(Foto's: Sleutelstad).

Grimmige sfeer rond 2 oktober-feesten Nieuwe Rijn, politie meldt weinig incidenten

Rond het omheinde festivalterrein in de Leidse binnenstad heerste afgelopen nacht een grimmige sfeer. Even na middernacht besloot de politie dat er geen mensen meer werden toegelaten tot het Stadhuisplein en de Nieuwe Rijn. Daarna zijn op diverse plekken mensen over de hekken geklommen, zijn er hekken omver geduwd en is een bewoner die bij zijn huis probeerde te komen met een bewonerspas hardhandig aangepakt door een beveiliger. De politie spreekt van ‘een sfeer die over het algemeen goed was’ en verrichte elf aanhoudingen.

Dit jaar is de binnenstad van Leiden voor de viering van Leidens Ontzet met hekken afgesloten en tot één groot evenemententerrein verklaard. Dat is het gevolg van een rapport waarin de veiligheid rond de feesten op 3 oktober aan de kaak werd gesteld. Het was de afgelopen jaren te druk op de feesten rond de Nieuwe Rijn, waardoor gevaarlijke situaties ontstonden. Door de binnenstad af te sluiten is het deze editie van 3 oktober mogelijk om mensen te weigeren als drukte dreigt.

Dat is ook wat er afgelopen nacht gebeurd is. “Het was op alle evenementenlocaties druk”, zegt de politie donderdagochtend. Rond middernacht besloot de politie dat het festivalterrein vol was en werden er geen nieuwe feestvierders meer toegelaten. Zowel bij de ingangen op de Nieuwe Rijn als in de Breestraat leverde dat een grimmige sfeer op. Tientallen jongeren zijn over de hekken geklommen en diverse beveiligers kwamen op de Nieuwe Rijn in het nauw toen een grote groep mensen de hekken hardhandig opende en alsnog naar binnen ging.

‘Nare sfeer’
De Breestraat werd korte tijd volledig afgesloten door een politiemacht die zowel te paard, op de fiets als in burger aanwezig was. Dit werd door veel mensen als onprettig ervaren, diverse feestgangers spreken van een ‘nare’ sfeer. Desondanks zegt de politie dat er zich ‘geen grote ongeregeldheden voorgedaan’. “De sfeer was over het algemeen goed, op een paar ongeregeldheden na.” Daarbij meldt de politie de incidenten rond de hekken. Daarnaast meldt de politie dat er elf aanhoudingen zijn verricht voor voor onder meer mishandeling, een vechtpartij en alcoholmisbruik.


Burgemeester Henri Lenferink zegt tegen verslaggever IJsbrand Terpstra dat het eerste beeld van de nacht is dat die rustig is verlopen

Een bewoner van de Nieuwe Rijn gaat zelfs aangifte doen tegen een beveiliger, laat zijn bevriende feestganger Stijn de Vreede aan Sleutelstad weten. De twee wilden naar hun huis binnenin het afgesloten gebied en gebruikten daarvoor hun rode bewonerspas die ze voor aanvang van de feesten hadden gekregen. “Maar een van de beveiligers dacht dat we erdoor wilden glippen”, vertelt De Vreede. “Mijn vriend kreeg daarna een beuk van die beveiliger, waarna zijn bril op de grond is gevallen en kapot is gegaan.” Het tweetal is niet te spreken over het optreden van de beveiligers en heeft het idee dat de beveiliging erg gestressed was door de drukte.

Wel ruimte op Kaasmarkt
Bij het feest op de Kaasmarkt, dat is opgezet om de rest van de binnenstad te ontlasten, was overigens nog veel ruimte voor teleurgestelde feestvierders rond de Nieuwe Rijn. De mensen die rond het Stadhuisplein geweigerd werden, wisten dat feest echter niet goed te vinden. Daarmee lijk het gewenste crowdmanagement van de gemeente vooralsnog niet helemaal te zijn gelukt. Volgens burgemeester Henri Lenferink is er echter geen reden om het beleid voor de feesten van vanavond aan te passen. “De plannen zijn goed, er zijn twee teams die de situatie monitoren en zo nodig maatregelen treffen, dat blijft goed.”


Rond 00.30 uur was er nog genoeg ruimte op de Kaasmarkt voor feestvierders van het Stadhuisplein en omgeving

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×