Science071: IGEM klaar om naar VS te gaan

Vandaag in de uitzending van Science071: Inktvistentakels tegen brandwonden is het nieuwe project van IGEM Leiden 2019, alles over peperdure peper en in het wetenschapsnieuws hoor je waarom een kater officieel een ziekte is, dat er nieuwe Leidse apothekers zijn en alles over de nieuwe super-sidderaal. Bovendien hoor je van sterrenkundige Jeroen van Dijk wat hij afgelopen zaterdagnacht op het dak van de Oude Sterrewacht deed.

 


Het IGEM is een jaarlijkse wedstrijd in de synthetische biologie waarbij studenten van over de hele wereld hun onderzoek presenteren om zo als beste verkozen te worden. Elk jaar doet er ook een team enthousiaste studenten van de Universiteit Leiden mee en ook dit jaar volgen wij hen weer op de voet. Maarten Lubbers vertelt in de studio over het bijzondere onderzoek dat zij in oktober in Boston laten zien. Het team ontwikkelde een gel die is gebaseerd op eiwitten uit de tentakels van inktvissen. “Wat we willen is dat het eiwit bacteriën op een brandwond detecteert, uitschakelt en voorkomt dat er nieuwe bacteriën groeien.” Op 11 oktober organiseert het IGEM-team eveneens een discussieavond over synthetische biologie. Luister dit en meer terug in het gehele interview hierboven.

 


Redacteur IJsbrand Terpstra deed tijdens de Nacht van Ontdekkingen voor Sleutelstad verslag en vond op zijn pad een duo sterrenkundigen bij de Oude Sterrewacht. Jeroen van Dijk en Johan van Kuilenburg deden die avond in een grote telescoop onderzoek naar onze sterrenhemel. In de bovenstaande reportage hoor je wat zij precies zochten.

 


In het wetenschapsnieuws geeft Daan je een update rond het verhaal van de verdwenen maanlander van India. Verder is er slecht nieuws over het aantal vogels in de VS en Canada. Beter nieuws is dat er voor het eerst sinds 1983 een groep van 12 studenten is afgestudeerd voor de opleiding tot apotheker. Daan vertelt ook hoe een kater in Duitsland door de rechter tot een ziekte is gerekend. Tot slot hoor je alles over de nieuw ontdekte super-sidderaal uit het Amazonegebied en dat Venus wel 3 miljard jaar een bewoonbare planeet was. Benieuwd naar de details? Luister hierboven verder.

 


Redacteur Boris legt in de wetenschapsvraag van de week uit waar het woord ‘peperduur’ vandaan komt. Het heeft in ieder geval veel te maken met de handelsgeschiedenis van Nederland ten tijde van de Gouden Eeuw. De handel in kruiden en specerijen vierde toen natuurlijk hoogtij. Hoewel het voor het eerst pas genoemd werd in de 18de eeuw. Peper was lange tijd een schoolvoorbeeld van een goed dat enorm veel waar was. Er zijn zelfs perioden geweest waarin men uitbetaald werd in peperkorrels. Alles over het peperdure peper kun je hier terugluisteren. 

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×