In januari 2016 opende de BBB aan het Maansteenpad. In de loop van volgend jaar sluit de voorziening de deuren. (Foto: Helma Baart, via Twitter).

Leiden stopt helemaal met opvang vluchtelingen

De afbouw van de Bed-Bad-Broodopvang (BBB) aan het Maansteenpad duurt mogelijk wat langer dan waarop het Leidse college inzet, maar dat de voorziening sluit, is zeker. Gisteren sprak bestuurslid Esther Karsch van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen Leiden (STUV) de raadscommissie toe in de hoop de politiek ervan te overtuigen de subsidie voor haar organisatie deels in stand te laten.

Chris de Waard in gesprek met de Leidse wethouder Marleen Damen over de toekomst van STUV en de BBB.

Afbouw Bed-Bad-Broodvoorziening
Als de BBB in Leiden is opgedoekt en de ‘ongedocumenteerde vluchtelingen’ zijn overgeplaatst naar de nieuwe landelijke vreemdelingenvoorziening (LVV) in Rotterdam, ziet STUV nog steeds een rol voor zichzelf als het gaat om de opvang van vluchtelingen. Karsch: “We bestaan 21 jaar en voordat in 2016 de BBB open ging vingen we ook al vluchtelingen op. We roepen de politiek op om terug te gaan naar die situatie.” STUV denkt daarvoor 250.000 euro per jaar nodig te hebben.

STUV alleen nog juridisch loket
Wethouder Marleen Damen voelt daar niet voor en gaat er vanuit de een raadsmeerderheid haar voorstel overneemt en de subsidie van STUV terugschroeft naar zo’n 110.000 euro per jaar. “STUV houdt dan een rol als het gaat om het geven van juridische informatie aan uitgeprocedeerde vluchtelingen en hulpverlenende instanties. Met het opvangen van vluchtelingen stoppen we helemaal. Dat hebben we met de rijksoverheid afgesproken.” Waar STUV die overgebleven werkzaamheden gaat uitvoeren en met welk deel van het personeel is vooralsnog onduidelijk.

Nu wel vertrouwen in opvang door rijksoverheid
Enkele jaren geleden lag Leiden samen met een flink aantal andere gemeenten nog op ramkoers met die zelfde overheid. Tegen de zin van het toenmalige kabinet opende Leiden in 2016 de BBB-opvang, ondanks kortingen die het rijk de halsstarrige gemeenten oplegde. “Toen hadden we geen vertrouwen in het rijksbeleid,” zegt Damen daar nu over. “Inmiddels is het bijna 2020 en zijn er goede afspraken gemaakt.’

Leiden Maatschappij Politiek Bed-bad-broodvoorziening


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×