Vice-voorzitter Waltrer van Peijpe van de Leidse gemeenteraad neemt de financiële stukken in ontvangst uit handen van D66-wethouder Paul Dirkse (financiën). (Foto: Chris de Waard).

Leidse lasten stijgen door serie tegenvallers

Leiden krijgt minder geld van het Rijk dan waar in het voorjaar nog vanuit was gegaan. Dat blijkt uit de programmabegroting die wethouder Dirkse van financiën gisteravond aan de Leidse gemeenteraad heeft overhandigd. De uitkering uit het Gemeentefonds is de belangrijkste inkomstenpost van gemeenten en doordat het Rijk minder geld heeft uitgegeven dan gepland, daalt de bijdrage aan de gemeenten, omdat die twee zijn gekoppeld.

Samen met een fors hoger tarief dat Leiden moet gaan betalen voor het laten verwerken van afval, hogere lonen voor ambtenaren en de almaar stijgende kosten binnen het sociaal domein, ziet de gemeente geen andere mogelijkheid dan het doorbelasten van een deel van die kosten aan de inwoners. De lasten voor woningbezitters stijgen daardoor met 53 euro per jaar, voor huurders met 38 euro per jaar.

Download hier de  Programmabegroting 2020

 

Leiden Politiek begroting2020leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×