De gebroeders van der Plas van kaasboerderij de Annahoeve uit Sassenheim wonnen het beeldje van het Leidse kaasmeisje. (Foto's: Emile van Aelst).

Uitslag kaaskeuring Rondom Leiden in Zoeterwoude

De jaarlijkse kaaskeuring Rondom Leiden werd afgelopen donderdag gehouden in Café de Meester in Zoeterwoude. De gebroeders van der Plas van kaasboerderij de Annahoeve uit Sassenheim wonnen hierbij de meeste prijzen. Met drie kazen eindigden zij op de eerste plaats en daarmee mochten zij ook een vierde prijs in ontvangst nemen: het beeldje van het Leidse kaasmeisje.

Robbert Beurse deed verslag van de kaaskeuring.

De hoogste score ooit werd gehaald door Sjaak en Karin van Veen uit Zoeterwoude. Voor hun kaas gebruiken zij de melk van de overburen, waardoor het geen officiële boerenkaas is. Wel leverde hen dit de eerste prijs op binnen de categorie ‘anders dan boerenkaas’. Bovendien werd de oude kaas van van Veen gekozen tot favoriet van de deelnemers.

Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West sprak met Maître Fromager Evert Schönhage. Hij is de beste kaasmeester ter wereld.

Beoordeling
78 boerenkazen van verschillende kaasboeren in Leiden en omgeving werden door acht gediplomeerde keurmeesters beoordeeld. De kazen waren ingedeeld in diverse categorieën en werden beoordeeld op uiterlijk, consistentie, doorsnede, geur en smaak. ’s Middags vond de keuring plaats en daarbij was ook Maître Fromager Evert Schönhage aanwezig. Als beste kaasmeester ter wereld kreeg hij de gelegenheid om te vertellen over de Nederlandse boerenkaas. In juni won Schönhage nog het Concours Mondial du Meilleur Fromager in Frankrijk. Hij wist deelnemers van wereldwijd te verslaan, dankzij zijn diepgaande kennis en authentieke vakmanschap.

Programma
Tussen 13.00 en 15.00 uur vond de kaaskeuring plaats. Aansluitend volgde ook de keuring van het Slowfood-presidium Boeren Leyden Traditioneel. De makers van de BoerenLeidse met Sleutels selecteerden hun beste kazen voor dit premium label. De prijzen werden rond 20.45 uur uitgereikt door Liesbeth Bloemen, burgemeester van Zoeterwoude. Na de uitreiking was er nog tijd voor een nabespreking onder het genot van een hapje en drankje.

 

Onderdeel van het Nederlands immaterieel cultureel erfgoed
Boerenkaas wordt al eeuwenlang gemaakt door boeren rondom Leiden. Hoewel het vroeger nog om honderden boeren ging, gaat het tegenwoordig nog maar enkele tientallen. Het ambacht van Boerenkaasmaken maakt onderdeel uit van het Nederlands immaterieel cultureel erfgoed. Deze traditie wordt onder meer in leven gehouden door middel van de kaaskeuringen. Op deze manier wordt ook geprobeerd om een breed publiek te bereiken. Boeren zien de kaaskeuringen vooral als een gelegenheid om kennis en ervaring uit te wisselen. De kaaskeuringen spelen een belangrijke rol in het hooghouden van de kwaliteit van de ambachtelijke kaasmakerij.

Regio Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×