(Foto's: Reanne van Kleef).

Stad na afloop Leidens Ontzet veel schoner door statiegeldbekers

Ook dit jaar werd Leiden in de nacht van 3 op 4 oktober weer schoongemaakt door de afdeling Beheer van de gemeente Leiden en tientallen vrijwilligers. Dit jaar was er één groot verschil ten opzichte van de voorgaande jaren: na invoering van de statiegeldbekers was de stad na afloop van Leidens Ontzet een stuk schoner en waren er geen bergen plastic bekertjes op te ruimen.

De nacht na Leidens Ontzet in 2018:

De nacht na Leidens Ontzet in 2019:

De stad werd dit jaar met zo’n zestig mensen schoongemaakt, waaronder ongeveer twintig vrijwilligers. Traditioneel doet ook de Leidse wethouder die verantwoordelijk is voor Beheer hier aan mee, samen met een handvol raadsleden. De raadsleden van verschillende partijen waren allemaal positief over de afname van plasticafval.

Verbetering voor de stad
“We waren zeker sneller klaar met het grove veegwerk. Ik vond het tijdens 2/3 oktober nog wennen, de aanloop kende nogal wat stress voor ondernemers, niet alles liep vlekkeloos en er zijn verbeterpunten … maar die plastic zee van vorig jaar was er niet meer!” zegt VVD-raadslid Tom Leest. “De ecoglazen zijn dus sowieso een verbetering voor de stad, volgend jaar gaat het vast weer beter.”

Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren is ook enthousiast. Van haar mag het statiegeldsysteem zelfs nog worden uitgebreid. “Er lag heel veel minder afval dan andere jaren. Dat hoorde ik echt van iedereen. Dus de ecoglazen hebben zich direct de eerste keer al bewezen! Afval dat we nog wel tegenkwamen bestond vooral uit plastic flesjes en blikjes. Dus hopelijk gaat statiegeld op andere verpakkingen ook snel ingevoerd worden. We moeten zo snel mogelijk af van het wegwerpdenken!”

Mooie ervaring
Marc Newsome van PVDA Leiden hielp ook mee en vond het indrukwekkend om stedelijk beheer aan de slag te zien. “Nog voor het licht werd, was een groot deel van de stad alweer opgeruimd. Respect voor hun harde werk dus! Leuk om mee te maken en ik vond het ook niet meer dan normaal om een keer te doen als commissielid van de 3 October Vereeniging en als gemeenteraadslid. En het effect van de ecoglazen viel echt op: er lagen nauwelijks plastic bekers op straat en daarmee was de stad minder vuil geworden.”

“Ik vond het hartstikke leuk”, zegt D66-raadslid Susannah Herman. “De mannen van beheer hebben ons heel goed ontvangen en alles uitgelegd” Het was voor mij de eerste keer, dus ik weet niet hoe het eerdere jaren was, maar ik vond dat er heel erg weinig plastic lag. Ik denk dat er misschien drie van die bekers op de grond lagen waar ik aan het schoonmaken was en dat was dan op plekken dat ze waarschijnlijk onder een podium waren gerold. Dus dat werkt heel goed!”

 

 

Duurzaamheid Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×