PvdA Leiden wil ‘stiltegebieden’ zonder evenementen in binnenstad

56

Er moeten zogenaamde stiltegebieden worden aangewezen in de Leidse binnenstad. Op vaste tijden moet het in die gebieden niet mogelijk zijn om een buiten-evenement te organiseren. Daarvoor pleit PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla in Politiek071. Hij wil op die manier de balans bewaren in het soort evenementen in Leiden en voorkomen dat de binnenstad onbewoonbaar wordt. “We moeten geen Amsterdam willen worden.”

Het voorstel van de PvdA komt op het moment dat er de laatste hand wordt gelegd aan het Evenementenbeleid 2020-2025 voor de stad. Daarin zijn onder meer locatie-paspoorten opgenomen waarin staat welke plek geschikt is voor welk type evenement. Daar sluit de PvdA zich bij aan, maar gaat verder dan in het evenementenbeleid al wordt voorgesteld. Holla pleit namelijk voor ‘stiltegebieden’ waarover wordt afgesproken op welke tijden daar geen evenementen mogen worden georganiseerd.


PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Met de stiltegebieden moet het DNA van de Leiden behouden worden en moeten er geen Amsterdamse toestanden ontstaan. “Daar is het altijd feest”, zegt Holla. Er moet in de binnenstad vooral een balans blijven tussen wonen en recreëren. De stiltegebieden zijn niet permanent als het aan Holla ligt, maar worden per gebied voor een bepaalde tijd bepaald. “Bijvoorbeeld een maand per jaar.”

Ander soort bezoekers
De sociaaldemocraten sluiten niet uit dat er als gevolg van hun plan meer evenementen in de wijken rondom de binnenstad zullen plaatsvinden. Het uitgangspunt van het nieuwe evenementenbeleid is namelijk dat er niet minder evenementen komen en die ambitie onderschrijft ook Holla. Maar de stiltegebieden kunnen wel bijdragen aan het aantrekken van een ander soort bezoekers voor de stad, meent de fractievoorzitter. “We denken niet dat de stiltegebieden helemaal stil worden, maar dat die op een andere manier aantrekkelijk zijn voor bezoekers van buiten de stad.”

Inspraak
Het idee van Holla is nog niet tot in de details uitgewerkt. Zo zoekt de fractievoorzitter bijvoorbeeld naar geschikte gebieden om als stiltegebied aan te wijzen. “Wij willen dat mensen reageren”, zegt Holla. “Dat kunnen ze doen door een mailtje naar onze woordvoerder evenementen te sturen (Marc Newsome red.) of naar mij.” Holla weet dat sommige buurten heel actief zijn in de strijd tegen evenementen, maar is niet bang voor grote schreeuwers. “We blijven zelf ook nadenken en maken onze afweging in het algemeen belang.”

Naast de bewoners gaat Holla ook de andere politieke partijen uit de gemeenteraad raadplegen om steun voor zijn idee te vergaren. Die steun is nodig als de gemeenteraad vanaf half november over het evenementenbeleid spreekt en er uiteindelijk op 17 december over besluit.

Delen

56 reacties

  • Aletta van 't hoog op

   Heel goed voorstel van jullie ! Zo spreidt je de evt. overlast van evenementen. En geluid krijgen we overal continue op ons af, vaak ongevraagd, in winkels, café’s, restaurants, op het water, op straat, bij de tandarts, in de wacht bij het telefoneren. Stilte is schaars geworden. Bravo voor dit voorstel PvdA!

 1. PvdA denk niet dat jullie verstand hebben van zaken zoals evenementen, de organisatie ervan en hoe deze moeten worden ingevuld. Ga de dingen oplossen die jullie belooft hebben. Maak lopende zaken eens af. Zorg dat de uitgave door de gemeente niet nog hoger worden.
  Hou het eens dicht bij het dagelijkse leven van de Leidenaar en laat de feesten over aan de ondernemers die elke keer weer fantastische evenementen neerzetten waar duizenden bewoners en bezoekers heel veel plezier aan hebben.
  Het is ontzettend stil sinds drie oktober in de stad. En we kijken al weer uit naar een volgend feestje!

  • Groot gelijk Mohammed. Van degenen die zonodig zoveel herrie in de stad willen, woont het gros niet eens recht tegenover al die overlast gevende evenementen. Je zou ze dus eens moeten horen als het steeds maar weer vlak bij hun deur werd gehouden, ze midden in de nacht op zitten met kinderen die niet kunnen slapen, hun voordeuren ondergepist worden door ladderzatte lui etc etc. Dan piepen ze wel anders.

 2. Dat lijkt me een prima begin. Het is natuurlijk van de zotte dat een handevol mensen die feest willen vieren de rust van hele woonwijken verstoren. Ik snap dat 3/10 voor Leiden de komende jaren nog wel een uitzondering zal blijven, maar Amsterdamse toestanden willen we hier inderdaad niet. Er is zonder die feesten (en alle drank- en drugsmisbruik en steekpartijen die daar mee samen gaan) zo ook wel voldoende herrie in de stad (verkeer, vliegtuigen, honden). Laten we onze mooie stad leefbaar houden door de asocialen naar feestlocaties langs de snelwegen te verbannen. Daar doen ze niemand kwaad en kunnen ze de hele nacht dom hossen en brallen.

  • Tessa Verhoogt op

   Leefbaar houden zonder evenementen en feesten……………….. je wilt dus een slaapstad. Kan natuurlijk, maar dan verdwijnen daarmee ook alle horeca en winkels uit de binnenstad. Studenten zullen hun heil ergens anders zoeken, dus ook géén universiteit meer. Gevolg: de Leidse economie stort volledig in en de binnenstad verpauperd in rap tempo.In ierder geval is er één iemand dan gelukkig in Leiden: Mohammed.
   Gefeliciteerd met je bekrompen egoïstische wereldje. Doe je zelf een plezier en ga lekker verhuizen naar een slaapstadje/dorpje. Daar hoef je niet eens zo héél ver voor te verhuizen.

   • Dat gaat dus niet gebeuren. Waarom ga je zelf niet een tijdje in Amsterdam wonen, daar maken de asocialen al jaren de dienst uit. Ik vermoed dat je je er snel thuis zult voelen.
    Gelukkig zijn er in Leiden nog voldoende mensen die wel voor de leefbaarheid van hun stad opkomen. Een stad is primair om in te wonen en werken. Zo nu en dan een feest kan best, maar er dient paal en perk gesteld te worden aan de gemakzucht waarmee het grauw zich het recht op overlast toe eigend. Blijf lekker in de Kooi, Noord, Zuid-west of hoe al die achtergestelde buurtjes ook mogen heten, als je herrie wilt maken. Eens zien hoe jullie elkaar daar in korte tijd met messen en knuppels te lijf gaan, na enkele slapeloze nachten. In het centrum doen we dat beschaafder en democratischer. Kijk en leer, daar wordt je een beter mens van. Maar mogelijk is dat al te laat.

  • Ah daar komt de aap uit de mouw. Andere Leidse wijken vind jij achtergestelde buurtjes en jij woont in de binnenstad en bent dus beter dan de rest van Leiden. Zat ik dus toch goed met mijn gedachte dat Mohammed bekrompen en egoistisch is.
   Overigens geef je eerder aan geen enkel feest te willen, ook 3 oktober zal moeten verdwijnen omdat er al genoeg vliegtuig lawaai is..en nu mag af en toe een feestje weer wel. Volgens mij zit je vooral met jezelf in de knoop.

   • Sorry, maar wat bedoel je precies? Het is toch een ieder zichtbaar dat het centrum er beter voor staat dan de genoemde randbuurten. Dat is toch hopelijk geen geheim? Die minbuurten zouden dus beter een voorbeeld nemen aan plekken waar het wat beter gaat. Ik wens dat ieder toe, dus hoe dat precies egoistisch is, ontgaat me geheel. Het is frapant hoe mensen die anderen met hun ongepaste feestgedruis willen opzadelen een ieder die daar niet van gediend is gewoon maar als egoistisch bestempelen. Dat is natuurlijk de opgekeerde wereld, waar we in het centrum niet voor zullen buigen.
    Overigens wonen we natuurlijk ook voldoende goedbedoelende stadsgenoten in de achtergebleven gebieden. Ik ken er persoonlijk zelfs enkele mensen die geen behoefte hebben zich vol te gieten en spuiten bij mij voor de deur. Het is altijd een minderheid die het voor de anderen verpest.
    En 3/10 zie ik inderdaad liever in de wijken van de feestgangers zelf gevierd worden. Dan mogen ze zelf hun kots en bloed opruimen. Maar ik ben realistisch genoeg om te snappen dat daar nog wat jaren overheen zullen moeten gaan. De politiek is immers meestal niet erg moedig.

    • Je benadrukt inderdaad mijn conclusie. Je voelt je beter dan de rest, ik heb met je te doen. Ik woon in een buitenwijk (zw) met heel veel plezier en ik durf te zeggen dat dat veel bijdraagt aan mijn gelukkige leventje. Misschien moet je dat ook eens proberen, dat zeuren, zanikken en opwinden is niet goed voor de mens.

     • Een inwoner van Leiden op

      Ah Tessa, daar komt de aap uit de mouw! ‘ Je woont in een buitenwijk met heel veel plezier’. Dat zal komen doordat je nooit tot ver na middernacht die enorme overlast gevende evenementen voor je deur hebt, evenmin als ladderzatte lui en tegen je deur pissende lieden. Je hebt dus totaal geen idee waar binnenstadbewoners steeds mee moeten dealen.

     • Aap uit de mouw ?! Het is toch logisch dat als je niet in een rumoerige binnenstad wilt wonen dat je dan ergens anders gaat wonen!
      Wij hebben overigens ook in de binnenstad gewoond met groot plezier, alleen wilden we graag groter wonen met ook een grotere tuin. Dat was niet te betalen in de binnenstad, dus zijn we verhuisd (je kan tenslotte keuzes maken)
      Binnenkort zijn de kinderen het huis uit en dan gaan we weer op zoek naar een woning in de binnenstad! We houden nl wel van een beetje reuring.
      Om nou zoals Mohammed te zeggen dat je alleen in de binnenstad wilt wonen omdat andere wijken je te min zijn en vervolgens te zeuren dat je niet naar je zin woont en niet wilt verhuizen, lijkt me een vreemde gedachtegang en erg vervelend voor je als je je zelf zo in de put praat.

  • Een inwoner van Leiden op

   Goh Sandra Terink, was er in 1974 ook al zoveel herrie? Volgens mij niet, ik woon ook al meer dan 40 jaar in de binnenstad dus kan het weten. En ben zeer benieuwd waar jij dan woont. Vast niet recht tegenover die steeds terugkerende en zeer veel overlast gevende evenementen.

 3. Martine Marijt Mergler

  Ga eerst eens stopen met bezuinigen op zorg client van mij terug v 8 uur zorg per week naar 2 uur declaratie regeling weg straks ziekenfonds veel duurder hoe vang je dat op met 30 euro per week maar pvda zwijgt en verzet zich niet maar houd zich bezig met wegen dure verbouwingen ect

  • Laten we lekker alle herrie-festivals voor de deur bij zeurpiet Jean-Pierre Overdevest doen.

 4. Je kon 40 jaar geleden op vier plekken een espresso koffie krijgen,de bruine boon,van engelen/ kleine klub, fenix en bij de morspoort.
  De kruideniers verdwenen langzaam uit de Haarlemmerstraat en zo ook de bewoners. Rol luiken gingen s’avonds naar beneden. De Breestraat werd auto vrij. Je had daar nog leuke mode zaken, een toko, sterkedrank en wijn zaak. die gingen snel weg. De eerste nieuwe kroegen kwamen zoals de WW en restaurantjes als camino real. Leiden kreeg meer kleur en is nu een bruisende stad waar hard wordt gewerkt beetje gestudeerd en de PVDA altijd wel iets te zeuren had en nog heeft. Is het niet eco genoeg dan wel te luid. Ze zoeken in Den Haag nog iemand!

  • Een inwoner van Leiden op

   Richard Verhagen, laat al die zeikerds die van al die overlast gevende evenementen houden in een hutje op de hei gaan wonen en daar iedere dag feesten. Hebben de bewoners van de binnenstad geen last meer van jullie!

 5. Goed initiatief van de PvdA, althans een goede eerste stap. Want ik zou veel verder willen gaan: donder de lawaailiefhebbers, geluids- en tapinstallaties, herrieschoppers en brievenbusplassers in een parkeerkelder, doe de deur dicht en laat daar de “evenementen” plaatsvinden. Dan hebben die dure kelders nog enig nut en houden we de binnenstad prettig en beschaafd.

  • Een Leids burger op

   Een eerste goede stap? Laat je niet misleiden.
   In de berichtgeving valt te lezen: ¨Het uitgangspunt van het nieuwe evenementenbeleid is namelijk dat er niet minder evenementen komen en die ambitie onderschrijft ook Holla (en de PvdA dus ook).¨
   Niet minder evenementen dus. En dus ook niet niet minder overlast. Sterker nog in de binnenstad zijn alleen maar meer evenementen gekomen met de bijbehorende overlast. Men wil slechts enkele evenementen in de hoogste geluidscategorie verbannen naar de buitenwijken. Maar voor elk evenement dat uit de binnenstad wordt verbannen komen er , bij wijze van spreken, 10 terug in een lagere geluidscategorie, maar wel met de bijbehorende overlast.

 6. Een Leids burger op

  Laat de PvdA eerst maar eens definieren wat ze precies onder de binnenstad verstaan en waar precies dan die stilte-gebieden moeten komen. Alleen bij dat boekwinkeltje waar Holla(fractievoorzitter PvdA) zelf woont? Evenementen als 3 oktober, Lakenfeesten, Singelloop e.d. horen gewoon bij Leiden. En dat geeft onvermijdelijk wat overlast.
  Wie daarover zeurt moet inderdaad niet in een binnenstad willen wonen.
  .

  Dat neemt niet weg dat bewoners van de binnenstad steeds vaker geconfronteerd worden met een brief waarin het zoveelste evenement wordt vermeld waarvoor de gemeente vergunning heeft gegeven. Het begint zo langzamerhand wel een beetje de spuitgaten uit te lopen met TEveel evenementen in de binnenstad.
  .

  Toch vind ik de PvdA hypocriet: zo wilde Holla een autoluwe binnenstad, maar dat dat dan tenkoste gaat van extra verkeer op de Hooigracht-Langegracht is blijkbaar nog niet tot in het Holst van de Holla en diens PvdA-schandknaapjes doorgedrongen. 🙂

  • Een inwoner van Leiden op

   @Tessa: je bent zeker naar een buitenwijk verhuisd in de tijd dat binnenstadbewoners nog niet werden opgezadeld met het ene evenement na het andere? En je kon een huis in de binnenstad toen niet betalen? Weet je wat de koopprijzen tegenwoordig zijn? Ik zou zeggen zoek vooral een huis in de binnenstad op een plek waar je middenin de herrie zit; zelfs van alle kanten belaagd wordt door die overlast. Eens kijken of je het dan nog zo leuk vindt. Volgens mij weet je niet echt het verschil tussen reuring en keer op keer ernstige geluidsoverlast tot diep in de nacht.

   • Ik kom vaak in de stad en wil er idd weer graag wonen inclusief de ‘overlast’. Gelukkig kunnen we het ons nu veroorloven, en we gaan genieten van alle aktiviteiten.
    We hebben een nuchtere instelling en behoren niet tot de mensen die je vaak bij de rijdende rechter ziet. Je moet zelf zorgen dat je een leuk leven hebt en dit niet laten afhangen van wat er in je omgeving gebeurd. Anders moet je van omgeving veranderen. Het leven is best simpel als je er zelf wat van maakt.

     • Een inwoner van Leiden op

      Helemaal mee eens Frederique. Tessa heeft er totaal geen idee van. Maar laat Tessa het tzt dan zelf maar ondervinden hoe het is om steeds die enorme overlast voor je deur te hebben.

    • Is het nou zo moeilijk om je in te denken dat er ook mensen zijn die dingen anders ervaren dan jullie?
     Wij houden van een drukke binnenstad en willen er wonen, jullie houden er niet van en wonen er toch. Wie is er nou vreemd?

     • Een inwoner van Leiden op

      Mensen die nu in buitenwijken wonen, hebben totaal geen idee hoe het is om steeds ernstige geluidsoverlast te hebben tot ver na middernacht (ja zelfs tot vroeg in de ochtend) en ladderzatte lui die tegen de huizen pissen etc etc. Want mensen die in buitenwijken wonen, gaan na een evenement naar huis en slapen dan vervolgens heerlijk rustig. Zelfs de gemeente heeft inmiddels gelukkig door dat het zo niet langer kan. Heel veel mensen wonen al heel lang in de binnenstad en laten zich ook niet zomaar wegjagen. Maar succes met het zoeken naar een huis in de binnenstad. En dan vooral gaan wonen daar waar de meeste overlast is hè?

 7. Evenementen en festivals zijn van groot belang voor de uitstraling en exposure van een stad en spelen daarom een steeds belangrijkere rol. Evenementen en festivals hebben niet alleen grote invloed op het imago van een stad, maar ook op de sociale samenhorigheid, trots en economische groei. Gemeentes als Den Haag en Rotterdam organiseren grote evenementen misschien eens gaan praten. Kijk eens hoe het Rotterdam op de kaart heeft gezet!
  Over een week begint het LIFF en daar mogen de organisatoren trots op zijn. Naast de traditionele festiviteiten die bij Leiden horen hebben we vele kleinschalige evenementen op gebied van kunst en kennis. Toch geweldig! Altijd goed om te kijken hoe het wordt georganiseerd en door wie!

Je bent nu offline