Interim-bestuurder Martine de Bas nieuwe wethouder voor Lokale Partij Leiderdorp

1

Bestuurskundige Martine de Bas (40) wordt voorgedragen als de nieuwe wethouder van de Lokale Partij Leiderdorp (LPL). Dat bevestigt de LPL desgevraagd aan Sleutelstad. De Bas werkt op dit moment als teamleider bij de gemeente Culemborg en stond als tweede op de kieslijst voor Code Oranje tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen in Zuid-Holland. De Bas volgt de vorige week opgestapte Angelique Beekhuizen op, die een conflict had met haar partij.

Martine de Bas is ervaren in het openbaar bestuur. Twintig jaar geleden begon ze als beleidsadviseur op het gebied van veiligheid waarna ze zich verder heeft gespecialiseerd op beleid in crisissituaties. Sinds 2012 werkt De Bas voor zichzelf als (interim)bestuurder op de grens tussen veiligheid en zorg. Tegelijkertijd begon ze met haar promotieonderzoek naar de nazorg die gemeenten bieden na een grote crisis en de manier waarop veiligheidsregio’s zich op die zogenaamde nafase voorbereiden. Dat onderzoekt is nog niet afgerond.


Verslaggever IJsbrand Terpstra in gesprek met LPL-fractievoorzitter Hugo Langenberg

Lokale politiek
De Bas is ook bekend met de lokale en regionale politiek. Vanaf 2014 was ze gemeenteraadslid voor D66 in Oud-Beijerland (met onder meer de portefeuille Zorg). Dat werk liet ze eind 2017 achter zich om zich te kunnen richten op de nieuwe provinciale politieke partij Code Oranje. Voor die partij stond ze op de tweede verkiesbare plek tijdens de afgelopen Provinciale Statenverkiezingen, maar de partij haalde niet genoeg stemmen voor een zetel in de Zuid-Hollandse politiek. Sinds juni 2019 werkt ze als manager Sociaal domein en Veiligheid bij de gemeente Culemborg.

Langer lopende zoektocht
Dat er een week na het opstappen van Beekhuizen al een nieuwe kandidaat is voor de functie van wethouder is het gevolg van een al langer lopende zoektocht, werd de afgelopen week duidelijk. Het boterde al langer niet tussen Beekhuizen en haar fractie, waarmee de LPL alvast op zoek is gegaan naar een nieuwe bestuurder. Daardoor kon fractievoorzitter Hugo Langenberg vorige week al aankondigen dat er snel een nieuwe kandidaat gepresenteerd zou worden.

Voordracht
De Bas wordt op 8 november voorgedragen tijdens de begrotingsbijeenkomst van de gemeenteraad. Als de gemeenteraad dan instemt met haar benoeming, begint ze daarna direct als wethouder. De portefeuilleverdeling wordt later bepaald, maar het ligt in de lijn der verwachting dat ze het grootste deel van de taken van haar voorganger – onder meer Wmo, Jeugdzorg, Jongerenbeleid, Communicatie en media en Coördinatie decentralisatie – zal overnemen.

Delen

1 reactie

  1. Allert Goossens

    Het is triest voor Angelique. Ze heeft haar best gedaan, maar het vergt eenheid in eigen partij, coalitie en de werkvloer om als wethouder te (kunnen) slagen. Ik denk dat LPL haar ook echt dank verschuldigd is, zeker voor haar inzet. Heel mooi dat Hugo en fractie zo snel een zo capabele vervanger hebben gevonden. Dat is geen kattepis voor een kleine partij zonder landelijk netwerk. Zit een mooie positieve dynamiek in LPL met een stabiele club mannen en vrouwen in de gelederen. Leuk om te aanschouwen.

Over de auteur

IJsbrand Terpstra

Politiek verslaggever in de Leidse regio en presentator van Politiek071.

Je bent nu offline