In maart verzamelden vrijwilligers en bezoekers van Leiden Helpt zich bij hjet stadhuis om wethouder Damen een petitie aan te bieden met de vraag Leiden Helpt te behouden. (Foto: Emile van Aelst - archief)

Laatste dag voor Leiden Helpt aangebroken

Buiten staan mensen in de regen te wachten om naar binnen te mogen. De stichting Leiden Helpt die kleding, speelgoed, schoeisel en elk jaar een kerstpakket uitdeelde aan mensen in Leiden die de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen houdt op met bestaan. Het pand aan de Willem Barentzstraat gaat vandaag leeg, morgen gaat de sleutel terug naar de gemeente Leiden.

Vijf aan vijf mogen mensen naar binnen om een tas te vullen met de laatst overgebleven spullen. Iedereen krijgt vijf minuten om vrij te winkelen. Spullen met wat meer waarde zijn afgelopen week verkocht en de opbrengst gaat naar dierenopvang Stevenshage. “We hebben altijd mensen geholpen, nu willen we ook wat voor de dieren doen,” zegt Ron Flippo die zes jaar geleden Leiden Helpt opstartte, samen met zijn zus. Het huilen staat hem nader dan het lachen op deze dag. Hij zegt niet bang te zijn in een zwart gat te vallen. Hij heeft zijn werk op de ambulance en zijn hobby fotografie, maar zijn hart gaat uit naar alle vrijwilligers die hun ziel en zaligheid in Leiden Helpt hebben gestopt. “We zijn een grote familie. Allemaal vrienden van elkaar geworden. Iedereen helpt elkaar.”


Een reportage van Gerry van Bakel, onder andere in gesprek met Ron Flippo, medewerkster Paula en twee bezoekers.

Het pand aan de Willem Barentzstraat is van de gemeente Leiden en de afgelopen jaren hoefde Leiden Helpt geen huur te betalen. Maar die opstartregeling is dit jaar afgeschaft. Leiden Helpt kreeg het niet voor elkaar elders geld bijeen te rapen om de huur te betalen. “We hebben allerlei fondsen gesproken, ze willen wel geld geven om kleding en speelgoed te kopen, maar niet voor de huur van het pand.”

Een paar medewerkers willen graag een doorstart maken. Een van hen is Paula die al vanaf het begin bij Leiden Helpt betrokken is. “Ik zat hier vaak zes tot zeven dagen in de week. Ik heb hier veel mensen binnen zien komen. We proberen nieuwe ruimte te vinden en dan willen we in ieder geval doorgaan met kleding, daar komen de meeste mensen voor. Speelgoed zal moeilijk worden, dat neemt veel opslagruimte in.”

Ron Flippo heeft gehoord dat per 1 januari de Rock Academy het pand krijgt. “Ik wens ze veel succes. Verder hoop ik dat de gemeente zich nog eens achter de oren krabt en dat iedereen die hier kwam en dat waren elke week wel meer dan 800 huishoudens nu bij de gemeente gaat vragen om een kleding, schoenen, een weekje vakantie voor de kinderen. Leiden Helpt is niet meer.”

 

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×