Marathon-voorzitter Tjeerd Scheffer kondigt het bijzondere project ter ere van 30 jaar Leiden Marathon in 2020 aan in de Burgerzaal van het stadhuis. (Fotoslideshow Emile van Aelst)

Leiden Marathon gaat hardlopend vlam halen in Athene

De Leiden Marathon gaat als eerste marathon ter wereld al hardlopend de officiële marathonvlam in Athene halen. Ter ere van het 30-jarig bestaan van de Leidse marathon leggen ongeveer 200 lopers in 13 dagen en nachten 3051 kilometer af. Dat gebeurt van 26 april tot en met 8 mei 2020 zodat de vlam precies op tijd aankomt om voor de start van de marathon in Leiden ontstoken te worden. Met het halen van de vlam wordt ook geld voor het goede doel opgehaald: het streven is om 100.000 euro aan het Willem-Alexander Kinderziekenhuis te doneren.

Het verspreiden van de vlam onder andere marathons wordt georganiseerd door Marathon Movement in Athene, met als doelstellingen het bevorderen van wereldvrede, fairplay in de sport en sport als een ‘way of life’. Sinds 2007 is de vlam wereldwijd al verspreid onder ruim twintig marathons, maar die zijn de vlam allemaal met het vliegtuig komen halen.

Reanne van Kleef in gesprek met Tjeerd Scheffer van de Leiden Marathon.

 

De organisatie van Leiden Marathon gaat een stapje verder. Als eerste marathon ooit halen ze de vlam al hardlopend op.”Dit is immens”, zegt voorzitter Tjeerd Scheffer van Leiden Marathon. “Het is voor 99 procent zeker dat dit gaat gebeuren. Aan Griekse kant is ook de intentie uitgesproken dat we dit gaan doen. Ze zijn druk bezig met het verzamelen van ‘guardians’ die de vlam de hele reis bewaken. Dertien dagen en nachten lang.”

Deelnemen
De route wordt afgelegd door 36 teams die elk 84 kilometer lopen. Dat betekent dat er vier tot zes lopers een hele, een halve of een kwart marathon afleggen. Alle lopers worden door twee fietsers en een volgwagen begeleid. De vlam wordt vervoerd via een afgesloten toorts. De teams moeten zelf zorgen voor de reis naar een verzamelpunt langs route en een inleg van 2000 euro voor het goede doel. Ook zijn er twee fietsers en een chauffeur per team nodig, dit mogen ook lopers zelf zijn. Vanaf het verzamelpunt zorgt de organisatie van Leiden Marathon voor het verblijf en vervoer naar het parcours.

De penning.

Unieke penning
“Iedereen mag meedoen”, vertelt Scheffer. “Wat betreft snelheid zou het mooi zijn als de deelnemers gemiddeld tien kilometer per uur lopen, want we hebben een strak schema. Maar daar is ook nog wel wat in te schuiven met snellere en langzamere lopers.”

Als beloning krijgen de deelnemers een unieke penning met certificaat. “Het is echt een unieke kans om met de vlam te kunnen lopen. Alleen Olympische sporters komen normaal gesproken in de gelegenheid. Iedereen die heeft meegedaan krijgt daarom van onze een penning en een officieel document dat de deelname bevestigd. En het is natuurlijk een enorme eer om mee te doen.”

Teams kunnen zich vanaf vrijdag 1 november inschrijven via de websites van Leiden Marathon en TK Challenge.

Goede doel: 2000 euro per team
De deelnemende teams moeten zelf ook voor een inleg van minimaal 2000 euro zorgen. Ook wordt er een geldklassement bijgehouden van de bijdrage van de teams. Het geld dat wordt opgehaald gaat naar het Willem-Alexander Kinderziekenhuis dat is verbonden aan het Leidse LUMC. De organisatie denkt uiteindelijk een ton binnen te kunnen slapen voor het goede doel.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×