Onrust onder Leidse studenten over nieuwe regels studentenhuizen

22

Er heerst bij studenten in Leiden grote onrust omdat ze misschien niet meer in hun studentenkamer kunnen blijven wonen. Ongeveer 600 tot 1000 studenten moeten waarschijnlijk hun kamer verlaten omdat er door de verhuurder illegaal kamers in hun huis gemaakt zijn. Het opdelen van woonhuizen in kleine kamers gebeurt steeds vaker omdat het lucratief is voor huiseigenaren. Maar de gemeente wil dat zogenaamde ‘verkameren’ zoveel mogelijk beperken.

Robbert van Cleef van mediapartner Omroep West sprak met D66-raadslid Sander van Diepen, student Max Hommes en met Haagwegbewoonster Laura Vogelenzang.

De gemeente Leiden kijkt sinds een jaar veel strenger naar het verbouwen van woonhuizen tot studentenhuizen. Dat komt door aanhoudende klachten van omwonenden over studenten die overlast veroorzaken in de buurt, bijvoorbeeld in de Haagwegflat. “We hebben in deze flat veel studenten”, zegt Laura Vogelenzang die al jaren in de flat woont. Op zich heeft ze niks tegen studenten, maar door het grote aantal verkamerde appartementen in de flat is er wel overlast. “Er zijn wel vijftien flatwoningen verkamerd waar in totaal vijftig studenten wonen. Dat is veel te veel voor een oude, gehorige flat als deze.”

Rechtenstudent Max Hommes, die samen met huisgenoten al zijn huis uit moest, is het slachtoffer van de nieuwe regels. “Dat betekent dat we nu weer thuis wonen”, zegt Max. “Voor mij is dat 2,5 reizen naar Lochem, dus dat is bijna niet te doen.” Bovendien heeft hij ook niet echt het idee dat zijn huis veel overlast heeft veroorzaakt voor de buurt. “Ja, in de zomer zaten we wat langer buiten, maar de helft van de klachten die ik heb gezien zijn gewoon niet waar.”

‘Beleid is onduidelijk’
Volgens Max houden de nieuwe regels veel studenten bezig. “Het probleem is dat het beleid onduidelijk is en dat studenten niet weten waar de gemeente naartoe wil.” En dus maken heel wat studenten zich zorgen of ze nog wel in hun huis kunnen blijven wonen. D66 vindt daarom dat de noodmaatregelen tegen het ‘verkameren’ waarmee de partij een jaar geleden zelf mee instemde, aangepast moeten worden.

“Vorig jaar heeft de gemeenteraad gekozen voor de meest zware maatregelen tegen verkamering”, zegt raadslid Sander van Diepen (D66). “Maar nu blijken er honderden studenten op straat komen te staan door het uitgewerkte plan van de wethouder. En dat vinden we onverantwoord. Dat kan gewoon echt niet.”

Krapte op de woningmarkt
En die studenten vinden niet zo makkelijk een nieuwe kamer. De verhuurder dwingen om vervangende woonruimte te regelen werkt ook niet door de krapte op de woningmarkt. En dus moet er iets anders bedacht worden. “Voor ons is het belangrijkste dat er geen studenten op straat komen te staan”, zegt Van Diepen. “We zouden bijvoorbeeld kunnen werken met urgentieverklaringen”. Verder denkt Van Diepen dat veel overlast voorkomen kan worden door strengere bouwtechnische eisen te stellen aan panden, zoals bijvoorbeeld goede isolatie.

Donderdag praat de gemeenteraad over de problemen die nu voor de studenten ontstaan.

Delen

22 reacties

 1. Een groot deel komt uit de bereisbare regio (randstad), maar eist allemaal een kamer in centraal Leiden, een van de moeilijkste plekken om aan een woning te komen! Zorg dat mensen met reistijdvoorrang, zoals de jongen uit Lochem ook echt een woning krijgen, en de rest moet minder zeuren (al is het zuur voor degenen die een woning dachten te hebben). Maar kijk eens hoelang een student in een wereldstad al binnen de stad reist, dat is vergeleikbaar met de reisduur vanuit de uitersten van de randstad!

  • Een Leids burger op

   ¨Zorg dat mensen met reistijdvoorrang, zoals de jongen uit Lochem ook echt een woning krijgen.¨
   .
   Dat zal dus niet gaan lukken als het aantal buitenlandse studenten maar blijft toenemen. Die internationale studenten hebben immers een nog langere ¨reistijd¨: die gaan dus allemaal voor tenkoste van de eigen Nederlandse student.
   .
   Illegale verkamering moet worden aangepakt.
   Jammer voor de studenten die in zo´ n illegaal verkamerd pand zaten.

 2. Moet de gemeente is gaan kijken op heel de morsweg daar zijn pantjesmelkers aan het onderverhuuren voor al morsweg 2 moet de gemeente is gaan kijken

 3. Urgentieverklaring? Alles voor de student en geen overlast alleen wat langer buiten in de zomer, de helft van de klachten niet waar. Ja vast. Ga wat aan de woningnood doen voor de Leidse jeugd, tien jaar ingeschreven moeten staan voor een starterswoning, schandalig meneer van Diepen.

  • Dan zou ik ook maar geen ziekenhuizen met hoogopgeleide levensreddende artsen bezoeken Koekoek.

   • Dweil van Minerva op

    Waar moeten die artsen wonen? Bijna alle vrijkomende woningen worden door investeerders opgekocht. Leiden is een paradijs voor louche vastgoedspeculanten.
    Wat over Haagweg 29 wordt verkondigd is lariekoek. De eigenaar heeft een grootscheepse verbouwing gepland. De bestuursdwang waarmee de gemeente schermt, is om stoer te doen. Al een jaar geleden is hiervoor op 29 oktober 2018 een bouwvergunning aangevraagd. Deze is verleend op 14 maart 2019. Onze kennelijk niet zo heel snuggere Max Hommeles had dus toen al naar een nieuwe kamer moeten uitkijken. De nieuwe regels van verkamering hebben hier geen invloed op gehad.
    Op 22 oktober j.l. is een vergunning aangevraagd om de woning in drie zelfstandige woningen te verbouwen. Dit is de nieuwe escaperoute om aan de regels te ontkomen. In iedere zelfstandige woning komen 2 studenten te zitten. Zowel de media, de gemeente als de politiek moeten zich niet om de tuin laten leiden door dit soort onzinnige lulkoekverhalen van een student die echt niet iedere dag op en neer naar Lochem gaat. Jammer dat er politici zijn die zich in de luren laten leggen door jokkebrokjes en lulhommes.

 4. Sonja Prins-Gerichhausen

  Eerst stemt D66 in met het plan en nu draaien ze weer. Urgentie verklaring ze zijn niet goed bij hun dakplaat. Leienaars staan 10 jaar op de wachtlijst om aan een woning te komen. Waarom studenten voorrang geven. Denk eens aan je eigen jongeren gemeente Leiden

   • Dan zou ik ook maar geen ziekenhuizen met hoogopgeleide levensreddende artsen bezoeken Mik.

  • Jurriaan Duijn

   Sonja Prins-Gerichhausen D66 was destijds en is nog steeds tegen harde quota, die er nu voor zorgen dat studenten de dupe worden en op straat komen te staan. Door deze quota zullen er meer panden verkamerd worden in wijken als de Stevenshof of Merenwijk, waar deze relatief meer overlast creëeren dan in de binnenstad. Vandaar dat D66 voorstander is van het alternatieve plan dat meer focust op geschiktheid van het pand en de buurt.

   • Eric van 't Groenewout op

    Wat een aperte leugen. Er komt geen student op straat te staan, tenzij die student niet binnen 5 jaar afstudeert maar wel in een illegaal verkamerd pand woont. Je moet niet zo zeuren en jammeren, Juriaan. Als er een illegaal bordeel wordt gesloten, ga je ook niet klagen over arme vrouwen die op straat worden gezet. En die moeten er per direct uit, terwijl de parasiterende huisjesmelkers nog 5 jaar straffeloos hun kamertjes aan studenten kunnen verpatsen voor veel te hoge huren.
    In mijn directe omgeving klagen bijna-afgestudeerde studenten over het immense gebrek aan starterswoningen. Dat is niet vreemd. Die zijn er steeds minder. Die zijn er eigenlijk helemaal niet meer. Door de verkamering. En al dat gezwets over relatief meer overlast in de Stevenshof en de Merenwijk: tja, wat stel je voor, een binnenstad die straks voor 100% is verkamerd? En waar de studenten er door de huisjesmelkers worden uitgemieterd als die meer poen kunnen verdienen met B&B’s? D66 heeft geen alternatief plan. Het is een losse flodder rond een leeg omhulsel.
    Na de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar, waarbij een overgrote meerderheid van de Leidenaren zich tegen illegale en ongebreidelde verkamering uitspraken, heeft D66 tot mijn grote teleurstelling helaas weinig gedaan om met alternatieven te komen. Te weinig om iets te doen aan het nijpende tekort aan starterswoningen, te weinig aan de wachtlijsten voor sociale huur (waar ook veel afgestudeerden gebruik van moeten maken), en letterlijk helemaal niets aan de overlast rond locaties waar bovengemiddeld veel is verkamerd.
    Het is natuurlijk niet zo dat iedere student voor problemen zorgt, helemaal niet. Vaak zijn niet de studenten het probleem, maar de huisjesmelkers die huis na huis opkopen. Het karakter van het wonen verandert. Zet 15 bejaarden in Haagweg 47, en de Minervaantjes aldaar zullen zich afvragen wat hen nu weer overkomt. Natuurlijk heeft zoiets impact op het wonen in zo’n studentenhuis, zoals het verkameren van inmiddels al meer dan 10% van de Leidse woningen, zoals B&W vorig jaar aan de raad meldde, heel veel invloed op het wonen heeft.
    Wel triest, Jurriaan, dat je zo kritiekloos losse floddertjes als “Door deze quota zullen er meer panden verkamerd worden in wijken als de Stevenshof of Merenwijk, waar deze relatief meer overlast creëeren dan in de binnenstad. Vandaar dat D66 voorstander is van het alternatieve plan dat meer focust op geschiktheid van het pand en de buurt.” nabouwt. Het is inhoudsloos gezwets. D66 geeft wéér vrij baan aan huisjesmelkers. Het gedogen van illegale situaties is een rechtsstaat onwaardig, dat zou een eerste uitgangspunt voor gezond beleid moeten zijn.
    Er wordt nu gepiept en gezeurd, maar vergeten wordt dat er op tal van plakken veel overlast is ontstaan maar veel erger: de woningmarkt zwaar is verstoord door de verkamering met torenhoge huurprijzen als resultaat. Als samenleving betalen we daarvoor een hoge prijs. Studenten hebben het recht om in goede en betaalbare studio’s of kamers te wonen, maar verkamering is daarvoor zeer zeker niet de oplossing. En hoe langer de verkamering wordt gedoogd, hoe nijpender het probleem, want het zijn nu starters én eenpersoonshuishoudens én studenten die met elkaar concurreren om dezelfde schaarse woonruimte.

  • Sonja Prins-Gerichhausen

   Ja dat krijg je als er ieder jaar meer studenten in Leiden komen studeren. Dan zijn er geen kamers. Je moet volgens mij dit regelen met de Universiteit en niet de bewoners van Leiden opschepen met het beleid van de Universiteit..
   Dit is een beetje de omgekeerde wereld. Woningen waar normaal de Leidenaars in wonen opofferen voor Studenten dat is de wereld op zijn kop. Hierdoor heb je geen doorstroom. Huizen worden gekocht door rijken ouders en volgestopt met studenten. En maar klagen dat er geen woningen zijn voor de jongeren van Leiden. Er worden woningen ontrokken voor de Leienaar door Air B&B. Dat levert lekker veel inkomsten op.
   Laat leiden zich nu eens druk maken over de inwoners van Leiden die op zoek zijn naar een huis. Wachtlijst tot 10 jaar. Wat hebben onze jongeren te maken met al die studenten. De jongeren van Leiden willen ook wonen in hun stadje

 5. Nicoline Diouf

  Ze hebben zelf vaak niet door hoeveel overlast ze veroorzaken in woonwijken.

  Er zijn zat beter geschikte plekken, maar de gemeente loopt al jaren achter de feiten aan, zowel met bouwen voor studenten als voor anderen die een huis zoeken.

 6. Hoeveel kamers gaat de Universiteit bouwen op het BioScience park?
  Ik las er er 1100 woningen komen. Zijn dat kamers of woningen voor starters en duurder?

  • De universiteit gaat géén woningen bouwen, want dat is wettelijk niet toegestaan. Wel gaat zij een deel van haar grond verkopen aan een ontwikkelaar die er vervolgens studentenwoningen en appartementen voor o.a. AIO’s zal gaan ontwikkelen.

 7. Jaapdevries heeft gelijk. Die kamers voor studenten had de Universiteit Leiden al veel eerder moeten laten bouwen. Het niet beschikbaar stellen van kamers voor haar studenten heeft geresulteerd in grootschalige verkamering in Leiden. Het gaat nu nog wel even duren voordat de uitbreiding van die noodzakelijke studentenwoningen gerealiseerd is. Ondertussen blijft het centrum van Leiden ernstig ontwricht door de vele verkamerde panden.

  • Een Leids burger op

   En door het toenemend aantal internationale studenten blijft het dweilen met de internationale studentenkraan wijd open…

 8. D666 zal nooit iets doen tegen verkamering, lees iedere week maar de aangevraagde en verstrekte vergunningen voor opsplitsen, verdelen in wooneenheden, ingrijpende verbouwingen, enz. D666 doet hier niets aan, want tja, die studenten zijn potentiëntele stemmers. Normaal is wethouder mevrouw F(otomomentje) Spijker niet voor de camera’s weg te slaan als er iets geopend, gebouwd of gepresenteerd moet worden, maar zij, de wethouder voor bouwen en wonen, hoor en zie je in deze discussies niet. D666 komt niet met oplossingen, zoekt de weg van de minste weerstand en zadelt Leiden op met een volkomen uit het lood geslagen bewoning. Studenten mogen van D666 niet op straat komen te staan (hun fietsen wel, en liefst dwars op de stoep), maar de sociale minima, jongeren en anderen die niet zo bevoorrecht zijn als studenten, daar hoor je deze regentenpartij niet over. Kan dat appartement op Scheveningen van A.P. niet verkamerd worden?

Over de auteur

Robbert van Cleef

Je bent nu offline