(Foto: Chris de Waard).

Hoogste keurmerk voor Tuinvereniging Oostvliet

Aan de Leidse Tuinvereniging Oostvliet is zojuist het ‘Nationaal Keurmerk Natuurlijk Tuinieren met vier stippen’ toegekend. Het Keurmerk is een schild in de vorm van een lieveheersbeestje. De feestelijke uitreiking werd gedaan door Magda Vlaardingerbroek van de landelijke organisatie voor Samen Tuinieren AVVN die het schild overhandigde aan voorzitter Ed Jan Boting van tuinvereniging Oostvliet. Bij de uitreiking waren alle de leden van de 125 tuinen tellende tuinvereniging Oostvliet uitgenodigd.

Chris de Waard sprak met voorzitter Henk Boting van de Leidse Bond van Amateurtuinders, diens broer Ed Jan die voorzitter is van Tuinvereniging Ons Buiten en met bestuurslid Magda Vlaardingerbroek van het Algemeen Verbond van Volkstuinders verenigingen in Nederland dat het keurmerk toekent.

In de zomer van 2017 is Oostvliet begonnen met de uitvoering van het adviesrapport van AVVN over natuurlijk tuinieren. De afgelopen twee jaar is met veel vrijwilligers gewerkt aan een natuurvriendelijkere inrichting en aanplanting van het tuinpark. “Oostvliet maakt nu in een keer de sprong naar vier stippen en treedt daarmee toe tot een selecte groep tuinparken van hoog natuurrecreatief niveau,” zegt Vlaardingerbroek

Tuinvereniging Oostvliet is met name trots op de volgende projecten:
• de ecologische zones: dijk, paddenpoel, zwanennest, uilennest, schuiltuin, bospad
• de insecten- en vlinderbeplanting op verschillende plekken op het complex
• het egel uitzet project op het tuincomplex (uit de egelopvang in Zoetermeer)
• het natuurvriendelijk aanbod in de tuinwinkel van de vereniging
• de takkenrillen, andere plekken voor snoeihout en de compostvoorziening
• website, nieuwsbrieven, educatieve workshops (o.a. composteren, bouwen van vogel- en vleermuizenkasten)
• het nieuwe welkomstbord en het informatiebord bij de ecologische zone

Het Keurmerk is een initiatief van AVVN en wordt verleend aan tuinverenigingen die met succes een advies- en begeleidingstraject hebben doorlopen om via inrichting, beheer en onderhoud de natuur op hun tuinpark te versterken en uit te breiden. Er wordt beoordeeld op duurzaamheid, ecologische beplanting en voorzieningen, milieuzorg en toegevoegde waarde voor beschermde en bedreigde inheemse flora en fauna. Ook worden voorlichtings- en educatieve activiteiten van de vereniging aan leden en aan bezoekers gewaardeerd.

 

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×