Vandaag werden de laatste bomen aan de Hooigracht omgezaagd. (Foto's: Chris de Waard).

Zo ziet de Hooigracht er zonder bomen uit

De bomenkap aan de Hooigracht is afgerond. De afgelopen dagen werden alle bomen omgezaagd, waarna ze in de klaarstaande versnipperaar verdwenen. Het weghalen van de bomen gebeurt vooruitlopend op de volledige herinrichting van de straat die in januari begint. Van de tientallen bomen worden er drie verplant en zeven blijven staan. De rest wordt na de herinrichting gecompenseerd.

Als de Hooigracht, inclusief de Pelikaanstraat en de Sint Joristeeg en Watersteeg, klaar zijn, keren ook de bomen terug. Dat worden er meer dan er nu zijn gekapt. “Er zijn er nu zo’n  veertig gekapt en eer komen er rond de zestig terug,” vertelt wethouder Ashley North die zelf ook wel even moest wennen aan de aanblik van een Hooigracht zonder bomen. “Maar het wordt straks veel mooier en ook beter voor de vogels en insecten.”

Chris de Waard sprak wethouder North over de bomen op de Hooigracht in Leiden.

Iepen
De gemeente stelde begin vorig jaar een bomenplan vast door dit deel van de Centrumroute, zoals het herinrichtingsproject heet. Daarin is gekozen voor het aanplanten van Iepen. Die doen het goed in een stedelijk omgeving en bovendien is het een boomsoort die niet veel in de binnenstad van Leiden voorkomt.

ln het kader van biodiversiteit en tegengaan van ziektes is gekozen voor een aantal Iep-soorten dat resistent is voor de lepziekte. Er worden drie tot vijf verschillende soorten gemengd: de Ulmus ‘Clusius’, ‘Columella’, ‘Dodoens’, ‘Lobel’ en ‘Plantijn’ zoals de Latijnse namen van de verschillende soorten luiden.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

De Hooigracht zonder bomen

Een bericht gedeeld door sleutelstad (@sleutelstad) op


Grote nieuwe bomen
Bij aanplant van de bomen wil de gemeente variëren in de leeftijd van de bomen, maar het gaat in alle gevallen om grote al wat oudere bomen. Omwonenden hebben daar nadrukkelijk om gevraagd.

Duurzaamheid Leiden Centrumroute


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×