(Foto's: Chris de Waard).

Zoeterwoude sluit lokaal sportakkoord

Zoeterwoude gaat aan de slag met het Nationaal Sportakkoord. Dat werd gisteravond duidelijk na afloop van een door de gemeente georganiseerd sportcafé in de raadzaal van het gemeentehuis. Daar gaf Rob van der Berg van de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) een toelichting op het nationaal sportakkoord en Kirsten Zitman van i-DOE vertelde over de mogelijkheden bij het werven van vrijwilligers en het bieden van verenigingsondersteuning.

Robbert Beurse sprak met sportwethouder Bouter, enkele sportbestuurders, i-DOE en met Rob van der Berg van de Vereniging Sport en Gemeenten die het Nationaal Sportakkoord uitdraagt.

Na de pauze gingen de aanwezige aanbieders van sport- en beweegactiviteiten in Zoeterwoude, veelal bestuurder van sportverenigingen, samen met de gemeente in gesprek over de kansen en mogelijkheden van een lokaal sportakkoord. De meeste clubs zijn enthousiast, maar er werden ook zorgen uitgesproken. Die hebben vooral te maken met de extra werkzaamheden die de sportbestuurders op zich af zien komen als er een Zoeterwouds Sportakkoord komt met een hele serie ambities. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid en inclusiviteit.

“Die zorgen zijn onderkend,” zegt Van de Berg van de VSG. “Daarom voorziet het Nationaal Sportakkoord in ondersteuning. De gemeente krijgt 15.000 euro voor een sportformateur en twee jaar lang 10.000 euro als uitvoeringsbudget. Ook is er vanuit het rijk geld voor een lokale adviseur die zestien uur per jaar (in 2019, 2020 en 2021) kan helpen en zijn er verschillende diensten waar gratis gebruik van gemaakt kan worden.

Sportwethouder Ruud Bouter is enthousiast over een lokaal sportakkoord dat er ook wel gaat komen. De aanvraag moet uiterlijk 8 november worden ingediend door de gemeente en ten minste drie sportverenigingen. Dat aantal werd gisteren al ruimschoots gehaald. De gemeente heeft overigens zelf ook nog 25.000 euro per jaar gereserveerd om bij te dragen aan de ambities uit het sportakkoord. Daarom maakt Zoeterwoude dit jaar zelf geen plannen op het gebied van sport en bewegen.

Sport Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×