(Archieffoto: Sleutelstad/Chris de Waard).

Forse toename verkeersovertredingen in Leidse regio

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft deze week een overzicht gepubliceerd van het aantal overtredingen dat door digitale flitspalen is geregistreerd in de periode mei tot en met augustus van dit jaar. Vergeleken met de eerste vier maanden van 2019 is in Zuid-Holland het aantal snelheids- en roodlichtovertredingen toegenomen met 70.000 geflitsten tot ruim 440.000 bekeuringen, een stijging van bijna twintig procent.

Kassa voor flitspalen op N11 bij Zoeterwoude
De twee flitspalen op de N11 bij Zoeterwoude betrapten in de afgelopen vier maanden 10.931 automobilisten op snelheid en roodlicht. Het zijn daarmee ook de palen met de meeste geregistreerde overtredingen in de Leidse regio. Vergeleken met de vorige periode is dat een toename van 38 procent. Op de locatie van de flitspalen geldt een maximumsnelheid van zeventig kilometer per uur. Samen met de drie flitspalen in de buurgemeente Alphen aan den Rijn werden er in totaal 25.941 overtredingen op de N11 geregistreerd.

Geflitst in de regio
In Leiden is de flitspaal op de Willem de Zwijgerlaan, kruising IJsselmeerlaan, met 3.292 geflitste overtreders koploper. De andere flitspaal op deze Leidse verkeersader, nabij de Gooimeerlaan, wist van 1.493 automobilisten digitaal de overtredingen vast te leggen. De N206, beter bekend als de Churchilllaan in Leiden, is berucht om het aanzienlijk aantal aanwezige flitspalen. Toch leverden die in totaal 2.771 vastgelegde overtredingen op. Op beide wegen zijn bij de diverse flitspalen matige tot forse toenames te zien vergeleken met de eerdere periode van dit jaar.

De flitspaal op de Voorschoterweg is met 1.587 geflitste automobilisten flitspaalkampioen in Voorschoten, op afstand gevolgd door de Wijngaardenlaan met ‘slechts’ 239 geflitste auto’s in vier maanden tijd. Ook hier een toename van het aantal overtredingen maar minder dan het provinciale gemiddelde. De Achthovenerweg in Leiderdorp is goed voor 1.163 digitale afdrukken van snelheidsovertreders en dat is een flinke toename vergeleken met de 877 overtredingen in de eerste vier maanden van dit jaar. De gemeente Oegstgeest komt niet voor in het overzicht van het ministerie.

Zuid-Holland koploper
Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft per provincie de bekeuringen uitgesplitst over het totaal van de maanden mei tot en met augustus van dit jaar. Hieruit blijkt dat Zuid-Holland op een landelijk totaal van 1,3 miljoen overtredingen met een kleine 440.000 verkeersboetes koploper is. Met een toename van het aantal overtredingen van twintig procent scoort de provincie ook fors boven de toename van het landelijke gemiddelde van elf procent.

Een woordvoerder van het ministerie laat in een reactie weten dat de oorzaak van de toename ligt bij een hogere verkeersdruk. “Met name het aandeel recreatieverkeer in de zomermaanden en de onbekendheid van het toeristenverkeer met de locatie van de flitspalen moet als voornaamste reden gezien worden. Het woon-werkverkeer en de plaatselijke bevolking zijn wel bekend met de locatie van de digitale palen.”

112 Sleutelstad Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×