Het 'Gordon' masker dat in 1996 in Roomburg werd opgegraven is een tastbaar bewijs van de Romeinse aanwezigheid in de Leidse regio. (Foto: RMO).

Park Matilo in Leiden op weg naar vermelding op Werelderfgoedlijst

De drie colleges van gedeputeerde staten van Zuid-Holland, Gelderland en Utrecht stemmen in met voordracht van de Romeinse Limes voor de UNESCO Werelderfgoedstatus. Park Matilo in Leiden is onderdeel van de voormalige noordgrens van het Romeinse Rijk.

De Limes volgt in Nederland de loop van de oude Rijn, van Herwen tot aan Katwijk. Langs de Rijn liggen veel vindplaatsen uit de Romeinse tijd, waaronder forten, wachttorens, schepen en het Kanaal van Corbulo.

Het terrein van park Matilo is al een archeologisch monument en heeft bij opgravingen interessante vondsten opgeleverd. De beroemdste vondst is het gezichtsmasker van een Romeinse ruiter, dat de opgravers met veel gevoel voor publiciteit aanduidden als ‘Gordon’.

Wereldwijde erkenning
“De limes verbindt in Zuid-Holland ruim 2000 jaar geschiedenis met het heden. Onze Romeinse geschiedenis is de basis van een goede band met de andere provincies en veel landen om ons heen. Met de Werelderfgoedstatus brengen wij de Limes en Zuid-Holland onder de aandacht van vele bezoekers, van binnen en buiten de oude Romeinse grenzen”, aldus gedeputeerde Willy de Zoete van Zuid-Holland.

Bij een positief besluit van de ministerraad, zal de minister in januari 2020 het nominatiedossier, samen met Duitsland, indienen bij UNESCO in Parijs. De verwachting is dat in juli 2021, tijdens de jaarlijkse vergadering van het World Heritage Comité van UNESCO, een besluit wordt genomen over de nominatie. Als het besluit positief is, krijgt de Romeinse Limes de status van Werelderfgoed.

Cultuur Leiden Regio Limes Unesco


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×