Science071: Ook bij de EU spookt het op 31 oktober

Deze week in Science071: Brexit is coming! Maar niet alleen de Britten hebben wat te vrezen. Ook de EU kan rekenen op grote economische problemen. Prof. Amy Verdun legt uit waarom de EU zou moeten veranderen en hoe. In het wetenschapsnieuws vertelt Paul hoe drie miljardairs aan een ‘Space Race’ bezig zijn en hoe Nederlandse wetenschappers een compleet nieuw continent vonden. Daarnaast praat hij je bij over de nieuwe Nobelprijzen. Ten slotte legt Daan je alles uit over het goedje dat stikstof heet en wat voor problemen het veroorzaakt in Nederland. Luister hieronder de gehele uitzending terug!

 


De gevreesde einddatum van de Brexit, 31 oktober, komt steeds dichterbij en een goede afloop lijkt steeds onwaarschijnlijker voor de Britten. Toch zou niet alleen het Verenigd Koninkrijk zich schrap moeten zetten voor de naderende Brexit. Volgens Hoogleraar Amy Verdun is het ook voor Europese Unie hét moment om met hervormingen te komen op het gebied van economische samenwerking. Op 27 september hield zij een oratie over welke hervormingen dit zijn en waarom ze ingevoerd moeten worden. Verdun schuift bij ons in de studio aan om haar ideeën over deze hervormingen verder toe te lichten. Luister het fragment hierboven!

 


In het wetenschapsnieuws legt redacteur Paul uit wat te veel sporten doet met je gezonde verstand. Ook vertelt hij alles over het oude continent Groot-Adria, dat recent ontdekt werd door de universiteit van Utrecht. En wist je dat er een grote ‘Space Race’ gaande is tussen drie grote miljardairs, die allemaal mensen op de maan of zelfs op Mars willen brengen? Verder is er minder goed nieuws te melden over de positie van de Universiteit van Twente in de academische ranglijsten. Tenslotte praat Paul je bij over de net gelanceerde installatie van ‘Ocean-Cleanup’ en de uitgereikte Nobelprijzen. 

 


Stikstof is hot! Het goedje dat eigenlijk altijd om ons heen is zorgt voor grote problemen en legt zelfs vele grote projecten in Nederland plat. Ook boeren gaan ervoor de straat op en blokkeren een dag lang de snelwegen. Waarom is stikstof zo’n groot probleem in Nederland? Redacteur Daan legt het uit in de wetenschapsvraag van de week. Hij vertelt wat stikstof eigenlijk is, welke gevolgen het voor de natuur in Nederland heeft en hoe de grote beleidsproblemen de afgelopen jaren zijn ontstaan.

Science


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×