Grimmige sfeer rond 2 oktober-feesten Nieuwe Rijn, politie meldt weinig incidenten

105

Rond het omheinde festivalterrein in de Leidse binnenstad heerste afgelopen nacht een grimmige sfeer. Even na middernacht besloot de politie dat er geen mensen meer werden toegelaten tot het Stadhuisplein en de Nieuwe Rijn. Daarna zijn op diverse plekken mensen over de hekken geklommen, zijn er hekken omver geduwd en is een bewoner die bij zijn huis probeerde te komen met een bewonerspas hardhandig aangepakt door een beveiliger. De politie spreekt van ‘een sfeer die over het algemeen goed was’ en verrichte elf aanhoudingen.

Dit jaar is de binnenstad van Leiden voor de viering van Leidens Ontzet met hekken afgesloten en tot één groot evenemententerrein verklaard. Dat is het gevolg van een rapport waarin de veiligheid rond de feesten op 3 oktober aan de kaak werd gesteld. Het was de afgelopen jaren te druk op de feesten rond de Nieuwe Rijn, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Door de binnenstad af te sluiten is het deze editie van 3 oktober mogelijk om mensen te weigeren als drukte dreigt.

Deze diashow vereist JavaScript.

Dat is ook wat er afgelopen nacht gebeurd is. “Het was op alle evenementenlocaties druk”, zegt de politie donderdagochtend. Rond middernacht besloot de politie dat het festivalterrein vol was en werden er geen nieuwe feestvierders meer toegelaten. Zowel bij de ingangen op de Nieuwe Rijn als in de Breestraat leverde dat een grimmige sfeer op. Tientallen jongeren zijn over de hekken geklommen en diverse beveiligers kwamen op de Nieuwe Rijn in het nauw toen een grote groep mensen de hekken hardhandig opende en alsnog naar binnen ging.

‘Nare sfeer’
De Breestraat werd korte tijd volledig afgesloten door een politiemacht die zowel te paard, op de fiets als in burger aanwezig was. Dit werd door veel mensen als onprettig ervaren, diverse feestgangers spreken van een ‘nare’ sfeer. Desondanks zegt de politie dat er zich ‘geen grote ongeregeldheden voorgedaan’. “De sfeer was over het algemeen goed, op een paar ongeregeldheden na.” Daarbij meldt de politie de incidenten rond de hekken. Daarnaast meldt de politie dat er elf aanhoudingen zijn verricht voor voor onder meer mishandeling, een vechtpartij en alcoholmisbruik.


Burgemeester Henri Lenferink zegt tegen verslaggever IJsbrand Terpstra dat het eerste beeld van de nacht is dat die rustig is verlopen

Een bewoner van de Nieuwe Rijn gaat zelfs aangifte doen tegen een beveiliger, laat zijn bevriende feestganger Stijn de Vreede aan Sleutelstad weten. De twee wilden naar hun huis binnenin het afgesloten gebied en gebruikten daarvoor hun rode bewonerspas die ze voor aanvang van de feesten hadden gekregen. “Maar een van de beveiligers dacht dat we erdoor wilden glippen”, vertelt De Vreede. “Mijn vriend kreeg daarna een beuk van die beveiliger, waarna zijn bril op de grond is gevallen en kapot is gegaan.” Het tweetal is niet te spreken over het optreden van de beveiligers en heeft het idee dat de beveiliging erg gestressed was door de drukte.

Wel ruimte op Kaasmarkt
Bij het feest op de Kaasmarkt, dat is opgezet om de rest van de binnenstad te ontlasten, was overigens nog veel ruimte voor teleurgestelde feestvierders rond de Nieuwe Rijn. De mensen die rond het Stadhuisplein geweigerd werden, wisten dat feest echter niet goed te vinden. Daarmee lijk het gewenste crowdmanagement van de gemeente vooralsnog niet helemaal te zijn gelukt. Volgens burgemeester Henri Lenferink is er echter geen reden om het beleid voor de feesten van vanavond aan te passen. “De plannen zijn goed, er zijn twee teams die de situatie monitoren en zo nodig maatregelen treffen, dat blijft goed.”


Rond 00.30 uur was er nog genoeg ruimte op de Kaasmarkt voor feestvierders van het Stadhuisplein en omgeving

Delen

105 reacties

  • Ritardo de Prie op

   Het gaat juist steeds meer op vroeger lijken – in de jaren 80 werden er hele veldslagen geleverd, de taptoe werd bekogeld met vuurwerk en druiven, de Breestraat werd ter hoogte van Minerva door politie te paard schoongeveegd, stegen gebarricadeerd met fietsen zodat de politie er niet door kon, eieren en tomaten gegooid. Ook op de Steenstraat bij Van der Werf heb ik een charge van de ME meegemaakt.

 1. James Han

  Wat een puinzooi met die hekken en uitgangen. Leek gister wel een expiriment. Ik vroeg de ingang aan de politie en beveiliging ze wisten alleen te vertellen dat we naar ingang 2 moesten maar die was??? Dat konden ze.niet vertellen GOED GEREGELD MAN

 2. Het is allang geen volksfeest meer maar het feest van de horeca die zijn zakken op deze manier goed vult.
  Veel geld betalen om achter de hekken een duur drankje te nemen.

  • Sonja die artiesten komen niet gratis optreden dat betaald de horeca als jij daar komt met je eigen bier brengt dat niks op dus terecht dat dr hekken staan en dat je geen eigen drank mee mag nemen

  • Tijdens 2 en 3 Oktober heeft de horecamaffia het centrum van de stad in handen. De gehele Nieuwe Rijn lag vol met dekdelen in het water. Het kan ze niet schelen wat er gebeurt als er maar heel veel wordt gezopen. De Euro’s daar gaat het om.

 3. Ritardo de Prie op

  De grimmige sfeer kwam niet door de poortjes maar door de reacties van zatlappen op de poortjes. Bij ieder evenement waar veel publiek komt is het zo dat als een maximum is bereikt, er niemand meer bij mag. Voor de veiligheid van de bezoekers.

 4. Ah ja als je geen grimmige boel wil volgend jaar 3 oktober zonder drank, drank is bijna altijd de oorzaak van grimmige sfeer. Maar ja dan raakt iedereen weer in paniek stel je voor geen drank meer, stel je voor niet meer dronken worden…. Vond het zelf persoonlijk wel meevallen met de grimmige sfeer

 5. Als je groepen mensen in hun bewegingsvrijheid beperkt door hekken, poortjes en chagerijnige beveiligers, dan is het wachten op moeilijkheden. Beter lijkt mij om op meer plekken in de binnenstad bands te laten optreden.

 6. Lekker niet meer doen die feesten het is altijd een zooitje wordt tijd dat het helemaal niet meer wordt gedaan maar kunnen wij de schade aan onze spullen verhalen bij de gemeente of zijn ze dan niet thuis die lui van de gemeente

 7. Het is nu juist allemaal op 1 plaats geduwd omdat dat feestje betaald word door een aantal horeca gelegenheden die hun tap achter de schermen hebben. Als er overal bandjes zouden staan zou alle horeca daarvan kunnen profiteren en niet alleen degene die alles bepalen achter de neergezette schermen.

  • Een inwoner van Leiden op

   Sonja, dat is door bewoners van de binnenstad al heel vaak aangegeven. Als festiviteiten over de héle stad verspreid worden ipv alleen in de binnenstad profiteert elke horeca ondernemer en is de overlast ook niet alleen voor de binnenstadbewoners. Op de Kaasmarkt gisteravond ook weer tot 2 uur ’s nachts keiharde muziek (is het toegestane aantal decibellen gecheckt zoals eerder meegedeeld??). Doe deze festiviteiten ook eens elders in de stad (lees: buitenwijken). Mensen pakken de fiets naar de binnenstad dus dat zullen ze ook doen als een feest elders wordt gehouden ( voor de deur van de organisatoren bijv).

   • ik hou van leiden op

    als je nooit overlast wilt moet je lekker op een hutje in de weide of in een dorp gaan wonen joh niet in het centrum.. wat een zeikerds heb je toch zeg.. met oud en nieuw weer huilen om het vuurwerk zeker

    • Een inwoner van Leiden op

     Ik hou van Leiden, wat een trieste reactie van jou zeg. Er zijn mensen die al vele decennia lang in de binnenstad wonen, lang voordat al die evenementen er waren. Maar schrijf een brief aan B&W met de vraag of álle evenementen voortaan bij jou voor de deur gehouden kunnen worden. Dan piep je waarschijnlijk wel anders.

     • Ronald de Ligny op

      Ik moest dezer dagen denken aan de vroegere toegang tot de wekelijkse veemarkt. Toe waren er ook toegangspoortjes.

 8. Wim de Leeuw op

  Ik laat me graag overtuigen, maar vraag me wel af of de voordelen van de huidige vorm van crowd-control opwegen tegen de nadelen. Of is crowd-control vooral een formele maatregel waarmee achteraf kan worden aangetoond dat bestuurders aan hun verplichtingen hebben voldaan?
  Ik ben voel me niet prettig in tè drukke mensenmassa’s, maar tussen 23:00 en 24:00 was de Nieuwe Rijn / Botermarkt nog niet overbevolkt met uitzondering van de plekken pal voor de podia. Dat opgeschoten pubers en volwassenen-met-een-slokje-op probeerden om een doorgang te vinden van en naar de Breestraat, is te verwachten. Dient dit nu ècht een praktisch doel?
  De politie is ervoor om de regels te handhaven, maar net als met een scheidsrechter is het wel handig als je ‘de sfeer van de wedstrijd’ aanvoelt. Geen kritiek op onze politie in zijn algemeenheid, want ik zou niet graag in hun schoenen staan. Maar ik kwam, ook voor 23:00, opvallend veel ‘ernstig strakke’ dienders tegen. Zoals de motoragent die wat mij betreft extreem van leer trok tegen twee dames die niets anders deden dan elkaar net iets te lang en te uitbundig groeten op de autostrook van de Nieuwsteegbrug. Een autostrook waar geen redelijk denkende automobilist wil rijden, want overbevolkt met wandelaars en een enkele fietser. Deze agent had volledig gelijk, maar voelde de sfeer van de wedstrijd niet bepaald aan. En draagt daarmee voor sommigen ongetwijfeld bij aan een rellerig sfeertje.
  Nogmaals, ik laat me graag overtuigen van het tegendeel. Maar deze manier van crowd-control veroorzaakt volgens mij meer narigheid dan het voorkomt.

 9. Een inwoner van Leiden op

  Wim de Leeuw, dat deze manier van crowd control meer narigheid oplevert dan dat het voorkomt, is al heel vaak door binnenstadbewoners aangegeven bij de gemeente maar stel je voor dat B&W eens naar bewoners luistert…

 10. Romy van Keppel

  Wat was er gebeurd met de borden die aangaven of een gebied vol was? 2 rondjes om de evenementen locatie stadhuisplein lopen was niet bijzonder grappig met iedereen die aan het dringen was –.– . We zijn uiteindelijk maar naar huis gegaan 🙁

  • Zo jammer van al die hekken eromheen!
   Op deze manier is het niet meer gezellig van plek naar plek lopen om een ander feestje op te zoeken. We stonden bij Blockparty tegenover de budda’s en wilden gaan kijken bij einstein, werd je verplicht om met honderden over de smalste brug te gaan lopen waar je uiteindelijk via de straat van de burgt naar einstein kon. Nou mooi niet dus.. stond daar dus weer een hek waar je opeens geweigerd werd. We hadden dus beter gewoon bij blockparty kunnen blijven. En dan gek vinden dat de sfeer grimmig wordt, wat een grap. Laat iedereen gewoon lopen waar hij/zij wilt. juist dat was het leuke van 2 oktober. Dat je de vrijheid had om van plek naar plek te kunnen lopen zonder al die rare omleidingen die ze nu hebben gemaakt.

  • Een inwoner van Leiden op

   Martine Kooreman, de meeste binnenstadbewoners balen daar al jaren van. En de vragen die je stelt zijn al zo vaak aan B&W gesteld…

 11. Geertrui Betgen

  Ook handig dat mensen met een rolstoel niet door de poortjes passen…nee meneer u kunt omrijden maar niet het evenementengebied in! Beetje lastig als je daar woont 😤 (natuurlijk ook als je ondanks een lichamelijke beperking gewoon mee wil genieten van het feest!)

 12. Naomi Elisabeth Sloos

  Ik vind het logisch als der ruzies zijn gekomen want ik wou weg en er staan overal hekken dat je der niet langs mag terwijl ik die kant op moet om thuis te komen… ben omgelopen maar vind dit niet de bedoeling!! Snap indd dat mensen dat niet pikken!! Volgende keer beter na denken waar je een hek neer zet

 13. Een Leids burger op

  Het is duidelijk dus dat de zogenaamde crowd-control-borden , die tot doel hebben om aan te geven waar het vol is en waar niet , niet werken.
  Mensen willen blijkbaar toch ¨allemaal¨ het omheinde gebied binnen. Vol is vol!
  .

  De politie en beveiligers meenden toen dat het TE druk werd en sloot het gebied af.
  Het is in dat soort zaken altijd een afweging van enerzijds de veiligheid van de mensen die al in het gebied waren die door nog meer mensen toe te laten in het geding kan komen en anderzijds de onrust die zou kunnen ontstaan door niet meer mensen binnen te laten.
  .

  Wel vind ik het schandalig dat zelfs enkele mensen die binnen het gebied wonen niet meer werden toegelaten: ¨Een bewoner van de Nieuwe Rijn gaat zelfs aangifte doen tegen een beveiliger,…..De twee wilden naar hun huis binnenin het afgesloten gebied en gebruikten daarvoor hun rode bewonerspas die ze voor aanvang van de feesten hadden gekregen…… een beuk van die beveiliger, waarna zijn bril op de grond is gevallen en kapot is gegaan. Het tweetal is niet te spreken over het optreden van de beveiligers en heeft het idee dat de beveiliging erg gestressed was door de drukte.¨

  • Dit stukje binnenstad is al jaar en dag hét grote verkeerskruispunt en doorgangsroute voor wandelende feestvierders (en is het dat ook als er geen feest is), diit afsluiten leid vervolgens tot onbegrip.
   Waarom concentreert men het feest bij het stadhuisplein? Blijkbaar is het té druk, beter is het om in de nabijheid meerdere bands te laten optreden dan dat je de boel gaat afsluiten. Dan krijg je tenminste spreiding van publiek. Of het minder groots aanpakken in de binnenstad en een groot feest aan de buitenrand van het centrum.

   • Een Leids burger op

    Die gewenste spreiding van publiek was er kennelijk niet, zoals ik in de 1e zin van mijn vorige reactie al aangaf….
    En dat terwijl er op de Kaasmarkt blijkbaar plaats genoeg was:
    ¨Bij het feest op de Kaasmarkt, dat is opgezet om de rest van de binnenstad te ontlasten, was overigens nog veel ruimte voor teleurgestelde feestvierders rond de Nieuwe Rijn.¨

 14. Het volk zou eens in opstand hiertegen moeten komen!
  De gemeente heeft in deze een roze of zwarte bril op. Zij gaan er vanuit dat alles prima geregeld is zo en iedereen tevreden.
  Dat iedereen de 3 oktober het op deze manier geweldig vind om te vieren.
  Maar het gedonder is begonnen omdat er 2 kroegen muziek tegen elkaar in speelde op de Nieuwe Rijn en dit te veel herrie werd. Ene kroeg niet meer spelen. Bij de grote horeca hekken erom heen en eigen feestje.

  Ik was in Venetie op het st. Marco plein. Daar was het ook druk en speelde verschillende klassieke orkesten. De afspraak was dat er op allerlei tijden orkesten speelden. Dus een kwartier hier en dan weer verder op. Dit zonde ervoor dat het publiek verdeelt werd en ook alle horeca eerlijk aan de beurt kwam. Dit doen ze daar iedere avond. Dus publiek verdelen kan ook op een vriendelijke manier gebeuren.

 15. Een inwoner van Leiden op

  Helemaal mee eens Nico. Dit soort voorstellen zijn al eens door bewoners aan B&W gedaan maar waarom zouden ze eens naar binnenstadbewoners luisteren? Evenementen zijn er voor alle inwoners dus waarom alleen de binnenstad er mee opzadelen met alle gevolgen van dien.

   • Een inwoner van Leiden op

    Eeen leids burger, en waarom niet? Gezien het enorme aantal fietsen dat overal in de binnenstad weer neergekwakt was ( nog veel meer dan op een gewone dag, gemeente doe daar ook eens iets aan) zijn er heel veel feestvierders op de fiets gekomen. Als je op de fiets naar de binnenstad komt, kun je ook op de fiets naar een buitenwijk.

    • Een Leids burger op

     Simpelweg:omdat mensen dat niet doen. Als mensen op de Nieuwe Rijn niet meer welkom zijn, moet er DICHTBIJ een alternatief zijn. Dat was er wel bij de Kaasmarkt maar daar gingen de mensen al niet eens naar toe. Laat staan dat ze nog verder weg zouden moeten gaan.
     .
     Overigens heeft de gemeente wel degelijk plannen om evenementen met een hoog geluidsniveau te verbannen naar de buitengebieden (Matilo en omgeving waar ook weer bezwaar tegen was…) Maar 3 october, Lakenfeesten e.d. zal vermoedelijk altijd rond het centrum blijven.

 16. Het plein bij de Korevaarstraat ontbrak nu als verzamelplaats voor feestvierders. Daardoor gingen veel meer mensen richting Stadhuisplein en de Nieuwe Rijn. Dat hadden de stadsbestuurders kunnen voorzien, maar daar is geen rekening mee gehouden.

  • Een inwoner van Leiden op

   Daarvoor in de plaats was er een feest op de Kaasmarkt waar bijna niemand op afkwam maar wat wel tot 2 uur ’s nachts voor flinke overlast zorgde voor de buurtbewoners. Veel te veel decibellen. Schijnbaar ook niet gecontroleerd door de verantwoordelijke instantie. De gemeente moet eens ophouden met het toestaan van grote feesten op pleinen. Dan verspreidt iedereen zich vanzelf naar allerlei kroegen door de hele stad (ging vroeger altijd zo en had ook iedereen plezier) en zijn hekken etc helemaal niet nodig.

 17. Die hekken midden in de binnenstad zijn een ontkrachting van ons mooie feest. Dat er voor de jeugd en de dwazen een omheind stuk gemaakt wordt waar ze zich kunnen misdragen vind in een goed idee. Maar splits het dan in tweeën zodat de stad beloopbaar blijft. als je nu van de Breestraat (voorkant stadhuis) naar de Haarlemmerstraat Hema wilde moest je de strijd aan met de bewaking om dat die dachten dat je mee wilde doen met die idioten terwijl je er allen langs moet. Volgend jaar het omheinde stuk in tweeën delen zodat er een normale doorgang is voor de normale menesen.

  • Een Leids burger op

   Andere jaren kon je er gewoon doorheen. Al duurde het soms, vanwege de drukte, wel een tijdje voor je er doorheen (door de mensenmassa) was.

 18. Sari Oostra

  Heel veel steegjes/straatjes (bv zijstraatjes van de Breestraat) waren afgesloten. Belachelijk.
  Super drukte op de Breestraat nu en anders veel meer verspreid.
  En maar 1 ingang en 1 uitgang van de poortjes waren open. Niet te doen gewoon.

 19. De gemeente moet stoppen met de grote podia in het centrum zoals op de korenbeursbrug. Sinds dit er is gekomen is de ellende begonnen. Gewoon afschaffen en terug naar iedere kroeg zijn eigen bandjes. Dan kan de stad gewoon open blijven en wordt t weer een feest voor iedereen.

 20. Dennis Niesing

  Was belachelijk slecht geregeld ….als je 15 liter door een 2 liter trechter probeert te persen dan gaat het mis…kleine doorgangen met duizenden mensen slechte communicatie van en voor de politie en beveiliging …de stad hoort gewoon open te zijn dit was echt te slecht voor woorden …

 21. Corrie Van de Wijngaard

  Ik snap niet dat er elk jaar word geschreven dat het rustig is verlopen terwijl ik van verschillende mensen hoor over vechtpartijen en gasten die de kroeg in kwamen en er zomaar op los gingen slaan en de politie niet kwam omdat er eerst aangifte gedaan moest worden hahahaha ja toen waren de vechtersbazen al verdwenen duhh

 22. Pauline Meijer

  Het was echt veschrikkelijk, overal lagen mensen knock out op de grond waar niks aan gedaan werd. Ik werd door die poortjes meerdere keren omver gelopen en kreeg ellebogen in mijn gezicht. Super onduidelijke communicatie alles was een uitgang en geen ingang we moesten 4 keer omlopen toen waren we eindelijk binnen was het veels te druk om uberhaupt te dansen. Echt teleurstellend heb de hele avond een beetje rondgesjouwt op zoek naar een plekje om te feesten en niet kunnen vinden😑

 23. Dit heeft tijd nodig. In Venlo kan het tijdens de opening van het carnavals seizoen zonder incidenten. Hier komen dan 25.000 tot 30.000 bezoekers. Sinds een aantal jaren zijn alle pleinen afgesloten met hekken als festivalterrein. Als mensen er niet in komen gaan ze naar een ander plein waar nog plek is. Via schermen en sociale media wordt continue gecommuniceerd waar nog plek is. Hier was in het begin ook veel weerstand tegen de hekken, maar nu weet men niet beter en gaat het prima.

  https://omroepvenlo.nl/nieuws/artikel/boetezitting-zonder-incidenten-verlopen

 24. Remon Strijk

  Hoe meer de gemeente zich bemoeid met al die zogenaamde “veiligheidsmaatregelen” en betutteling hoe groter de frustratie en ongeregeldheden worden. Om de 50 meter 4 agenten of een bijdehandte”beveiliger” zonder sociale skills, overal hekken en poortjes die nergens over gaan. Dat is vragen om gefrustreerde bezoekers met alle gevolgen van dien.

Laat een reactie achter

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline