Aan het einde van de bijeenkomst verscheen 'Toos' ten tonele. Een 'goede vriendin' van de burgemeester die de zaal vermaakte met vrolijke anekdotes. (Foto's/video: Chris de Waard).

Pauline Bouvy-Koene in Kasteel Duivenvoorde beëdigd als kroonbenoemde burgemeester

In Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten is Pauline Bouvy-Koene gisteravond beëdigd als burgemeester van Voorschoten. Dat was ze de afgelopen drie jaar als als waarnemer na het tussentijdse vertrek van Jeroen Staatsen, maar na een procedure voor een kroonbenoemde burgemeester, waarbij ze door de Voorschotense gemeenteraad eerder dit jaar nadrukkelijk werd uitgenodigd om te solliciteren, kwam ze afgelopen juli als favoriet van de vertrouwenscommissie uit de bus en werd ze voorgedragen als nieuwe kroonbenoemde burgemeester.

Chris de Waard sprak na de beëdiging met de commissaris van de Koning en met de nieuwe burgemeester.

Bij Koninklijk Besluit van 18 september van dit jaar werd die voordracht bezegeld, waarop de beëdiging gisteren plaats kon vinden. Daarbij werd Bouvy-Koene toegesproken door commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit die het eerste deel van zijn toespraak even kwijt was, waarop hij, in navolging van premier Mark Rutte ‘Carolien’ uitriep. De Carolien van de commissaris is kabinetchef José Hilgersom die hem te hulp schoot. Smit benadrukte dat Bouvy-Koene in de procedure weliswaar een streepje voor had op de andere kandidaten die solliciteerden naar de hoogste functie in Voorschoten, maar dat de uitkosmt niet bij voorbaat vast stond. “Er had immers iemand kunnen zijn die nóg beter was.” Met de beëdiging van Bouvy-Koene heeft Voorschoten volgens de commissaris, precies zoals de gemeenteraad in de profielschets vastlegde, de beste burgemeester voor de gemeente Voorschoten.

Na Smit was het de beurt aan voorzitter Sjoerd van den Dool van de vertrouwenscommissie om de burgemeester toe te spreken, gevolgd door de Leidse burgemeester Lenferink die memoreerde dat Bouvy-Koene twee keer eerder gemeentebestuurder was: “De eerste keer van de gemeente Maasland die kort na haar vertrek opging in de fusiegemeente Midden-Delfland. Vervolgens werd ze burgemeester van de gemeente Bernisse. Totdat die gemeente in 2015 met Spijkenisse fuseerde tot de gemeente Nissewaard. Ik kan dan ook niet anders concluderen dat als de Voorschotense politiek het zelfstandige voortbestaan van belang acht, en ik meen dat dat zo is, u haar nooit meer moet laten gaan.” Het leidde tot grot hilariteit.

Lenferink noemde het verder een voorrecht en een groot genoegen om de nieuwe burgemeester als een van de eerste met de beëdiging te feliciteren. “Pauline Bouvy is een fantastische bestuurder en een fijn mens en daardoor is het een genot om met haar samen te werken.”

Tenslotte kreeg Bouvy uit handen van de vice-voorzitter van de gemeenteraad, Cees Bremmer, de ambtsketen en de voorzittershamer overhandigd.

 

Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×