tot de nok toe gevuld met waardevolle kennis en vaardigheden”, zegt van der Hout. “Wij zijn van mening dat het belangrijk is voor Leiden dat deze broedplaats verder kan groeien om nog meer mensen te inspireren. Daarvoor is het noodzakelijk dat de monumentale Kaasmarktschool opgeknapt wordt. Wij roepen de gemeente op om hierin het voortouw te nemen.”

Kaasmarktschool
De Kaasmarktbroedplaats is gevestigd in de oude Gereformeerde School, sinds 2014 een gemeentelijk monument. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Bijzonder is hierbij het ‘zwevende’ trappenhuis en de tegeltableaus met Bijbelse spreuken. Van deze soort ‘gangenscholen’ zijn in Nederland nauwelijks nog voorbeelden te vinden. “Het is een geweldige locatie. De muren ademen kennis en inspiratie. Toch kan de fysieke toegankelijkheid beter”, vervolgt van der Hout. “Wij willen graag dat de prachtige tuin en het gebouw aan de Kaasmarktzijde toegankelijk worden voor bezoekers en publiek. Het is een unieke locatie die de kans in zich heeft om een groene, inspirerende rustplek te worden in het hart van Leiden. Dit sluit aan bij het nieuwe stadsbeleid De Groene Stad. Ik hoop dat de gemeente Leiden die kans met beide handen aangrijpt.”

Leidenaren die het initiatief willen steunen kunnen terecht op de website van B.ONT.Leiden.


Robbert Beurse in gesprek met Greetje van der Hout en Lisanne Wepler van B.ONT.Leiden

Cultuur Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×