(Foto: PR/Roxanne van Hemert).

Topschaatster Roxanne van Hemert kijkt met plezier terug bij afscheid

Na een topsportcarrière van dertien jaar heeft Roxanne van Hemert (29 jaar) besloten het wedstrijdschaatsen vaarwel te zeggen. “Ik heb hele mooie dingen meegemaakt en er echt van genoten. Al die trainingsuren voelden niet als opoffering. Maar ik merkte dat ik het fysiek niet meer aankon om nog voluit te trainen en dan kun je beter stoppen. Nu ga ik op zoek naar andere dingen waar ik plezier uit kan halen.”

In 2009 won Van Hemert vier gouden medailles op het wereldkampioenschap voor junioren waaronder de allround-titel. Een jaar later lukte het haar alleen de gouden medaille op de ploegenachtervolging te prolongeren. De overstap naar de senioren was zwaar. “Het is niet zo dat als je wint bij de junioren, je dat ook wel even doet bij de senioren. De concurrentie in Nederland is moordend. Je moet altijd helemaal fit aan de start staan om een kans te maken.”


Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Roxanne van Hemert over haar tijd als topsporter.

Als zevenjarige begon ze met schaatsen omdat haar broer dat ook deed. Toen ze veertien was en Nederlands kampioen bij zowel de sprinters als de allrounders werd viel het kwartje dat Van Hemert echt talent heeft voor schaatsen, als zestienjarige verhuist ze naar Heerenveen om deel uit te maken van Jong Oranje en te gaan trainen met de top van Nederland. “Het voordeel dat de top zo breed is in Nederland is dat je met goede mensen traint en elkaar beter maakt.” Het nadeel is natuurlijk wel dat je niet zo gauw kans maakt om deel te mogen nemen aan internationale wedstrijden.

De druk om te presteren en medailles te winnen, kan in Nederland vanwege al die goede prestaties ook wel eens hoog zijn. Maar vanuit haar directe omgeving had Van Hemert daar geen last van. “Mijn familie stond altijd juichend langs de kant. Of ik nu eerste of tiende werd.”

Sinds haar besluit om te stoppen heeft Van Hemert nog niet op de schaatsen gestaan, maar dat gaat vast gauw gebeuren nu de ijsbanen allemaal weer open zijn. “Ik ben nog wel aan het aftrainen, je kan niet in een keer stoppen met hard trainen. Zomaar een keer alleen gaan schaatsen voelt een beetje vreemd aan. Ik ga maar op zoek naar een leuk groepje.”

Een terugkeer op de schaatsbaan sluit Van Hemert niet helemaal uit. Niet meer zelf als wedstrijdschaatster, maar wellicht wel als coach. “Ik werk een paar dagen per week in een koffietentje, verder ben ik me nog aan het orienteren. Ik heb afgelopen jaar sportpsychologie en coach en begeleidingskunde gedaan en dat vind ik heel leuk. Ik ben op verschillende hogescholen aan het proefstuderen. En ik ben bij de SportMaatschappij – voor ex-topsporters – aan het kijken wat mijn kwaliteiten zijn en hoe ik die in kan zetten. Ik ben lekker bezig.”

 

Leiden Regio Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×