(Foto: Gerry van Bakel).

"Wij geven vrouwen hun silhouet terug"

Een van de problemen waar vrouwen met borstkanker tegenaan lopen is dat het beeld van hun lichaam verandert. Na een gehele of gedeeltelijke amputatie van de borsten krijg je een ander silhouet. Bij lingeriezaak Lady Service helpen ze vrouwen met protheses en goed passende bh’s. “We hebben ook heel fraaie lingerie,” zegt Adelheid Lakeman. Op woensdag 9 oktober schuift ze aan in het Boezemcafé in Warmond om erover te vertellen.

Het Boezemcafé is een ontmoetingsplaats voor vrouwen met borstkanker om te praten met lotgenoten over de ziekte, over de nazorg, om tips en ervaringen uitwisselen of juist over iets heel anders praten. Heel gemoedelijk, met een kop koffie of thee en zelfgebakken taart ontvangen Jacqueline Eenens en Jacqueline van Heteren elk kwartaal rond de vijftien vrouwen in de schoonheidssalon Parels en Oesters aan de Herenweg 101. Van Heteren is schoonheidsspecialist en Eenens is coach en ervaringsdeskundige en zij begeleidt vrouwen met borstkanker. Anderhalf jaar geleden startten de twee Jacquelines met het Boezemcafé. Een woensdagochtend per kwartaal staat de deur open vanaf 10.00 tot 12.30 uur.


Verslaggever Gerry van Bakel in gesprek met Adelheid Lakeman en Jacqueline Eenens over het Boezemcafé.

Sinds dit voorjaar nodigden ze ook steeds een professional uit, vooral mensen uit het nazorgtraject. Niet voor een lezing of een workshop, maar gewoon om aanwezig te zijn en eventuele vragen te beantwoorden. Dit keer op woensdag 9 oktober is dat dus Adelheid Lakeman van de Leidse lingeriezaak Lady Service. In een speciale kamer achterin het pand kunnen vrouwen op afspraak protheses en bh’s passen. “We beginnen altijd met een gesprek over hun ervaringen. Sommige vrouwen weten er al wat van, anderen hebben nog nooit een prothese vastgehad. Er zijn heel veel mogelijkheden. Het hangt helemaal af van wat de vrouw zelf wil en wat ze gewend is te dragen. Maar zeker direct na de operatie zijn er specifieke eisen aan een bh. Voor de juiste ondersteuning en omdat de huid rondom de littekens gevoelig is.”

Voor meer informatie over het Boezemcafé ga naar de website www.boezemcafe.nl.

 

 

Leiden Maatschappij Regio


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×