(Foto's: VWG Cronesteyn).

Nieuwe nestkast voor torenvalken in Cronesteyn

Onlangs hebben leden van Vogelwerkgroep Cronesteyn een nieuwe nestkast voor torenvalken in het park opgehangen. “De torenvalk is een prachtig roofvogeltje dat zich goed laat zien als het hangt te ‘bidden’ boven een berm of weiland, speurend naar prooi,” vertelt Andrien van Roon van de vogelwerkgroep.

De torenvalk was lange tijd de meest voorkomende roofvogel van ons land, maar het aantal broedparen is sterk teruggelopen en de soort staat nu als ‘kwetsbaar’ op de zogeheten Rode Lijst van bedreigde soorten. Van Roon: “Doordat het grondgebruik in Nederland steeds intensiever wordt, zijn er voor de valkjes te weinig prooidieren zoals muizen.”

Vroeger broedden er geregeld twee paartjes torenvalken in Cronesteyn, maar eind jaren ’90 waren ze ineens verdwenen. Sinds een paar jaar zijn ze weer terug, maar de nestkast was aan vervanging toe. Torenvalken broeden graag in speciaal gemaakte nestkasten en met een paar enthousiaste vrijwilligers was een nieuwe kast snel voor elkaar.

Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×