Veiligheidsrapport: Drie oktoberviering moet aan banden

52

‘Beheersbare drukte’. Zo heet het rapport dat het Event Safety Institute in opdracht van burgemeester Lenferink heeft opgesteld om te komen tot een pakket van maatregelen dat moet zorgen voor een toekomstbestendige viering van Leidens Ontzet. Het feest wordt op enkele evenementenlocaties elk jaar drukker en daarmee neemt de kans toe dat er een keer iets ernstig mis gaat. Dat wil de gemeente koste wat kost voorkomen.

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Henri Lenferink over de toekomst van Leidens Ontzet.

Ook weer feest op Kaasmarkt
De afgelopen jaren werden er al maatregelen genomen om de viering zo veilig mogelijk te laten verlopen. Zo werd crowd-control ingezet, waarbij de gemeente via matrixborden waarschuwde als het ergens te druk dreigde te worden en ook werd er vorig jaar geëxperimenteerd met afgehekte delen rond de Nieuwe Rijn. Ook werd er de afgelopen twee jaar een feest georganiseerd op de Kaasmarkt met als doel het publiek te spreiden. Twee jaar geleden lukte dat redelijk, afgelopen jaar niet zo, omdat het programma blijkbaar niet aantrekkelijk genoeg was. Ook dit jaar wordt de Kaasmarkt weer ingezet als evenementenlocatie. Er wordt dan extra op gelet dat er artiesten optreden die veel publiek (weg)trekken (van de Nieuwe Rijn).

Leidens Ontzet veiligheidsrisico
Door het open karakter van Leidens Ontzet en het grote aantal bezoekers aan de binnenstad vormt het identiteitsbepalende Leidse feest ook een veiligheidsrisico. Reden om het rapport op te laten stellen was volgens burgemeester Lenferink een sterk groeiend gevoel van onbehagen bij zowel de gemeente als de veiligheidspartners of het feest op deze manier ook in de toekomst zou kunnen doorgaan. Met name omdat het op sommige plaatsen nu al te druk is en het bezoekersaantal jaarlijks blijft groeien.

Kritisch eindrapport met tal van aanbevelingen
Volgens Lenferink ligt er nu een kritisch eindrapport met veel bruikbare opmerkingen en aanbevelingen waarmee Leidens Ontzet ook in de toekomst veilig gevierd kan worden. Een belangrijke aanbeveling is het onder één organisator brengen van alle 3 oktober-activiteiten in de stad. Of dat mogelijk is, weet Lenferink nog niet, wel hoopt hij stappen in die richting te kunnen zetten door de horeca-ondernemers beter te laten samenwerken.

In het rapport staat verder dat de Warenmarkten ruimer van opzet moeten worden met minder kramen, zodat de doorstroming verbetert. Ook de evenemententerreinen kunnen wel wat beter worden ingericht en de hulpdiensten moeten niet alleen vooraf, maar ook tijdens het feest controles uitvoeren, omdat er nogal eens zaken achteraf worden aangepast. Tenslotte moet er een betere taakverdeling komen tussen gemeente en politie. Als de gemeente de regie neemt bij crowd-control kan de politie zich focussen op het handhaven van de openbare orde.

Veiligheidsteam
Dit jaar gaat de gemeente werken met een veiligheidsteam op 2 en 3 oktober. In dat team houden medewerkers van de gemeente en de hulpdiensten het verloop van de feestelijkheden in de gaten. Op basis van het actuele beeld wordt tijdens de viering bepaald of en hoe er moet worden bijgestuurd.

Delen

52 reacties

 1. Marcellus_B op

  De spanjolen zijn binnen de poorten. Deze keer in de verschijning van een tukker met een voorliefde voor pedofielen.

 2. Marcellus_B. Je mag je ongenoegen best uiten maar om hier iemand te betichten van een voorliefde voor pedofielen lijkt me toch wat te ver gaan. Wel handig van je dat je er niet bij noemt om wie het gaat maar toch.

  • Marcellus_B op

   1. Ik heb jouw toestemming daar niet voor nodig,
   2. dat vind ik niet,
   3. … .

  • Een Leids burger op

   De benaming ¨voorliefde voor pedofielen¨ lijkt me niet te ver gaan voor iemand die:
   1. Een pedo van de ergste soort, die niemand anders wilde hebben, toch meende hier te moeten binnenhalen.
   2. Het binnenpamperen van die pedo in eerste verzweeg en pas NADAT dat was uitgelekt zich gedwongen zag tekst en uitleg te gaan geven.
   3. Pas toen de aanwezigheid van die pedo was uitgelekt aanvullende veiligheidsmaatregelen nam…

 3. Willem Beij

  Aan banden? dag later laat ik mijn honden los..niks banden om die beesten heen..dierendag is ook een soort feest !…3 oktober gewoon blijven voor de ´´mensen…

  • Froukje Tiedema

   Heb je het stuk wel gelezen? Het gaat nl over het meer spreiden van de festiviteiten vanwege de enorme drukte en de daarbij komende veiligheidsrisico’s. Wat is daarop tegen?

  • Willem Beij

   Froukje Tiedema Zo kan je het ook zien, mensen hebben altijd iets te zeuren, zit zelf ook met festiviteiten in het verschiet, tegen zijn is de andere ´´kant…samen oplossen dus..

  • Froukje Tiedema

   Heb je het stuk wel gelezen? Het gaat nl over het meer spreiden van de festiviteiten vanwege de enorme drukte en de daarbij komende veiligheidsrisico’s. Wat is daarop tegen?

  • Pablo Luiten

   Ja heb het gelezen .
   Ik ben zelfs wat verder ingevoerd .
   De kans bestaat dat aankomende 3 oktober de eco-glazen verplicht gaan worden .
   Dit is aantoonbaar 20% minder omzet voor de horeca .
   Dus veel tenten gaan dan alleen binnen draaien .
   Begin van het einde zeg maar . Ik weet daar gaat dit stuk niet over maar speelt wel mee in het vermoorden van het 3 oktober feest ..

  • Pablo Luiten

   Ynze de Jong omdat er een euro bovenop de bierprijs moet statiegeld .
   Dus een rondje halen is niet meer te doen en veel mensen hebben geen zin om die glazen bij iedereen weer op te halen en in te leveren .
   (Hahaha zo dan ! )

  • Steve Crispijn

   Ja precies Pablo Luiten ! Sommige hebben daar geen benul van maar zo gaat alles rustig aan naar de knoppen zonder dat je het door heb ! Consumpties , vergunningen en veranderingen is lenferink goed in.

 4. Pablo Luiten

  Alle horeca moeten aan bizar strenge eisen voldoen – plastic – vergunningen – brand etc.

  Maar de avondwinkels mogen 20 meter verderop gewoon glas en sterke drank verkopen die dagen.
  Ja lekker veilig en eerlijk gemeente !! 🖕🏻🖕🏻

  • Pablo Luiten

   Ynze de Jong hoezo appels met peren ?
   Het gaat erom dat er in het feestgebied geen glas mag worden verkocht voor de “veiligheid” binnen of buiten maakt dan toch niet uit ?
   Verder ben jij als uitbater verantwoordelijk voor de mensen die met hun glaswerk Vd avondwinkel voor jouw tent staan en voor de troep van vooral avondwinkel flessen ..
   Straks worden vanuit de gemeente de eco glazen verplicht … dit betekend omzetverlies omdat een rondje dan veel te duur wordt .
   Avondwinkels in het feestgebied hoeven nergens aan mee te dragen die feestdagen dat is gewoon krom …
   In Amsterdam wordt het wel drooggelegd en gecontroleerd op glaswerk etc .. zo kunnen de ondernemers proberen om ook wat te verdienen tijdens feestdagen .
   Want geloof me met artiesten , vergunningen , dixies, opruimkosten is het moeilijk genoeg dat soort dagen ..
   Mocht dat eco glazen verhaal doorgaan dan gaan heel wat ondernemers alleen binnen wat doen met die dagen omdat het simpelweg niet meer te doen is dan .

  • Ynze de Jong

   Pablo Luiten dus dan moet je de supermarkt maar ook dichtgooien dus. Ja dan blijven ze toch gewoon binnen is dan niet anders. En dat hele 3 oktober is toch niet meer wat het ooit was toch?

  • Pablo Luiten

   Ynze de Jong supermarkten hoeven niet dicht want die verkopen wel meer dingen dan alcohol . En die liggen in Leiden buiten de drukste plekken .
   In Amsterdam worden de supermarkten in het feestgebied ook drooggelegd voor alcohol verkoop . Voor echte veiligheid gewoon de tassen controleren op de drukste punten net als afgelopen jaar bij nieuwe Rijn .
   Nee idd het wordt elk jaar minder mede door de bizarre eisen voor de ondernemers .
   Het is gewoon krom het beleid van de gemeente .

  • Froukje Tiedema

   Heb je het stuk wel gelezen? Het gaat nl over het meer spreiden van de festiviteiten vanwege de enorme drukte en de daarbij komende veiligheidsrisico’s. Wat is daarop tegen?

  • Een Leids burger op

   De burgemeester aan banden leggen bij 3 oktober lijkt me een prima idee.
   Dan is immers de kans dat ie weer zijn ambtsketen verliest een stuk kleiner. 🙂

   • dikke henk op

    En als er straks wél iets gebeurt, krijgt de burgemeester de schuld. Het is nooit goed voor sommige mensen.
    Blijkbaar ben je zelf de afgelopen jaren niet op de Nieuwe Rijn geweest, op sommige momenten was het daar zo druk dat het allesbehalve gezellig was. Maarja ik zal Leiden wel niet snappen.

    • Een Leids burger op

     Op 3 oktober is het altijd erg druk in Leiden Henk. En op sommige plaatsen kun je slechts in een grote menigte voetje voor voetje vooruit komen. Ik heb niets tegen veiligheidsmaatregelen maar het moet wel een feest blijven. Ook is er al extra inzet van politie e.d. En er zijn ook borden die aangeven waar het erg druk is en waar niet . (crowd-control)

 5. Rob Schouten op

  Verstandig. De afgelopen jaren was het op meerdere plekken inderdaad niet gezellig meer. Ook voor hulpverleners steeds moeilijker om op te treden waar dat nodig was.

 6. Chantal Slierings

  Nouja ik vind het bedenken aan extra veiligheid geen overbodige luxe.. Ik moet eerlijk zijn dat ik goed om me heen blijf kijken en met een niet heel veilig gevoel over de kermis loop met mijn dochter.

 7. Goed streven dat veiligheid tijdens de festiviteiten hoog in het vaandel komt te staan.
  Vorig jaar was het op sommige punten in de stad té druk en kwamen mensen in de verdrukking.
  Via 3 oktober Whats-App en Matrixborden/cameratoezicht kun je gereguleerd stuurring aan de mensen massa geven om veilig en feestelijk en verantwoordt door de stad te kunnen loodsen.
  3 oktober is méér dan een feest alleen.

 8. Shirley Piket

  Petra meer beveileging geloof dat er 4 groepen van agente stonden 4jaar geleden en deden mooi niets stonden erbij en keken ernaar🤬

 9. Ach…., voor mij mag het helemaal afgeschaft worden…., kost alleen maar bakken met geld allemaal… Ik snap de diehearts die van dit volksfeest houden, maar men kan ook gewoon 1 dagje per jaar naar een groot pretpark gaan en daar genieten van al die kermisattracties…., dan hoeft er tenminste niets afgesloten te worden en kost het ook bijna niets ook ….

 10. Ritardo de Prie op

  Niet zo piepen stelletje piepers. Er gaat niet zo veel veranderen dus geen reden tot angst/boosheid. Alleen de plekken en evenementen waar het de laatste jaren een beetje link werd worden nu meer gereguleerd. Want als het een keer misgaat roept ook iedereen – hetzelfde groepje klagers voorop – na afloop: hoe heeft de gemeente dit kunnen laten gebeuren??!!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline