Clinton Adeleke sprak met dominee Ad Alblas over Leiden als compassiestad. (Foto: Chris de Waard).

Viering Charter for Compassion in Leiden

Rabbijn Awraham S. Soetendorp, één van de opstellers van het tien jaar geleden geïnitieerde ‘Charter for Compassion’, blikt dinsdag 12 november in het Leidse Stadhuis terug op tien jaar Charter. In Nederland was Leiden de eerste stad die dit document ondertekende en nu, tien jaar later, neemt Leiden wederom het initiatief om het Charter onder de aandacht te brengen. Samen met de landelijke Stichting Handvest voor Compassie Nederland worden er verschillende bijeenkomsten georganiseerd, waaronder een compassiesymposium over kinderrechten en de uitreiking van de compassieprijs.

“Leiden is een stad met compassie in de genen. Een stad waar vluchtelingen worden opgevangen, daklozen in slaaplekken terecht kunnen en mensen respect en belangstelling hebben voor elkaar,” memoreert dominee Ad Alblas een uitspraak van de Leidse burgemeester Lenferink over Leiden als compassiestad. “Dit zijn redenen waarom Leiden de Charter for Compassion tien jaar gelden heeft ondertekend.”

Clinton Adeleke in gesprek met dominee Ad Alblas over tien jaar Charter for Compassion.

Dominee Ad Albas vertelt wat er tijdens de bijeenkomsten verwacht kan worden: “We hebben een druk programma. Er komen vele sprekers, journalisten en burgemeesters die pitches gaan geven en ons komen feliciteren. Ook wordt er een landelijke compassieprijs uitgereikt.”

Drie bijeenkomsten
Naast Rabbijn Awraham Soetendorp spreken op 12 november diverse vertegenwoordigers van andere compassiesteden over hun ervaringen. Vanuit de wereldorganisatie deelt Marilyn Turkovich (USA) geeft een overzicht van de hoogtepunten.

Wie dit wil meemaken is welkom op het Leidse Stadhuis (ingang bordestrap, tegenover Breestraat 113) vanaf 13.30 uur. Het programma begint om 14.00 uur en gaat over in de symbolische ondertekening van het charter door genodigden en belangstellenden na aanmelding via leidencompassiestad@gmail.com. Ter afsluiting van deze compassiebijeenkomst is er een netwerkontmoeting tot 17.00 uur.

Kinderrechten
‘Kinderrechten en compassie’ is het thema van het compassiesymposium dat op 13 november wordt georganiseerd in het Kamerlingh Onnes gebouw van de faculteit der rechten, Steenschuur 25. Drie befaamde sprekers geven hun visie op dit actuele thema. Prof. Dr. Ton Liefaard is deskundig op het gebied van kinderrechten en laat zien hoe kinderrechten juridische structuren van compassie zijn. Prof. Dr. Egbert Meyer was als oud-rechter van het Europese Hof betrokken bij het kinderpardon en gaat in op de grenzen van compassie. Kinderjournalist Tako Noorman spreekt over het recht van ieder kind op compassie.

Leidse Jeugdlintjes
Deze compassiemiddag begint om 13.00 uur met het uitreiken van het Leidse Jeugdlintje door wethouder Marleen Damen. Om 15.00 uur begint het symposium en om 16.00 uur is de uitreiking van de landelijke compassieprijs door Merilyn Turkovich.

Compassieprijs
In Museum de Lakenhal aan de Oude Singel 32 wordt op 14 november een inleiding gehouden over de bekende Leidenaar Rembrandt van Rijn, gevolgd door een presentatie van genomineerde essays in het kader van de Rembrandt en Compassieprijs. Deze bijeenkomst begint om 16.00 uur en eindigt om 18.00 uur, waarna er gelegenheid is om na te praten.

Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×