Mohamed Kherrazi verruilde deze zomer na acht seizoenen het shirt van ZZ Leiden voor dat van Landstede Hammers. Voor de wedstrijd werd hij door de fans en voorzitter Marcel Verburg bedankt. (Foto's: Emile van Aelst).

ZZ Leiden zet topper om in winst en neemt afscheid van Mohamed Kherrazi

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball speelde zaterdagavond de eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Daarin stond meteen landskampioen Landstede Hammers uit Zwolle te wachten. Een beladen wedstrijd omdat een paar weken eerder de strijd om de Super Cup nog van Zwolle werd verloren én omdat oud-Leiden speler Mohamed Kherrazi voor het eerst terugkeerde naar ‘de schuur’. De wedstrijd werd uiteindelijk met 82-73 gewonnen.

Reanne van Kleef sprak met Mohamed Kherrazi over zijn afscheid, met ZZ Leiden speler Worthy de Jong over de wedstrijd en het huidige team en met coach Rolf Franke over de winst op Zwolle en de Europese return tegen Beroe. (Video: Hans Stauttener).

Afscheid van een clubicoon
De fans en club lieten de tijdelijke terugkeer van Kherrazi, die met acht seizoenen Leidse dienst de langst spelende Leidse speler is, niet onopgemerkt voorbij gaan. Bij het voorstellen van van ‘Mo’ klonk een oorverdovend applaus en vlak voor de wedstrijd nam voorzitter Marcel Verburg van ZZ Leiden nog even het woord. “Een echt kippenvelmomentje”, zegt Kherrazi over het afscheid. “De spanning liep drie dagen geleden al een beetje op. Je hoopt om te spelen. Dat gebeurt, maar je staat wel in een ander shirt. Gemengde gevoelens. De schuur heeft me zoveel gegeven. Nadat ik uit Amsterdam kwam, ben ik hier gemaakt.”


Mohamed Kherrazi over zijn afscheid van ZZ Leiden.

‘Haal hem terug!’
Terwijl Verburg in zijn speech opsomde wat Kherrazi de afgelopen jaren bij ZZ Leiden heeft gepresteerd, klonk vanuit het publiek: “Haal hem terug!”. De vraag of er voor Kherrazi zelf nog een terugkeer inzit, wilde de speler niet echt beantwoorden. “Ik speel op dit moment bij Landstede Hammers en daar ga ik me honderd procent voor geven. Wat er in de toekomst gebeurt zien we wel.”

ZZ Leiden speler Worthy de Jong vond het leuk om in Leiden weer tegen zijn voormalig teamgenoot te spelen. “Het voelt aan de ene kant raar, maar aan de andere kant denk ik dat het respect voor elkaar hoog is. Dat is altijd mooi om te zien.”


ZZ Leiden speler Worthy de Jong over de wedstrijd tegen Zwolle en het afscheid van Kherrazi.

Voorbereiding op Europese return
Afgelopen week speelde ZZ Leiden de eerste wedstrijd in de Europe FIBA Cup. De wedstrijd tegen Bulgaarse Beroe werd met 86-71 verloren en daarom moet ZZ Leiden aankomende woensdag 15 punten goed maken om het Europese avontuur niet vroegtijdig ten einde te laten komen. “Of dat überhaupt haalbaar is? Daar moet je van te voren eigenlijk niet over spreken”, zegt coach Rolf Franke. “Maar het is duidelijk dat we dat moeten halen en daar werken we nu ook naar toe. Het resultaat van komende woensdag bepaalt ook waar we onze lat voor dit seizoen kunnen leggen. Deze wedstrijd tegen Zwolle is een goede voorbereiding op de volgende wedstrijd.”

ZZ Leiden speelt woensdag om 20.00 uur in de Vijf Meihal tegen Beroe. Kaarten zijn online verkrijgbaar.


ZZ Leiden coach Rolf Franke over de wedstrijd tegen Zwolle en de komende Europese wedstrijd tegen Berou.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×