(Foto: Chris de Waard).

Leiden op weg naar duurzaam wagenpark

In het streven van Leiden om in 2050 klimaatneutraal te zijn, heeft de gemeente samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat het convenant Duurzame Voertuigen en Brandstoffen in de Reinigingsbranche ondertekend. Het doel van het convenant is het tegen gaan van broeikassen door het inzetten van onder andere schone vuilnis- en veegwagens.

Een eerste stap hier naar toe is het gebruik van de schonere dieselbrandstof ‘Hydrotreated Vegetable Oil‘ bij de huidige wagens. Voor deze aanpassing wordt gezocht naar budget.

De volgende generatie vuilniswagens rijdt volledig elektrisch en uiteindelijk kan waterstof als brandstof worden ingezet. Een aantal grotere gemeenten is al voorzichtig gestart met prototypes van schone vuilniswagens. In Leiden wordt dit jaar eerst een plan van aanpak opgesteld.

Duurzaam vervoer betekent ook minder kilometers rijden door het slimmer en efficiƫnter inplannen van routes voor de reinigingsvoertuigen. Het inzetten van andere vervoersmogelijkheden in het personenvervoer moet ook leiden tot een vermindering van CO2 uitstoot en fijnstof.

Duurzaamheid Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×