Wethouders Marleen Damen, Yvonne van Delft en Fleur Spijker (op volgorde van links naar rechts) tijdens het debat. (Foto: Kim van Niekerk).

Debat 'Vrouwen aan de macht' in BplusC Bibliotheek Leiden

In het kader van het honderdjarig bestaan van het vrouwenkiesrecht werd op zondag 29 september het debat ‘Vrouwen aan de macht’ gehouden in Bibliotheek BplusC in de Nieuwstraat in Leiden. Wethouders Marleen Damen (PvdA), Yvonne van Delft (GroenLinks) en Fleur Spijker (D66) waren speciaal uitgenodigd om hun ervaringen, meningen en idee├źn met het publiek te delen tijdens het debat.

Het publiek bestond uit ongeveer vijftig mensen, voornamelijk vrouwen, van verschillende leeftijden. Zowel studenten als mensen van middelbare leeftijd waren aanwezig. Ongeveer een uur lang werd uitvoerig gedebatteerd over de positie van de vrouw in de hedendaagse maatschappij. Voornamelijk waren de wethouders aan het woord, maar ook het publiek kreeg genoeg ruimte om te spreken.

Vrouwenquotum
Het vrouwenquotum was een belangrijk gespreksonderwerp tijdens het debat. De Sociaal Economische Raad (SER) stelde afgelopen maand voor om een vrouwenquotum in te stellen dat ervoor moet zorgen dat vrouwen makkelijker op topposities terecht kunnen komen in het bedrijfsleven. Debatleidster Spaans vroeg zowel de wethouders als het publiek om hun mening wat betreft dit onderwerp. “Ik ben voorstander van het quotum. Het gaat gewoon niet snel genoeg. Volgens mij zijn er voldoende vrouwen met kwaliteiten, maar dan moet je ze alleen wel beter zoeken. Ik hoop dat zo’n quotum dat heel erg gaat stimuleren”, zei Marleen Damen, Wethouder Gezondheid, Jeugdzorg en Welzijn.

Tips voor de toekomst
Het debat werd afgesloten met een aantal tips om ervoor te zorgen dat vrouwen succesvoller worden in de toekomst. Zo wezen de wethouders erop dat het helpt om als vrouw zelf het goede voorbeeld te geven en elkaar vooral te steunen. “Dit is Nederland, pak ook gewoon je kansen. Mannen, help je vrouw daar ook bij. Ook als je juist oorspronkelijk uit een samenleving komt waar dit helemaal niet zo van zelfsprekend is. Ik vind dat we ook de verantwoordelijkheid hebben om onze ‘nieuwe buren’ mee te nemen in dat denken”, aldus Yvonne van Delft, Wethouder van Werk, Inkomen, Economie en Cultuur.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×