Burgerinitiatief wil Kaasmarktschool als broedplaats behouden

11

Het burgerinitiatief B.ONT.Leiden – broedplaatsen voor ontwikkeling en ontdekking – wil dat de Kaasmarktbroedplaats (in de monumentale Kaasmarktschool in Leiden) behouden blijft als culturele en maatschappelijke broedplaats.

“Juist deze locatie verdient speciale aandacht”, aldus Greetje van der Hout, een van de initiatiefnemers van B.ONT.Leiden. “Wij constateren dat bestaande broedplaatsen uit hun voegen barsten.”
“De Kaasmarktbroedplaats is tot de nok toe gevuld met waardevolle kennis en vaardigheden”, zegt van der Hout. “Wij zijn van mening dat het belangrijk is voor Leiden dat deze broedplaats verder kan groeien om nog meer mensen te inspireren. Daarvoor is het noodzakelijk dat de monumentale Kaasmarktschool opgeknapt wordt. Wij roepen de gemeente op om hierin het voortouw te nemen.”

Kaasmarktschool
De Kaasmarktbroedplaats is gevestigd in de oude Gereformeerde School, sinds 2014 een gemeentelijk monument. Het is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. Bijzonder is hierbij het ‘zwevende’ trappenhuis en de tegeltableaus met Bijbelse spreuken. Van deze soort ‘gangenscholen’ zijn in Nederland nauwelijks nog voorbeelden te vinden. “Het is een geweldige locatie. De muren ademen kennis en inspiratie. Toch kan de fysieke toegankelijkheid beter”, vervolgt van der Hout. “Wij willen graag dat de prachtige tuin en het gebouw aan de Kaasmarktzijde toegankelijk worden voor bezoekers en publiek. Het is een unieke locatie die de kans in zich heeft om een groene, inspirerende rustplek te worden in het hart van Leiden. Dit sluit aan bij het nieuwe stadsbeleid De Groene Stad. Ik hoop dat de gemeente Leiden die kans met beide handen aangrijpt.”

Leidenaren die het initiatief willen steunen kunnen terecht op de website van B.ONT.Leiden.


Robbert Beurse in gesprek met Greetje van der Hout en Lisanne Wepler van B.ONT.Leiden

Delen

11 reacties

 1. Waar is de financiële onderbouwing van dit voorstel? Weten de initiatiefnemers dat de gemeente Leiden de komende jaren veel geld moet lenen en de gemeentelijke lasten moet verhogen om de college-ambities te kunnen realiseren? Beseffen ze dat hun initiatief (?) de gemeente daarom geen geld mag kosten, noch financieel minder attractief voor de gemeente mag zijn dan andere plannen voor die locatie? Is het mogelijk dat ze daar helemaal niet over hebben nagedacht?
  Fantasieën over “een groene, inspirerende rustplek” in de binnenstad kunnen ze beter achterwege laten, want de prioriteit van de gemeente Leiden ligt bij zoveel mogelijk lawaai- en zuipevenementen voor herrieschoppers, drankorgels en brievenbuspissers.

  • Een inwoner van Leiden op

   Henriette Brandt: de binnenstad is al vol genoeg met huizen, restaurants en winkels. Geeft alleen nog maar meer overlast voor de binnenstadbewoners. Dus nee, zeker niet de Kaasmarkt bebouwen, beter heel groen plein met doorloop vanaf de Haven richting centrum. Veel betere optie! Winkels sowieso onzin: er staan al genoeg winkelpanden leeg. En laat de Kaasmarktschool zo die is. Maar ja, zoals Frits ook zegt…de gemeente heeft geld nodig om haar eigen ambities te realiseren. De mening en het welzijn van inwoners interesseert ze niks op het stadhuis.

 2. Henriette Brandt op

  Appartementen ervan maken en van de kaasmarkt woongebied maken. Winkeltjes en restaurantjes en pleintje met groen. Past ook meer bij de omgeving van de Hooglandschekerkgracht. Zijn daar niet al ontwerpen van?

 3. Ik dacht dat er al lang een kant-en-klaar plan op tafel lag in 2016 voor alternatieve woonlocaties voor de bewoners van het Doelencomplex voor het geval dat de plannen voor de Humanities Campus leiden tot sloop van het Doelencomplex
  Met op de locatie Kaasmarktschool :
  Op de Begane grond 3 woningen met terras aan gemeenschappelijke binnentuin, 1e verdieping: 6 woningen met loggia ontsloten via monumentaal trappenhuis en nieuwe lift, 2e verdieping :6 woningen met loggia ontsloten via monumentaal trappenhuis en nieuwe lift.
  gymzaal behoudt maatschappelijke functie
  parkeren op Kaasmarkt

 4. Michiel Hoogland

  Ik dacht dat er al lang een kant-en-klaar plan op tafel lag in 2016 voor alternatieve woonlocaties voor de bewoners van het Doelencomplex voor het geval dat de plannen voor de Humanities Campus leiden tot sloop van het Doelencomplex
  Met op de locatie Kaasmarktschool :
  Op de Begane grond 3 woningen met terras aan gemeenschappelijke binnentuin, 1e verdieping: 6 woningen met loggia ontsloten via monumentaal trappenhuis en nieuwe lift, 2e verdieping :6 woningen met loggia ontsloten via monumentaal trappenhuis en nieuwe lift.
  gymzaal behoudt maatschappelijke functie
  parkeren op Kaasmarkt

Laat een reactie achter

Over de auteur

Robbert Beurse

Verslaggever en inwoner van Zoeterwoude. Maakt radio in de Leidse regio sinds 1995.

Je bent nu offline