(Foto's: Gemeente Leiderdorp).

Gladheidbestrijdingsteam Leiderdorp is klaar voor de kou

Leiderdorp is klaar voor het nieuwe winterseizoen. De temperatuur zakt in de nacht al bijna tot het vriespunt en het Leiderdorpse gladheidbestrijdingsteam heeft alle strooivoertuigen opgebouwd, gecontroleerd en goedgekeurd.

Met behulp van een gladheidmeetpunt kan het team de wegdekconditie van de autorijbaan en het fietspad in de gaten houden. Leiderdorp heeft sinds 2012 zo’n gladheidmeetpunt. Dit is aangebracht op de plek waar het volgens infraroodmetingen als eerste koud is; de Willem-Alexanderlaan ter hoogte van de begraafplaats.

Het meetpunt is uitgerust met vier sensoren die naast de weersomstandigheden, temperatuur, luchtvochtigheid en neerslag ook de conditie van de rijbaan en fietspad meet. De gegevens worden door Meteoconsult in Wageningen verzameld, die de gegevens weer online beschikbaar maakt voor het team van gladheidbestrijders. Meteoconsult voegt een strooiadvies toe waarmee gladheidsbestrijdingsteam zeer nauwkeurig kan bepalen in welke mate de inzet van strooivoertuigen nodig is.

Preventief strooien
De strijd tegen gladheid begint met het preventief strooien, ongeveer een uur voordat de gladheid daadwerkelijk optreedt. Het zout dat dan al op de rijbaan ligt voorkomt dat het wegdek minder snel zal opvriezen. Het bestrijden van gladheid in de gemeente Leiderdorp is vastgelegd in het ‘Gladheidbestrijdingsplan‘, hierin staat onder ander de volgorde van de route waarop de strooivoertuigen worden ingezet.

Leiderdorp Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×