Thema-avond over aardgasvrij wonen in Maredijkbuurt

10

Gagoed Leiden organiseert aanstaande vrijdag het Gagoed Wijkcafé Duurzame Maredijkbuurt met het thema ‘Van het (aard)gas af – hoe doen we dat?’. Tijdens deze bijeenkomst worden geïnteresseerden geïnformeerd hoe zij met regelingen en subsidies het beste van het aardgas af kunnen en hoe zij andere duurzame maatregelen kunnen nemen in hun huis. Het wijkcafé vindt plaats in het Maredijkhuis en begint om 20.00 uur met een welkom door wethouder Fleur Spijker (Duurzame Verstedelijking).

Eén van de onderwerpen die vrijdagavond voorbij komen, is de Subsidieregeling Energiebesparing Eigen Huis (SEEH). Deze regeling stimuleert het treffen van energiebesparende maatregelen in bestaande koopwoningen en staat weer open voor nieuwe aanvragen.

Klaas Kluin, bewoner het duurzame woonproject de Oranjerie in de Maredijkbuurt, komt vertellen over de stappen die al genomen zijn om de bestaande woningen aardgasvrij te maken. Ook de ontwikkelingen rondom het gebied station Leiden Centraal en de Schipholweg komen op de avond langs. Het gebied wordt veranderd in de duurzaamste kilometer van Nederland. Sinds kort zijn twee elektrische deelauto’s in de Maredijkbuurt beschikbaar die door bewoners en bedrijven gebruikt kunnen worden als het een keer niet zonder auto kan.

Programma
19.45 uur Inloop
20.00 uur Welkom door wethouder Fleur Spijker
22.00 uur Einde

Aanmelden kan via goednoord@gmail.com of 06 2952 2975. Adres: Maredijkhuis, Maredijk 100

Delen

10 reacties

 1. Hoe dan? Er zijn al andere bijeenkomsten geweest over andere wijken met oa NUON. Helaas staan de kranten vol dat de Leidse warmte pijp een groot drama is?
  Van het gas af gaat nog heel veel jaren duren.
  Zie NRC!

  • Een Leids burger op

   Die ¨warmtepijp¨vanuit de Rotterdamse haven is onrendabel met nog meer verlies aan geld dan aan warmte…. Men hoopt deze nu rendabel te kunnen maken met een aansluiting naar Leiden toe, Men hoeft vast geen 3 keer te raden wie dat uiteindelijk gaat betalen…….

 2. Zoals mijn c.v. installateur zei: “mijnheer, dat van het gas af gaan wij (wij zijn allebei rond de 50) niet meer mee maken. Huizen gebouwd voor 1980 zijn daar niet geschikt voor te maken……………..

 3. Jaap van der Marel op

  Wie kan mij nu eens eindelijk vertellen waar de gewone man/vrouw (als ik het zo mag noemen) al die benodigde aanpassingen en investeringen van gaat betalen. De kosten zijn gewoon niet op te brengen maar de overheid blijft maar doordrammen. Ik, en ik denk vele met mij, ga mij niet in leningen steken in iets wat totaal overbodig en veel te duur is.

  • Tja, Jaap, “de gewone man/vrouw” krijgt de schuld van en de verantwoordelijkheid voor de klimaatcrisis en andere milieurampen in de schoenen geschoven en mag voor een groot deel van de kosten opdraaien. Dat heeft die man/vrouw te danken aan meerdere decennia liegen en bedriegen door grote bedrijven en aan onkunde en/of onwil van politici die zich te veel hebben laten beïnvloeden door propaganda van die bedrijven en zich te weinig in de [wetenschappelijke] feiten konden en/of wilden verdiepen.
   .
   Het past in het ideologische verhaal van het neoliberalisme vol leugens en bedrog. U kent het wel, steekwoorden als individualisering, eigen verantwoordelijkheid, zelfregulering, vrijwillige basis, keuzevrijheid en meer blabla van het soort dat we in ons land vooral kennen van VVD66. Vooral geen regels en wetgeving die grote bedrijven niet in hun belang en dat van de [grootste] aandeelhouders vinden. Daarnaast hebben politici zich meerdere decennia laten chanteren met onzin over hoe slecht allerlei regels en verplichtingen op milieugebied wel niet zouden zijn voor de economie in het algemeen en de werkgelegenheid in het bijzonder.
   .
   Op de website van The Guardian staat sinds gisteren een aantal artikelen over de grootste klimaatschurken uit het bedrijfsleven en hoe grote bedrijven op het gebied van de winning van en handel in steenkool, olie en gas de mensheid al minstens een halve eeuw belazeren wat betreft de klimaatverhitting. Een van de artikelen gaat over de propagandistische meesterzet om gewone burgers de schuld in de schoenen te schuiven van de klimaatcrisis. Shell staat op nr. 7 op genoemde lijst van klimaatschurken. Onlangs had dat klimaatverhittende bedrijf de schaamteloosheid zich te presenteren als een soort redder van het klimaat met een investering in waterstoftechnologie [waarbij je je kunt afvragen wat ze ervoor aan subsidies of belastingcadeaus zullen krijgen].
   .
   Voor de duidelijkheid: investeringen in waterstoftechnologie zijn, voor zover ik het nu kan beoordelen, bepaald niet verkeerd, integendeel zelfs; de burgers verantwoordelijkheid voor het falen van bedrijfsleven en politici in de schoenen schuiven en op kosten jagen is dat wel. Je kunt je bovendien afvragen of de gekozen “oplossingen”, zoals grootschalige stadsverwarming met warmte van ver, wel de juiste zijn en wiens belangen er eigenlijk mee worden gediend. Bovendien zou het politici sieren wanneer ze zich in de diverse technologieën en de onderliggende natuur- en scheikunde zouden verdiepen voordat ze verreikende, en geen bedrijven verrijkende, besluiten over de energievoorziening nemen. Maar of ze dat kunnen?

   • korte reactie op verder goede duiding; waterstof wordt gemaakt uit aardgas. via waterstof woningen verwarmen zorgt voor 3x zoveel aardgas verbruik. bij de omzetting van aardgas naar stoom 50% verlies, bij de omzetting stroom naar warmte 50% verlies. Waterstof zelf rondpompen in huidige leidingen, overal grote kans op lekkages die ontdekt worden bij de ontploffing in straat of huis. waterstof is een pracht materiaal, in de handen van professionals in de industrie, bij ons leken een recept voor drama met een groot verdienmodel voor de fossiele aardgas industrie… (8% huidig aardgas wordt NU 1 op 1 omgezet in waterstof voor producten zoals kunstmest; pas rond 2035 voldoende groene stroom voor groene waterstof)

    • Matthijs Veroude op

     Waterstof maken we hier in het westen door electrolyse, daar komt geen aardgas aan te pas hoor.

     • Een Leids burger op

      Waterstof (H2) kan op beide manieren geproduceerd worden:
      1.Uit aardgas(CH4). (zogenaamde ¨blauwe¨ waterstof)
      2.Maar ook door electrolyse.(zogenaamde ¨groene¨ waterstof)
      Voor dat laatste is dus wel veel stroom nodig en is het maar de vraag of al die windmolentjes en zonnepaneeltjes die in voldoende mate kunnen leveren. …..
      .
      Het zal nog wel vele jaren duren voordat men in zal zien dat die hele energietransitie de opwarming van de aarde toch niet kan tegengaan……

 4. Hoe we de overstap maken van aardgas naar een duurzamere bron voor het verwarmen van onze woningen staat nog niet vast. Of dat een groot- of kleinschalig warmtenet, individuele of collectieve oplossingen of wellicht zelfs waterstof door het bestaande gasnet zal zijn moeten de volgende 10 jaar wijzen. Waar het nu vooral om gaat is om daarop voorbereid te zijn. Met een slecht geïsoleerde woning ben je in de toekomst wellicht slecht opgesteld. Bovendien heb je zelf de baten van een goed geïsoleerd huis. Lager verbruik, minder tocht, beter binnenklimaat, betere geluiddemping, minder warmteoverlast in de zomer, eenbetere verkoopprijs mocht je je woning ooit willen verkopen… Op dit moment kan je ook nog 20% van de kosten via de SEEH subsidie terug vragen.
  Twijfels? Bezoek dan op 2 en/of 9 november een duurzaam huis tijdens de duurzamehuizenroute.nl. De bewoners vertellen dan zelf wat zij gedaan hebben en wat hun ervaringen zijn…

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline