De eerste duizend zonnepanelen zijn een feit en gelden als startpunt voor de ambitie het grootste zonnedak van Leiden te realiseren. (Foto's: Buro JP).

Bedrijventerrein Roomburg vergroend met zonnepanelen

Op bedrijventerrein Roomburg in Leiden is op het dak van Kolonos aan de De Heyderweg een groot aantal zonnepanelen neergelegd. De bijna duizend zonnepanelen voorzien het pand van UL Transaction Security en het distributiecentrum van Albert Heijn van groene energie.

Wethouder Yvonne van Delft heeft eerder deze week de zonnepanelen tijdens een feestelijke bijeenkomst in bedrijf gesteld.

Voorzitter Jos Maas van de Ondernemersvereniging Meerburg/Roomburg (OMR) is trots op deze realisatie: “Daarmee is een belangrijke stap gezet naar het streven om het bedrijventerrein op termijn CO2-neutraal te krijgen.” Ook dankte Maas de wethouder voor de rol van de gemeente en haar bijdrage aan de vergroening van het bedrijventerrein.

Om ook minder kapitaalkrachtige en kleinere bedrijven te kunnen laten meedoen, heeft de OMR bij monde van parkmanager Marnix Zwart bij de gemeente Leiden gepleit voor het instellen van een duurzaamheidsfonds. Dat is er nu. Het bijzondere aan dit eerste grote project is dat er een rendabele installatie op het dak is geplaatst. “Door een slimme combinatie van maatregelen blijkt zonne-energie ook op bestaande bouw goed haalbaar te zijn. Dit maakt het mogelijk om nu diverse grote en kleine initiatieven te realiseren.” Zwart schetste de richting waarin de ambitie van de OMR nog verder zal worden ingevuld: “Er staan diverse installaties op stapel, met nog duizenden panelen, er wordt gewerkt aan een warmtenet en aan oplossingen om elektriciteit en warmte te bufferen.”

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×