Kaaskeuring Rondom Leiden in Zoeterwoude. (Archieffoto: Keuring 2018).

Kaaskeuring Rondom Leiden in Zoeterwoude

Zo’n dertig kaasmakende boeren uit de regio dingen donderdag 24 oktober in Café de Meester in Zoeterwoude mee naar de wisseltrofee van de jaarlijkse kaaskeuring ‘Rondom Leiden’.

Van 13.00 tot 15.00 uur keuren 8 gediplomeerde keurmeesters rond de 90 boerenkazen van kaasboerderijen rondom Leiden. De kazen, ingedeeld in verschillende categorieën, worden beoordeeld op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak.

Tijdens de keuring is ook Maître Fromager Evert Schönhage aanwezig om meer te vertellen over de Nederlandse boerenkaas. Schönhage mag zich de beste kaasmeester ter wereld noemen, begin juni 2019 won hij in Frankrijk het Concours Mondial du Meilleur Fromager. Na de boerenkaaskeuring zal Schönhage jureren bij de keuring van het Slowfood-presidium Boeren Leyden Traditioneel. De makers van de ‘BoerenLeidse met Sleutels’ dingen mee naar dit premium label.

Rond 20.45 uur krijgen de winnaars hun prijzen uitgereikt door Liesbeth Bloemen, burgemeester van Zoeterwoude. Elke categorie heeft een prijswinnaar. Daarnaast wordt een wisseltrofee, het beeldje van het Leidse kaasmeisje, uitgereikt. Met een proeverij kiezen de boeren tevens een ‘publiekswinnaar’ uit de beste kazen.

“De kaasmakers krijgen via de keuringen waardevolle feedback waarmee ze hun producten verder kunnen verbeteren. De kaaskeuringen hebben zo een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij”, zo stelt de organisatie op haar website.

Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×