(Foto's: Emile van Aelst, video: Mediapartner Omroep West).

Leidens Ontzet in Leiden weer begonnen met 3500 zingende kinderen

In Leiden staat het volksfeest weer voor de deur waarbij het ontzet uit 1574 gevierd wordt. Je weet wel, de bevolking leed honger omdat de Spanjaarden de stad omsingeld hadden en op 3 oktober bevrijden de watergeuzen de stad. Het Leidens Ontzet begint traditioneel met het Mini-koraal: 3500 basisschool leerlingen zingen liedjes onder leiding van toenmalig burgemeester Pieter van der Werf.

Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West maakte bovenstaand sfeerverslag van het Minikoraal.

Omdat de Garenmarkt nog steeds dicht is vanwege de bouw van een parkeergarage wordt het Minikoraal ook dit jaar weer gehouden op het terrein van de Leidse korfbalvereniging Sporting Trigon. Voor het laatst, want volgend jaar zijn de werkzaamheden aan de parkeergarage onder de Garenmarkt afgerond.

“Ik heb er zin in,” zegt Jochem Myjer die ook weer van de partij is. Sinds een paar jaar is het traditie dat de cabaretier Lalala Leiden zingt op het Minikoraal. “Dit is mijn favoriete onderdeel van Leidens Ontzet. Hier wordt bij de kinderen het zaadje gepland om de rest van hun leven 3 October te vieren.”

Gerry van Bakel ging naar het Minikoraal en maakte voor Sleutelstad FM een reportage.

Al snel zingen de kinderen uit volle borst mee met burgemeester Pieter van der Werf, die voor de gelegenheid de burgemeestersketting van Henri Lenferink omgehangen kreeg. ‘Het Geuzenlied’ is populair, maar de favoriet blijft toch ‘Lalala Leiden’, van Jochem Myjer. “Ja dat vinden ze een leuk liedje”, zegt Jochem. “En ik vind het leuk om te zingen en ik mag weer dit jaar.”

Liederen schallen uit 3500 kelen
“Laat ze het ze het maar horen in Voorschoten, Oegstgeest en Zoeterwoude”, moedigt de Leidse burgemeester Lenferink de kinderen aan. “Want daar vieren ze het feest ook met ons mee.” En vervolgens komt een flink aantal typisch Leidse liedjes lang onder leiding van de burgemeester Van der Werf. De weergoden werken prima mee. Er viel een klein buitje maar dat kon de pret niet drukken bij de kinderen.

Cultuur Leiden Regio 3 Oktober 2019


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×