Forse toename verkeersovertredingen in Leidse regio

18

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft deze week een overzicht gepubliceerd van het aantal overtredingen dat door digitale flitspalen is geregistreerd in de periode mei tot en met augustus van dit jaar. Vergeleken met de eerste vier maanden van 2019 is in Zuid-Holland het aantal snelheids- en roodlichtovertredingen toegenomen met 70.000 geflitsten tot ruim 440.000 bekeuringen, een stijging van bijna twintig procent.

Kassa voor flitspalen op N11 bij Zoeterwoude
De twee flitspalen op de N11 bij Zoeterwoude betrapten in de afgelopen vier maanden 10.931 automobilisten op snelheid en roodlicht. Het zijn daarmee ook de palen met de meeste geregistreerde overtredingen in de Leidse regio. Vergeleken met de vorige periode is dat een toename van 38 procent. Op de locatie van de flitspalen geldt een maximumsnelheid van zeventig kilometer per uur. Samen met de drie flitspalen in de buurgemeente Alphen aan den Rijn werden er in totaal 25.941 overtredingen op de N11 geregistreerd.

Geflitst in de regio
In Leiden is de flitspaal op de Willem de Zwijgerlaan, kruising IJsselmeerlaan, met 3.292 geflitste overtreders koploper. De andere flitspaal op deze Leidse verkeersader, nabij de Gooimeerlaan, wist van 1.493 automobilisten digitaal de overtredingen vast te leggen. De N206, beter bekend als de Churchilllaan in Leiden, is berucht om het aanzienlijk aantal aanwezige flitspalen. Toch leverden die in totaal 2.771 vastgelegde overtredingen op. Op beide wegen zijn bij de diverse flitspalen matige tot forse toenames te zien vergeleken met de eerdere periode van dit jaar.

De flitspaal op de Voorschoterweg is met 1.587 geflitste automobilisten flitspaalkampioen in Voorschoten, op afstand gevolgd door de Wijngaardenlaan met ‘slechts’ 239 geflitste auto’s in vier maanden tijd. Ook hier een toename van het aantal overtredingen maar minder dan het provinciale gemiddelde. De Achthovenerweg in Leiderdorp is goed voor 1.163 digitale afdrukken van snelheidsovertreders en dat is een flinke toename vergeleken met de 877 overtredingen in de eerste vier maanden van dit jaar. De gemeente Oegstgeest komt niet voor in het overzicht van het ministerie.

Zuid-Holland koploper
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft per provincie de bekeuringen uitgesplitst over het totaal van de maanden mei tot en met augustus van dit jaar. Hieruit blijkt dat Zuid-Holland op een landelijk totaal van 1,3 miljoen overtredingen met een kleine 440.000 verkeersboetes koploper is. Met een toename van het aantal overtredingen van twintig procent scoort de provincie ook fors boven de toename van het landelijke gemiddelde van elf procent.

Een woordvoerder van het ministerie laat in een reactie weten dat de oorzaak van de toename ligt bij een hogere verkeersdruk. “Met name het aandeel recreatieverkeer in de zomermaanden en de onbekendheid van het toeristenverkeer met de locatie van de flitspalen moet als voornaamste reden gezien worden. Het woon-werkverkeer en de plaatselijke bevolking zijn wel bekend met de locatie van de digitale palen.”

Delen

18 reacties

 1. Bewoner Apollolaan op

  En de kassa van flitspalen kan nog véél meer gevuld worden als er eens flitspalen op de Voorschoterweg (Leiden naar Voorschoten) zouden worden geplaatst. In plaats van de toegestane 70 km per uur wordt er door menige automobilist en motorrijder véél harder gereden!! De geluidsoverlast die dat met zich meebrengt is vaak erger dan een overvliegend vliegtuig en zeer hinderlijk voor de bewoners langs deze weg. Ik weet zeker dat ik namens veel bewoners van de Leidse Apollolaan spreek als ik de provincie Zuid-Holland langs deze digitale weg verzoek om op de Voorschoterweg ook flitspalen te plaatsen. Alvast hartelijke dank.

 2. Glenn Zeelt

  Men staat te lang en vaak in een file of voor een brug. Kennelijk moet die tijd worden ingehaald. Daar profiteert de staat van lijkt het. Tja …

 3. De houderschapsbelasting is hier ook al de hoogste van het land dus tja we betalen hier her voordeel van de rest van het land.. over gelijkheid en discriminatie gesproken!? Waarom per provincie opcenten voor HSB bouwvergunningen hogere parkeergelden etc etc etc. Ik zeg niet alleen de boeren staken, maar allemaal de boel plat gooien bij belachelijke beslissingen…

 4. De houderschapsbelasting is hier ook al de hoogste van het land dus tja we betalen hier her voordeel van de rest van het land.. over gelijkheid en discriminatie gesproken!? Waarom per provincie opcenten voor HSB bouwvergunningen hogere parkeergelden etc etc etc. Ik zeg niet alleen de boeren staken, maar allemaal de boel plat gooien bij belachelijke beslissingen…

 5. De houderschapsbelasting is hier ook al de hoogste van het land dus tja we betalen hier her voordeel van de rest van het land.. over gelijkheid en discriminatie gesproken!? Waarom per provincie opcenten voor HSB bouwvergunningen hogere parkeergelden etc etc etc. Ik zeg niet alleen de boeren staken, maar allemaal de boel plat gooien bij belachelijke beslissingen…

 6. Joost Kooreman

  Ach ja, in Zuid Holland betalen we toch ook al de meeste houderschapsbelasting en assurantie premie etc etc. Over sociaal en eerlijk verdeeld gesproken… (maar dat mag niet gezegd worden natuurlijk)

 7. Ik neem al die onbegrijpelijke verkeersregeltjes met een flinke korrel zout. Dat heeft wel tot gevolg dat ik iedere maand wel een verkeerboete opgelegd krijg. Gelukkig zijn die niet schikbarend hoog en ik zie ze dus maar als leges voor de extra vrijheden die ik daarmee verkrijg. Verder blijf ik altijd beleefd tegen de beboetende ambtenaar in functie. Ik heb eerlijk gezegd altijd een beetje medelijden met deze luitjes, die waarschijnlijk ooit hoopten een zinvolle bijdrage aan de maatschappij te gaan leveren, toen ze met hun werk begonnen. Hoe andere loopt het soms in het leven…
  Maar ze zijn van de straat en de opbrengsten komen de gemeenschap vast ten goede. Soms hebben ze tijd voor een praatje, als de administratieve handelingen achter de rug zijn. Wat men dan niet voor een trieste levensverhalen hoort, daar zou ik een boek over kunnen schrijven.

  • De meeste verkeersregels zijn common sense en bedoeld om optimale verkeersveiligheid te bewerkstelligen. Jouw ‘vrijheden’ gaan ten koste van die veiligheid en daar hoef je echt niet trots op te zijn. Hulde aan de verkeersambtenaren!

 8. Men zou eens beter moeten controleren in Leiden op FIETSEN zonder licht en jongeren die toch weer met mobiele telefoons aan het stuur rijden. Daar kan nog best wat extra handhaving plaatsvinden, ook in het belang van de verkeersveiligheid!

 9. De andere flitspaal op deze Leidse verkeersader, nabij de Gooimeerlaan, wist van 1.493 ?? waar staat die dan ….
  of was dat een mobile flitser

 10. Davey Knol

  Dat zal best…
  Bekeurd worden voor handsfree bellen🤔

  Ben niet de enige geweest waarbij er bekeurd is zonder aanwijsbare reden.

  Ga zo door politie!!!
  Wekt een hoop sympathie voor jullie werk

Over de auteur

Arjen Kennis

Je bent nu offline