Kinderen, ouders en opa's en oma's staan klaar met grijpstokken voor de opruimactie in Bos van Bosman. (Foto:'s Gerry van Bakel en Emile van Aelst).

Jaarlijkse herfstactie: kinderen ruimen Bos van Bosman op

Er ligt minder afval dan de kinderen hadden gehoopt. De jaarlijks opruimactie in het Bos van Bosman gaat wellicht aan zijn eigen succes ten onder. Voorzitter Birte Kristiansen van wijkcomité Vogelwijk zegt gekscherend dat ze heeft overwogen een zak met vuilnis de dag van tevoren uit te strooien. Maar de kinderen die meedoen vertellen nog steeds enthousiast over hun vangst. En de pannenkoeken na afloop in de speeltuin gaan er ook goed in.

Elke jaar in de herfstvakantie is de woensdagochtend gereserveerd voor een rondje door het Bos van Bosman, de kinderen krijgen allemaal een paar werkhandschoenen, een grijpstok en een vuilniszak voor alle rommel die ze tegenkomen. Iemand van groenbeheer van de gemeente Leiden geeft wat uitleg over wat ze tegen kunnen komen en welke zaken wel opgeruimd moeten worden en wat mag blijven liggen. En dan mogen ze los.

Birte Kristiansen vertelt dat de jaarlijkse opruimactie de langstlopende activiteit is van het wijkcomité Vogelwijk. “Het is ooit begonnen omdat een stel jongeren rotzooi hadden achtergelaten in het bos, als straf moesten ze het zelf opruimen. En dat leverde zo’n goed resultaat op dat het een jaarlijks terugkerende actie werd. Het ene jaar doen er wat meer mensen mee dan het andere jaar. Maar het gaat altijd door ook in de stromende regen.”


Woensdag 23 oktober was het weer tijd voor de jaarlijkse opruimactie in Bos van Bosman, verslaggeefster Gerry van Bakel liep een rondje mee en maakte een reportage.

Halverwege de ‘prik’actie komt Dick de Vos, voorheen raadslid Partij voor de Dieren, en wijkbewoner tellen hoeveel kinderen er mee doen. Als Kristiansen zegt dat het er toch wel een stuk of veertig zijn, denkt De Vos dat het wellicht beter is als hij nog wat pannenkoeken gaat bijhalen. Onderweg wijst hij op de plek waar al jarenlang een ijsvogel komt broeden en op de holle es waar vleermuizen te bewonderen zijn. Als de boomklever zich laat horen, laat hij de groep even stoppen en luisteren. “Die vogel hoort in een oud bos.”

En voordat de aanval op de pannenkoeken in speeltuin Vogelenwijk aan de Nachtegaallaan werd ingezet, mochten de kinderen ook nog meerijden in een veegwagen.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Oegstgeest Reportage


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×