PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla ligt zijn plan toe in Politiek071. (Foto: Lieuwe van Slooten)

PvdA Leiden wil 'stiltegebieden' zonder evenementen in binnenstad

Er moeten zogenaamde stiltegebieden worden aangewezen in de Leidse binnenstad. Op vaste tijden moet het in die gebieden niet mogelijk zijn om een buiten-evenement te organiseren. Daarvoor pleit PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla in Politiek071. Hij wil op die manier de balans bewaren in het soort evenementen in Leiden en voorkomen dat de binnenstad onbewoonbaar wordt. “We moeten geen Amsterdam willen worden.”

Het voorstel van de PvdA komt op het moment dat er de laatste hand wordt gelegd aan het Evenementenbeleid 2020-2025 voor de stad. Daarin zijn onder meer locatie-paspoorten opgenomen waarin staat welke plek geschikt is voor welk type evenement. Daar sluit de PvdA zich bij aan, maar gaat verder dan in het evenementenbeleid al wordt voorgesteld. Holla pleit namelijk voor ‘stiltegebieden’ waarover wordt afgesproken op welke tijden daar geen evenementen mogen worden georganiseerd.


PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Met de stiltegebieden moet het DNA van de Leiden behouden worden en moeten er geen Amsterdamse toestanden ontstaan. “Daar is het altijd feest”, zegt Holla. Er moet in de binnenstad vooral een balans blijven tussen wonen en recreëren. De stiltegebieden zijn niet permanent als het aan Holla ligt, maar worden per gebied voor een bepaalde tijd bepaald. “Bijvoorbeeld een maand per jaar.”

Ander soort bezoekers
De sociaaldemocraten sluiten niet uit dat er als gevolg van hun plan meer evenementen in de wijken rondom de binnenstad zullen plaatsvinden. Het uitgangspunt van het nieuwe evenementenbeleid is namelijk dat er niet minder evenementen komen en die ambitie onderschrijft ook Holla. Maar de stiltegebieden kunnen wel bijdragen aan het aantrekken van een ander soort bezoekers voor de stad, meent de fractievoorzitter. “We denken niet dat de stiltegebieden helemaal stil worden, maar dat die op een andere manier aantrekkelijk zijn voor bezoekers van buiten de stad.”

Inspraak
Het idee van Holla is nog niet tot in de details uitgewerkt. Zo zoekt de fractievoorzitter bijvoorbeeld naar geschikte gebieden om als stiltegebied aan te wijzen. “Wij willen dat mensen reageren”, zegt Holla. “Dat kunnen ze doen door een mailtje naar onze woordvoerder evenementen te sturen (Marc Newsome red.) of naar mij.” Holla weet dat sommige buurten heel actief zijn in de strijd tegen evenementen, maar is niet bang voor grote schreeuwers. “We blijven zelf ook nadenken en maken onze afweging in het algemeen belang.”

Naast de bewoners gaat Holla ook de andere politieke partijen uit de gemeenteraad raadplegen om steun voor zijn idee te vergaren. Die steun is nodig als de gemeenteraad vanaf half november over het evenementenbeleid spreekt en er uiteindelijk op 17 december over besluit.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×