(Foto: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden levert punten in door opstellen ongerechtigde spelers

Zorg en Zekerheid Leiden Basketball is door het bestuur van de Dutch Basketball League bestraft met een reglementaire 20-0 nederlaag. De club trad zaterdag tegen Aris Leeuwarden aan met ongerechtigde spelers, met als gevolg een reglementair verlies. Dat heeft de Dutch Basketball League bekend gemaakt op de eigen website. De wedstrijd tegen Aris werd in eerste instantie door ZZ Leiden met 66-77 gewonnen.

De Dutch Basketball League (DBL) hanteert dit seizoen een nieuwe regeling voor niet-Nederlanders. Onderdeel van de die regeling is dat clubs met tenminste tien spelers bij een wedstrijd moeten aantreden, waarvan er minimaal vier ‘Home Grown’ moeten zijn. De spelers moeten vooraf worden opgegeven door middel van een zogenaamde ‘spelerslijst’. Spelers die niet staan vermeld op de spelerslijst, zijn niet gerechtigd om te spelen.

Bij de wedstrijd Aris Leeuwarden–Zorg en Zekerheid Leiden van 12 oktober stonden er bij ZZ Leiden spelers op het scoreformulier die niet voorkomen op de ‘spelerslijst’. Deze spelers waren dus niet gerechtigd om te spelen. Ook Apollo Amsterdam ging de fout in, dat gebeurde op 5 oktober tegen Den Helder Suns.

Op basis van artikel F.18 van het wedstrijdreglement, dat handelt over ‘Ongerechtigde spelers’, heeft het bestuur van de Dutch Basketball League besloten om de uitslagen van de wedstrijden Den Helder Suns–Apollo Amsterdan van 5 oktober en Aris Leeuwarden–Zorg en Zekerheid Leiden van 12 oktober om te zetten in reglementaire overwinningen van 20-0 voor respectievelijk Den Helder Suns en Aris Leeuwarden. Den Helder had de wedstrijd tegen Apollo Amsterdam overigens al wel gewonnen, maar in lijn met de uitspraak rond de wedstrijd Aris Leeuwarden-Zorg en Zekerheid Leiden werd hier ook 20-0 doorgevoerd.

Reactie ZZ Leiden
Bestuurslid Niek van Bemmel van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball geeft aan Sleutelstad de verklaring voor de misser: “Door ziekte en onbeschikbaarheid van een aantal spelers waren we genoodzaakt twee spelers van U18 op te roepen om zodoende aan de nieuwe regel van minimaal vier home grown spelers te kunnen voldoen. Daarmee hebben we een andere regel overtreden omdat deze twee spelers niet speelgerechtigd waren voor de DBL.”

Om welke spelers van U18 het gaat is volgens Van Bemmel niet van belang. Om uit te sluiten dat dit in de toekomst nog een keer gebeurt, heeft ZZ Leiden nu extra jeugdspelers op de lijst van speelgerechtigden laten zetten.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×