Leiden gaat gevonden voorwerpen veilen voor goede doel

7

Iedereen die tussen 2012 en april 2018 in Leiden iets is kwijtgeraakt, heeft nog twee weken de tijd om zich bij de gemeente te melden. Daarna gaat de gemeente Leiden de spullen veilen en wordt de opbrengst geschonken aan een nog onbekend goed doel. De gemeente is van mening dat de gevonden voorwerpen en hun voormalige eigenaar waarschijnlijk nooit meer herenigd worden. Het gaat om ongeveer 150 sieraden en diverse portemonnees met inhoud.

“We hebben heel veel moeite gedaan deze voorwerpen weer bij de originele eigenaren terug te krijgen, maar op een gegeven moment moet je constateren dat dat niet meer gaat gebeuren”, legt wethouder Yvonne van Delft uit. “Daarom willen we nu dat een goed doel ervan gaat profiteren.”

Wettelijke termijn
Op de vraag of de verkoop van gevonden voorwerpen wel is toegestaan, antwoordt Van Delft dat de gemeente kan aantonen dat er voldoende inspanning is geleverd om de voorwerpen terug te geven. De voorwerpen staan minimaal de wettelijke termijn op de website. Voorwerpen tot 450 euro hoeft de gemeente maar drie maanden te bewaren. Voor sieraden hanteert de gemeente standaard de termijn van één jaar, omdat dit om emotionele waarde gaat en dit niet in geld uit te drukken valt. De meeste sieraden komen bij het LUMC vandaan, waar zij ook een lange periode bewaard zijn op de afdeling Gevonden en Verloren van het LUMC.
Niet terug te vinden op verlorenengevonden.nl
Na een blik op de website verlorenengevonden.nl blijkt dat er maar acht voorwerpen uit die periode zijn terug te vinden: een horloge, een portefeuille, een Apple pocket PC, twee fietsen, een OV-chipkaart, een ID-kaart en ‘iets anders (zwart)’. De sieraden en portemonnees die worden geveild, zijn hier niet op te vinden. Mensen die toch nog willen kijken of een vermist sieraad is teruggevonden, kunnen zich daarvoor melden bij de gemeente.
Elke vier jaar veilen
Voor 2012 waren gevonden spullen de verantwoordelijkheid van de politie. Daarna is het proces overgegaan naar de gemeente. Een deel van de voorwerpen wordt door de gemeente bewaard en een deel door de vinders zelf. De spullen die ná april 2018 zijn gevonden, blijven de komende vier jaar beschikbaar. De gemeente wil vanaf nu elke vier jaar de overgebleven gevonden voorwerpen gaan veilen.
Delen

7 reacties

  1. Misschien komen die twee ambtskettingen van de burgemeester ook in de veiling, of zijn ze nu nog steeds niet gevonden? Ik hoor er niets mee rover.

  2. Leroy Spek

    Hallo goedemiddag ik ben gister mijn bankpas verloren, nou vroeg in mijn af of die toevallig hier ligt. Eeeeennn we hebben hier een hele mooie bankpas biede begint op 25 eurotjes ja ik zie daar het eerste bod eennnn ja hoor nog een bod 35 eurotjes nu jaaa ee maal ander maal ja nog een bieder 40 eur… maar dat is mijn bankpas. U mag hem terug kopen voor het goeden doel.

    • Gelukkig zijn het alleen spullen waar ze de eigenaar niet van kunnen achterhalen, dat is bij een bankpas niet zo moeilijk……..

    • Als je het stuk goed had gelezen wist je dat het goede doel nog niet bekend is……………zucht

Over de auteur

Reanne van Kleef

Hoofdredacteur sport, politiek verslaggever, algemeen redacteur, presentator nieuws071 en sport071.

Je bent nu offline